Μία χώρα που βασίζεται (κατά το 1/3 του ΑΕΠ) στον τουρισμό και φιλοδοξεί, όπως έχει εξαγγελθεί, στην εγκατάσταση των λεγόμενων “ψηφιακών νομάδων”, ή ακόμα και να επαναπατρίσει (brain gain) τους εξειδικευμένους Έλληνες που έφυγαν στο εξωτερικό κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, θα έλεγε κανείς πως πρέπει να επενδύσει στις ψηφιακές υποδομές της. Και όχι μόνο στη ναρκισσιστική παρουσία των πολιτικών αρχηγών και πολιτευτών της στα social media.
Διότι δεν αρκούν τα αδιαμφισβήτητα επιτεύγματα ψηφιοποίησης του τρόπου συναλλαγής των πολιτών με το Δημόσιο, δεν αρκεί, δηλαδή, να μπορείς να εκδώσεις με απλά βήματα εξουσιοδοτήσεις, πιστοποιητικά και παράβολα, πρέπει να διαθέτεις και γρήγορο internet. Ουδείς θα έρθει να εγκατασταθεί και να εργάζεται από την Πάρο, ή ακόμα και την Αθήνα, εάν οι ταχύτητες πρόσβασης δεν είναι υψηλές.
Δυστυχώς, οι έρευνες κατακρημνίζουν τον ψηφιακό μύθο της χώρας και μια πρόσφατη δείχνει πως η Ελλάδα διαθέτει το πιό αργό internet στην Ευρώπη, κάτι που είχε πιστοποιήσει παλαιότερα και η ίδια η Eurostat. Στην δε φετινή κατάταξη μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, πρώτη είναι η …Ρουμανία και η Ελλάδα “φιγουράρει” στον …πάτο.
Η περυσινή έρευνα της Eurostat
Μια καθόλου τιμητική θέση κατακτά η Ελλάδα σε ότι έχει να κάνει με το ποσοστό κάλυψης στις ταχύτητες του internet, σύμφωνα με σχετική έκθεση της Eurostat.
Πιο συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται στην έκθεση, την περασμένη χρονιά, το 70% των νοικοκυριών στην Ευρώπη είχαν τη δυνατότητα να απολαμβάνουν υπηρεσίες υψηλών ταχυτήτων, σε σύγκριση με το 13% του 2013.
Αντίστοιχη πρόοδος έχει επιτευχθεί και στην κάλυψη μικρών πληθυσμιακά περιοχών, με τις συνδέσεις VCHN να καλύπτουν πλέον το 37% της ευρωπαϊκής έκτασης, έναντι 4% του 2013.
Όμως, η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις και των δύο γραφημάτων, έχοντας το μικρότερο ποσοστό συνδέσεων VHCN στην ΕΕ καθώς μόλις το 20% των νοικοκυριών έχει πρόσβαση σε ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων.
Η δε κάλυψη σε περιοχές με λίγους κατοίκους (λιγότερους από 100 ανά τετ. χλμ.) δεν ξεπερνά το 1%.
«Το 2021 η Μάλτα κατέγραψε ρεκόρ στην κάλυψη ίντερνετ υψηλών ταχυτήτων (100% των νοικοκυριών), με το Λουξεμβούργο (96%), τη Δανία (95%) και την Ισπανία (94%) να ακολουθούν.
Αντίθετα αποτελέσματα καταγράφει η Ελλάδα (20%), η Κύπρος (41%) και η Ιταλία (44%). Σε οικιστικές περιοχές με μικρό πληθυσμό, η Μάλτα κατέχει επίσης την πρωτιά (100%), με το Λουξεμβούργο, τη Δανία και την Ολλανδία να ακολουθούν επιτυγχάνοντας το 79% της κάλυψής τους.
Η μικρότερη κάλυψη καταγράφεται στην Ελλάδα (0%), την Τσεχία (7%) και τη Φιλανδία (12%)», τονίζει η Eurostat.
Να σημειωθεί ότι η Eurostat σε προηγούμενη έκθεση της είχε παρουσιάσει στοιχεία σύμφωνα με τα οποία οι Έλληνες χρήστες του ίντερνετ πληρώνουν πιο ακριβά από οποιονδήποτε άλλο ευρωπαίο τη σύνδεση στο Διαδίκτυο.
Η Ελλάδα είχε διαφορά της τάξης του 63% από τον μέσο ευρωπαϊκό όρο όσον αφορά τις τιμές χρήσης του Internet το 2019 και ήταν στη δεύτερη θέση με το ακριβότερο ίντερνετ πίσω από το Βέλγιο.
Ουραγοί στο mobile και desktop internet
Μια έρευνα του 2023 σχετικά με τις ταχύτητες Internet στην Ευρώπη έρχεται να δείξει για άλλη μια φορά πόσο χαμηλά βρίσκεται η Ελλάδα σε σύγκριση με την πλειοψηφία των υπόλοιπων χωρών.
Οι ερευνητές του BusinessComparison.com διεξήγαγαν μετρήσεις για τον χρόνο που χρειάζεται να ανοίξει μια ιστοσελίδα σε mobile ή desktop συσκευές σε 30 χώρες και όπως μπορείτε να δείτε στο διάγραμμα που ακολουθεί, η Ελλάδα βρίσκεται στην 24η θέση, η Κύπρος στην 27η και τελευταία η Τουρκία στην 30η θέση, ενώ η πρωτιά ανήκει στη Σουηδία σε ό,τι αφορά το mobile. Στα desktops η κατάσταση είναι ακόμα χειρότερη, καθώς η Ελλάδα καταλαμβάνει την 25η θέση της λίστας.
Παλαιότερη έρευνα: Οι 20 χώρες με το πιο γρήγορο internet- H θέση της Ελλάδας
Πόσο γρήγορα καταφέρατε να φορτώσετε αυτή τη σελίδα;
Η απάντηση εξαρτάται από τη συσκευή που χρησιμοποιείτε αλλά και πού βρίσκεστε. Οι μέσες ταχύτητες διαδικτύου διαφέρουν πολύ από χώρα σε χώρα.
Ποια κράτη έχουν όμως την ταχύτερη σύνδεση στο Διαδίκτυο; Χρησιμοποιώντας δεδομένα από το Speedtest Global Index this, αυτοί οι χάρτες κατατάσσουν τις ταχύτερες (και πιο αργές) ταχύτητες διαδικτύου παγκοσμίως, συγκρίνοντας τόσο σταθερή ευρυζωνική όσο και κινητή.
Με βάση τα δεδομένα από Speedtest Global Index, η Ελλάδα βρίσκεται σχετικά χαμηλά όσον αφορά την ταχύτητα του διαδικτύου, ήτοι στην 102η θέση από τις συνολικά 190, με μέση ταχύτητα 35.03 Mbps.