«Μπορούμε να μιλήσουμε; Η απήχηση, η ντροπιαστική κουλτούρα και η πόλωση στην ελληνική πολιτική συζήτηση», ήταν το θέμα συζήτησης σε πάνελ στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, στο οποίο ανέπτυξαν τις θέσεις τους ο ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Στέλιος Κυμπουρόπουλος, ο γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας Γιάννης Σμυρλής, ο εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας Νίκος Ρωμανός, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φαραντούρης και ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος.
Στέλιος Κυμπουρόπουλος ευρωβουλευτής της Νέας Δημοκρατίας
«Συμφωνούμε ότι σε έναν πολιτικό πολιτισμό πρέπει να αποφύγουμε την χειραγώγηση και ότι πρέπει να φύγουμε από την καθοδηγούμενη πόλωση. Πρέπει να ακούγεται ένας διάλογος και να δούμε τι δίνει ο καθένας. Ποια κομματική παράταξη σε μια εκλογική διαδικασία δίνει την πρόοδο, την σταθερότητα, την ανάπτυξη και μια καλύτερη και ποιοτικότερη ζωή στους πολίτες. Αυτό είναι το ζήτημα», τόνισε ο ευρωβουλευτής της ΝΔ, Στέλιος Κυμπουρόπουλος. Ανέφερε ότι «η μεγαλύτερη χειραγώγηση είναι πλέον μέσα από το διαδίκτυο. Η ΕΕ θέλει να αποφύγει μια τέτοια διαδικασία και πολιτική και για αυτό έχουμε ψηφίσει νόμους για μεγαλύτερη διαφάνεια. Πρέπει να δούμε και σε εθνικό επίπεδο πως θα ενισχύσουμε αυτή τη διαδικασία και η ΝΔ το κάνει αυτό». Ο κ. Κυμπουρόπουλος σημείωσε ότι θεωρεί πως «μόνο με μία καλή πληροφόρηση, μια καλή ενημέρωση, μόνο με μια καλή εκπαίδευση του πληθυσμού μας έτσι ώστε να αναγνωρίζουν τι είναι το fake news, θα μπορέσουμε να το αντιμετωπίσουμε».
Γιάννης Σμυρλής, γενικός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας
«Προφανώς η πόλωση υπάρχει και υπάρχει και σε αυτό το πάνελ. Δεν είναι κάτι που μπορέσαμε να αποφύγουμε», δήλωσε ο γενικός διευθυντής της ΝΔ, Γιάννης Σμυρλής. «Μήπως τελικά είναι βασικό στοιχείο της πολιτικής και δεν μπορεί να γίνει αλλιώς;», αναρωτήθηκε με τον ίδιο να απαντά «εγώ νομίζω πως ναι. Εκλογές χωρίς πόλωση δεν γίνονται. Δεν γίνεται να ακουστούν απόψεις χωρίς να ανεβάσεις λίγο τόνους», ανέφερε, ωστόσο όπως εξήγησε «θα πρέπει να συμφωνήσουμε τι σημαίνει πόλωση, ποιοι είναι οι κανόνες και μέχρι που φτάνουμε». Ο Γιάννης Σμυρλής είπε ότι θα ήθελε «από τα κόμματα που θέλουν να κυβερνήσουν αυτή τη χώρα και έχουν κυβερνήσει στο παρελθόν, να υπάρχει ένα όριο». Τόνισε ότι αυτό το όριο υπήρχε μέχρι το 2009, «ναι μεν βλέπαμε και τότε κάποιες στιγμές που ξέφευγε η ένταση αλλά υπήρχαν «κόκκινες» γραμμές της χώρας….κάποια άβατα που δεν τα ξεπέρναγες, γιατί η χώρα έπρεπε να είναι πάνω από όλα», ανέφερε. Ο γενικός διευθυντής της ΝΔ κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι με την στάση που κρατάει στην Ευρώπη, «αυτό που κάνει είναι κατά της χώρας» και όχι κατά του κυβερνώντος κόμματος και του Κυριάκου Μητσοτάκη. Εκτίμησε ότι αυτό θα καταλήξει «στο να υπάρχει ακροδεξιά και ακροαριστερά φωνή και τελικά να δούμε όταν θα ξεκινήσει αυτή η καμπάνια, ποια είναι η διαφορά σας από τον Βελόπουλο. Τι διαφορετικό λέει η Ελληνική Λύση από εσάς;» σημείωσε. Ο κ. Σμυρλής τόνισε ότι περιμένει από «τα συστημικά κόμματα να βάζουν κάποιους κανόνες που είναι συνολικά καλό για τη χώρα και τη Δημοκρατία μας». Αναφερόμενος στο «echo chambers» είπε ότι δεν περιορίζεται μόνο στα social media. «Αυτό συνέβαινε και πριν μπουν τόσο πολύ στη ζωή μας. Συνέβαινε στο καφενείο, στην τοπική κοινωνία, σε έναν κύκλο ανθρώπων, σε ομοϊδεάτες. Όπου τι κάνουν. Συναντιούνται, συζητούν και αναπαράγουν αυτά που έχουν μάθει από τους υπουργούς τους, τους βουλευτές τους, τα στελέχη του κόμματος τους, το οποίο μπορεί πολλές φορές να μην είναι απόλυτα σωστό και να θέλει να στοχοποιήσει την πολιτική μιας κυβέρνησης». Πρόσθεσε ότι «έχουμε μεγάλη ευθύνη ως κόμματα τι καμπάνια κάνουμε. Εμείς πέρυσι ως ΝΔ το κάναμε και θα το ξανακάνουμε και φέτος. Πήγαμε στοχευμένα ανά πολιτική να μετρήσουμε τι είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης το 2019 και τι τελικά απολογισμό είχε το 2023. Αυτό το μήνυμα έφτασε σε όλα μας τα στελέχη. Και αυτό το μήνυμα μπορέσαμε να το μεταδώσουμε ακόμα παραπάνω. Και για αυτό φέραμε ένα αποτέλεσμα που ήταν καλύτερο από το 2019. Η αντιπολίτευση διάλεξε έναν άλλο δρόμο». Σύμφωνα με τον κ. Σμυρλή, «όλα τα εκλογικά αποτελέσματα έχουν μια εξήγηση. Διαλέγεις την στρατηγική σου και περιμένεις να δεις αν θα πιάσει. Όσο πιο κοντά είναι η στρατηγική σου στην αλήθεια, τόσο πιο λογικό είναι να φέρεις ένα θετικό αποτέλεσμα. Εμείς έτσι πήγαμε στις περσινές εκλογές, έτσι θα πάμε και στις φετινές. Φαίνεται ότι τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ όσο και το ΠΑΣΟΚ συνεχίζουν στην ίδια λογική της πόλωσης και το πώς θα μπορέσουν να αποσταθεροποιήσουν την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Νίκος Ρωμανός εκπρόσωπος τύπου της Νέας Δημοκρατίας
Την άποψη ότι «έχουμε μια επιλογή πολιτική που λέει ότι προκειμένου να κερδίσω πολιτικούς πόντους πάω σε μια λογική εργαλειοποίσης του συναισθήματος και του ανθρώπινου πόνου σε πολλές περιπτώσεις, σε μια λογική χτισίματος του αντισυστημισμού και σε μια λογική εργαλοιοποίησης οποιουδήποτε fake news, οποιασδήποτε θεωρίας συνωμοσίας και έτσι καταφέρνω να καλύψω πιθανόν την έλλειψη αντιπροτάσεων και πολιτικού λόγου», εξέφρασε ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, Νίκος Ρωμανός. «Κάποιοι επιλέγουν να παίξουν σε αυτό το γήπεδο και όχι σε αυτό που αφορά τους πολίτες και την καθημερινότητά τους», είπε ο κ. Ρωμανός. Πρόσθεσε ότι «αυτοί που αυξάνουν τον αντισυστημισμό γίνονται σπόνσορες των άκρων» και πως «όταν κανονικοποιείς τις θεωρίες συνομωσίας, τα fake news και τον τυφλό αντισυστημισμό το μόνο που καταφέρνεις» είναι να χάνουν οι πολίτες. Υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, έπεσε σε παγίδα στις προηγούμενες εθνικές εκλογές, θεωρώντας ότι η τοξικότητα την οποία ανατροφοδοτούσε με συγκεκριμένα στελέχη, είναι αυτό το οποίο ισχύει και αυτό που χρειάζεται η κοινωνία». Τόνισε ότι «πρέπει να βρούμε όλοι έναν τρόπο να φύγουμε από αυτή την παγίδα, να ακούσουμε φωνές που δεν έχει σημασία πόσο μειοψηφικές είναι, αλλά να τις φιλτράρουμε και από όλα τα κομμάτια του πληθυσμού να παίρνουμε αυτό που θα κάνει πιο δημιουργικό τον τρόπο σκέψης μας, πιο αποτελεσματικό τον τρόπο διακυβέρνησης και να κοιτάμε την καθημερινότητα, πως θα προχωράμε μπροστά και πως θα δώσουμε την σκυτάλη σε καλύτερο σημείο από ό,τι την πήραμε. Αυτός είναι ο μεγάλος στόχος», κατέληξε ο κ. Ρωμανός.
Συμεών Κεδίκογλου βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Συμεών Κεδίκογλου κατά την τοποθέτησή του, είπε ότι «η πόλωση στην πολιτική είναι ένα στοιχείο του παιχνιδιού. Πάντα την είχαμε σαν στοιχείο στην πολιτική μας ιστορία». Δήλωσε ότι «στη φάση αυτή, ουσιαστικά δαιμονοποιείται ο αντίπαλος. Είναι αυτός ο οποίος φταίει για όλα, ο οποίος θα μας καταστρέψει». Σύμφωνα με τον κ. Κεδίκογλου η πόλωση είναι δύο ειδών. «Είναι η ιδεολογική που στηρίζεται σε πραγματικές διαφορές αλλά μιλάμε για εποχές που τα κόμματα ήταν ισχυρά και μάλλον δεν είναι αυτή η κατάστασή μας τώρα και υπάρχει η πόλωση η συναισθηματική. Αυτό που λέμε: Εμείς και οι άλλοι». Εξήγησε ότι είναι γεγονός «ότι όταν δεν έχεις απόψεις, επιδιώκεις την πόλωση και αυτό φέρνει τον λαϊκισμό και αυτό είναι ένα θέμα που υποφέρουμε και το οποίο απασχολεί όλη την Ευρώπη». Στη συνέχεια υποστήριξε ότι «ας μην κατηγορεί η κυβέρνηση την αντιπολίτευση. Η αντιπολίτευση πρέπει να κάνει σκληρή αντιπολίτευση, όχι τοξική, αλλά τον τόνο τον δίνει πάντα η κυβέρνηση». Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε τεράστιο πρόβλημα τα fake news λέγοντας ότι «πρέπει να εξασκήσουμε την κριτική μας σκέψη. Τα fake news είναι υπεύθυνα ακόμα και για έναρξη πολέμων ή επαναστάσεων». Ο κ. Κεδίκογλου επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό να έχει ο πολίτης εμπιστοσύνη στους θεσμούς.
Νίκος Φαραντούρης υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ
«Το ζήτημα της πόλωσης είναι ένα θέμα αιτίας, αιτιατού. Η πόλωση είναι το αιτιατό. Θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες. Στο παρελθόν οι αιτίες θα μπορούσαν να είναι η όξυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Αυτές ήταν οι αιτίες που οδήγησαν σε ένα πολωμένο κλίμα την προηγούμενη δεκαετία. Δεν πέρασε και λίγα η χώρα μας», ανέφερε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φαραντούρης. Πρόσθεσε ότι «σήμερα το λίπασμα για την πόλωση και πολλά άλλα δεινά της Δημοκρατίας είναι η χειραγώγηση της κοινής γνώμης που είναι και το καλύτερο λίπασμα για την ακροδεξιά. Δυστυχώς το βλέπουμε να ξετυλίγεται μπροστά και στη χώρα μας». Ο κ. Φαραντούρης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σέβεται «τη διάκριση των εξουσιών και τον ρόλο των εισαγγελέων και των δικαστών όταν ερευνούν σκάνδαλα και εγκλήματα». Σύμφωνα με τον κ. Φαραντούρη, «η εισαγγελική έρευνα από όπου κι αν προέρχεται, μπορεί να οδηγήσει σε πτώση μια κυβέρνηση, η οποία συγκαλύπτει, ή εμπλέκεται σε σκάνδαλα και εγκλήματα. Αυτό λέει η διάκριση των εξουσιών».
Παναγιώτης Βλάχος υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ
«Η πόλωση εκφράζει κοινωνικά αιτήματα. Υπάρχουν κοινωνικές ανισότητες. Δεν μπορείς να αφαιρέσεις την πόλωση από την πολιτική», δήλωσε ο υπεύθυνος επικοινωνίας του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Παναγιώτης Βλάχος. Πρόσθεσε ότι «το πρόβλημα είναι όταν η πόλωση γίνεται εργαλείο, ενίσχυσης των άκρων». Αναφερόμενος στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είπε ότι «δεν έχουν φτιαχτεί για να ενισχύσουν την Δημοκρατία. Έχουν φτιαχτεί για να ενισχύσουν την τσέπη αυτών που τα έχουν δημιουργήσει» και ότι συνεπώς «έχει μεγάλη σημασία να γνωρίζουμε ότι το μέσο είναι πεπερασμένο και ευνοεί την ακρότητα». Τόνισε ότι «η ακροδεξιά στην Ευρώπη προσπαθεί να κανονικοποιήσει την εμφάνισή της και τον πολιτικό της λόγο. Το ερώτημα είναι αν μπαίνουν τα συστημικά κόμματα σε αυτόν τον πειρασμό. Η άποψή μου είναι ότι μπαίνουν», ανέφερε. Ο κ. Βλάχος επισήμανε ότι «αυτοί που σπονσοράρουν τα άκρα, έχουν πολιτικό σχέδιο από πίσω και αυτό το σχέδιο πρέπει να ανατραπεί τον Ιούνιο», στις ευρωεκλογές. Συμπλήρωσε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, «το 2012-2015, αμφισβήτησε τον πατριωτισμό των πολιτικών του αντιπάλων, όπως το ΠΑΣΟΚ και ευτυχώς θέλω να πιστεύω ότι δεν θα επαναληφθεί». «Τα κόμματα πρέπει να ανοίγονται και να μιλούν με κοινωνικές ομάδες, να οργανώνουν συνέδρια. Ο ρόλος ενός κόμματος καθοδηγητικού έχει ξεπεραστεί», κατέληξε ο κ. Βλάχος.