Διάχυτος είναι ο φόβος στην ελληνική κοινωνία ότι η πολεμική ένταση στη Μέση Ανατολή θα δώσει την ευκαιρία να εκτοξευθεί σε δυσθεώρητα ύψη η τιμή της ενέργειας. Πρωτίστως του πετρελαίου, για προφανείς λόγους, αλλά ακόμα και του φυσικού αερίου.
Οι ειδήμονες αναμένουν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και αγωνία το πώς θα κινηθεί το χρηματιστήριο της ενέργειας το πρωί της Δευτέρας, αλλά σε κάθε περίπτωση οι πιο νουνεχείς βρίσκουν αδικαιολόγητη μία άμεση εκτίναξη της τιμής των καυσίμων.
Κι αυτό διότι οι προμήθειες, βάση των οποίων κινείται αυτή την ώρα η αγορά έχουν γίνει με συμβόλαια του περασμένου μήνα, ενώ για το φυσικό αέριο δεν γεννάται καν θέμα, καθώς υπάρχει εδώ και καιρό υπερεπάρκεια, άρα συγκράτηση των τιμών.
Όπως σημειώνουν οι ίδιοι παράγοντες, το κόστος παραγωγής ενέργειας δεν αυξάνεται και χρειάζεται ακόμα καιρός για να φανεί πώς θα κινηθούν τα πράγματα στη Μέση Ανατολή, ώστε να προσδιοριστεί και ο βαθμός επίδρασής τους στον τομέα της ενέργειας.
Κάθε εμπλοκή του Ιράν σε τέτοιου είδους γεωπολιτικές εντάσεις ισοδυναμεί με κίνδυνο διαταραχής του εφοδιασμού. Όσο μεγαλύτερη η εμπλοκή τόσο μεγαλύτερος ο κίνδυνος της διαταραχής και τόσο ψηλότερα και η τιμή του μαύρου χρυσού. Σύμφωνα με τις έως τώρα αναλύσεις τα κάποια από τα σενάρια κλιμάκωσης είναι τα εξής:
- Το Ισραήλ να απαντήσει στοχεύοντας τις εξαγωγές του Ιρανικού πετρελαίου. Το Ιράν παράγει περίπου 3,2εκατ βαρέλια την ημέρα, οπότε και η αύξηση στην τιμή του πετρελαίου είναι πιο εύκολα διαχειρίσιμη
- Διαταράσσονται γενικά οι οδοί τροφοδοσίας μέσα από την Ερυθρά Θάλασσα. Εδώ η διαταραχή είναι πολύ μεγαλύτερη γιατί την Ερυθρά Θάλασσα «αξιοποιεί» και η Ρωσία για να στέλνει το πετρέλαιο της στις αγορές της Ασίας.
- Στο σενάριο του Αρμαγεδδώνα , το Ιράν κλείνει τα στενά του Ορμούζ από τα οποία περνά καθημερινά περί το 1/5 της παγκόσμιας ροής πετρελαίου και το 1/3 αυτής του LNG. Σε αυτό σενάριο σύμφωνα με προσομοιώσεις το πετρέλαιο μπορεί να φτάσει και τα 200$/βαρέλι
Αύξηση τιμών πετρελαίου σημαίνει και αύξηση τιμών καυσίμων. Στο ακραίο σενάριο, οι τιμές επιστρέφουν στο εφιαλτικό καλοκαίρι του 2022. Ήδη στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ, ο πρώην υπουργός αγροτικής Ανάπτυξης και καθηγητής Οικονομικών στο Παν/μιο Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας εκτίμησε ότι η τιμή της βενζίνης σε περίπτωση κλιμάκωσης μπορεί να φτάσει και τα 2.40€/λίτρο.
Η «ανάφλεξη» των τιμών ενέργειας αναμένεται να επανατροφοδοτήσει τον πληθωρισμό, πετώντας στα σκουπίδια τα σχέδια των κεντρικών τραπεζών για μείωση των επιτοκίων.
Σύμφωνα με την ανάλυσης της Allianz Bank, για κάθε αύξηση 10$ στην τιμή του πετρελαίου, ο πληθωρισμός στην Ευρώπη αυξάνεται κατά 1,2 μονάδες. Μια τέτοια εξέλιξη θα μπορούσε να υποχρεώσει την ΕΚΤ να μειώσει για παράδειγμα τα επιτόκια μία μόνο φορά φέτος και όχι 3, 4, ή 5 που περιμένει η αγορά. Κι αυτό θα αποτελέσει πλήγμα για την οικονομία της Ευρωζώνης που ήδη ασθμαίνει , περισσότερες από 10 χώρες πέρυσι αντιμετώπισαν ύφεση εξαιτίας και των υψηλών επιτοκίων.
Το Brent και η δέσμευση του Ιράν
Το Brent πάντως είχε ξεπεράσει τα 90 δολάρια το βαρέλι μιας και το Ιράν δεσμεύτηκε προ ημερών να εκδικηθεί τη φονική αεροπορική επιδρομή στην πρεσβεία του στη Συρία την 1η Απριλίου, την οποία πραγματοποίησε το Ισραήλ – η «εκδίκηση» εκδηλώθηκε με τη χθεσινή επίθεση των ιρανικών drones.
Κάποιοι αναλυτές λένε ότι το χτύπημα είχε ελάχιστη επίδραση στις προμήθειες πετρελαίου μέχρι στιγμής, ενώ έτεροι αναλυτές αναμένουν τους χρηματιστηριακούς δείκτες με αγωνία τη Δευτέρα, όπου τα βλέμματα σίγουρα θα στραφούν στο πετρέλαιο.
Αν εξελιχθεί η αντιπαράθεση μεταξύ Ισραήλ το πετρέλαιο θα κινηθεί προς τα 120 με 130 δολάρια το βαρέλι. Παράλληλα οι μετοχές εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να δέχονται έντονες πιέσεις αφού ο S&P 500 την περασμένη εβδομάδα κατέγραψε τη χειρότερη πτώση του από τον Οκτώβριο.
Πάνω από 2 ευρώ η βενζίνη σε 12 νομούς της χώρας
Την ίδια ώρα η τιμή της βενζίνης στη χώρα μας ήδη έχει πετάξει στα 2 ευρώ, με αποτέλεσμα ένα νέο καπέλο στη τιμή της θα τινάξει τους οικογενειακούς προϋπολογισμούς στον αέρα!
Θυμίζουμε ότι μόλις μέσα σε λίγες ημέρες διπλασιάστηκε ο αριθμός των νομών όπου η βενζίνη πωλείται πάνω από 2 ευρώ και η κατάσταση αυτή αναμένεται να συντηρηθεί ή και να επιδεινωθεί ιδιαίτερα στις τουριστικές περιοχές.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του υπουργείου Ανάπτυξης, στους νομούς Αιτωλοακαρνανίας, Δωδεκανήσου, Ευρυτανίας, Ηρακλείου, Κερκύρας, Κεφαλληνίας, Κυκλάδων, Λέσβου, Λευκάδος, Ρεθύμνης, Σάμου και Φωκίδος η μέση τιμή στην αντλία έχει ξεπεράσει τα δύο ευρώ με τους νομούς Κυκλάδων (2,181 ευρώ το λίτρο) και Δωδεκανήσου (2,114 ευρώ το λίτρο) να βρίσκονται υψηλότερα στην κατάταξη με την πιο ακριβή τιμή.
Ειδικότερα ο αντιπρόεδρος του συνδέσμου πρατηριούχων και εμπόρων καυσίμων, Γιώργος Ασμάτοτογλου, προέβλεψε πως οι τιμές ολοένα και θα αυξάνονται.
«Αυτό που βλέπουμε τώρα και με τις εξελίξεις που υπάρχουν στη Μέση ανατολή, επιβαρύνουν την τιμή του αργού πετρελαίου και κατ’ επέκταση του διυλισμένου προϊόντος και ακόμα περισσότερο την τσέπη μας», είπε αρχικά.
«Υπάρχουν αυξήσεις λόγω της αύξησης του αργού πετρελαίου της προηγούμενης εβδομάδας. Τώρα ξεκινάμε προς τα πάνω και οι προβλέψεις για την άλλη βδομάδα είναι ότι θα έχουν αυξητική τάση. Σίγουρα θα πάει πάνω από τα 2 ευρώ. Στη νησιωτική Ελλάδα δεν υπάρχει κάτω από 2 ευρώ βενζίνη. Αν δε δούμε μείωση του πληθωρισμού δεν θα δούμε αποκλιμάκωση των τιμών», συμπλήρωσε ο ίδιος.
Οι ιθύνοντες του υπουργείου Οικονομικών είναι στα κάγκελα και ήδη εξετάζουν σενάρια αντιμετώπισης της τρέχουσας κατάστασης.