Μπορεί να είναι υποστηρικτικός στο Τελ Αβίβ, αλλά ο πρώην αρχηγός του βρετανικού στρατού, Ρίτσαρντ Ντάνατ είναι πεπεισμένος ότι οι Ισραηλινοί πρέπει να συγκρατηθούν μετά την ιρανική επίθεση του Σαββάτου.
Σημειώνεται ότι ο Ντάνατ ήταν ο Βρετανός αξιωματικός που μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001, ενεπλάκη στον σχεδιασμό των επιχειρήσεων στη Μέση Ανατολή. Ως Διοικητής του Συμμαχικού Σώματος Ταχείας Αντίδρασης (ARRC), ηγήθηκε των κεντρικών γραφείων του ARRC στον σχεδιασμό της ανάπτυξης των στρατευτευμάτων σε Ιράκ και Αφγανιστάν.
«Στον πόλεμο, ο συγχρονισμός είναι το παν, αλλά η κατάλληλη στιγμή μπορεί να μην είναι τώρα» αναφέρει ο Ντάνατ σε άρθρο του στην Τelegraph, σχετικά με την ενδεχόμενη επίθεση-απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν.
Ο Βρετανός ανώτατος αξιωματικός εξηγεί ότι το Ισραήλ έχει χάσει μεγάλο μέρος της διεθνούς υποστήριξής του μετά την 7η Οκτωβρίου λόγω των «υπερβολικών τακτικών» του στη Γάζα.
«Σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, ο στρατηγός προειδοποιεί ότι το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ θα είχε αναμφίβολα κατακλυστεί, με τεράστιες απώλειες ζωών για το Ισραήλ».
Όπως λέει μάλιστα χαρακτηριστικά, η ισραηλινή επιχείρηση στη Γάζα είναι κακώς μελετημένη στερούμενη ενός στρατηγικού επιδιωκόμενου στόχου.
«Επομένως το Ισραήλ θα ήταν καλό να σταματήσει τώρα και να πάρει αποφάσεις αφού της μελετήσει προσεκτικά» διότι «μια μαζική αντίδραση εναντίον του ίδιου του Ιράν θα μπορούσε να είναι αντιπαραγωγική» αναφέρει.
«Σε αντίθεση με το Ισραήλ, το Ιράν δεν διαθέτει εξελιγμένα συστήματα αεράμυνας και οι σύμμαχοί του είναι μια πανσπερμία «τρομοκρατικών» ομάδων που είναι διάσπαρτες στη Μέση Ανατολή. Ένα μεγάλο χτύπημα του Ισραήλ στην Τεχεράνη, στα κοιτάσματα πετρελαίου του Ιράν ή στις υποτιθέμενες πυρηνικές τοποθεσίες θα μπορούσε να οδηγήσει σε μαζικές καταστροφές και απώλειες ζωών» προειδοποιοί.
Αντίθετα, για τον ίδιο μια πιο διαφοροποιημένη προσέγγιση για τους Ισραηλινούς θα ήταν να σταματήσουν, να προβληματιστούν και στη συνέχεια να αποφασίσουν σε ποια ενέργεια θα προβούν.
Το αντιπυραυλικό σύστημα Iron Dome του Ισραήλ αναχαιτίζει ρουκέτες, όπως φαίνεται από το Ασκελόν του Ισραήλ στις 15 Ιανουαρίου 2024. (REUTERS/Amir Cohen)
Ο στρατηγός προτρέπει τους Ισραηλινούς να αναλογιστούν πως αν το Ιράν είχε επιλέξει να μην επιτεθεί απευθείας στο Ισραήλ το ίδιο, αλλά να το κάνει μέσω αντιπροσώπου του, πχ της Χεζμπολάχ, η περιοχή θα μπορούσε να βρισκόταν σήμερα σε μια πολύ διαφορετική κατάσταση.
«Η Χεζμπολάχ εκτιμάται ότι έχει 130.000 έως 150.000 πυραύλους και ρουκέτες στο νότιο Λίβανο, αρκετά ικανές να πλήξουν σε μήκος και πλάτος το Ισραήλ». Σε περίπτωση τέτοιας επίθεσης, ο Βρετανός στρατηγός προειδοποιεί ότι το σύστημα αεράμυνας του Ισραήλ –ο περιβόητος σιδερένιος θόλος- «θα είχε αναμφίβολα κατακλυστεί, με τεράστιες απώλειες ζωών στο Ισραήλ».
Υπό αυτές τις συνθήκες, ο Ντάνατ είναι πεπεισμένος ότι το Ισραήλ θα απαντούσε με τόσο δυναμικό τρόπο εναντίον το Λιβάνου και του Ιράν που μια «μια συνακόλουθη μεγάλη σύγκρουση στην περιοχή θα ήταν αναπόφευκτη».
Ο Ντάνατ θεωρεί ότι οι Ιρανοί είχαν δίκιο ότι το πολυαναμενόμενο άμεσο χτύπημα τους στο Ισραήλ θα προκαλούσε περιορισμένες ζημιάς, μετά την επίθεση που δέχτηκαν στη Δαμασκό.
Ωστόσο, «ένα χτύπημα της Χεζμπολάχ θα ήταν καταστροφικό» γι’ αυτό και το Ισραήλ σήμερα «πρέπει να επιδείξει αυτοσυγκράτηση» ως η πιο ορθή στρατηγική επιλογή για το Τελ Αβίβ.