Στον σχεδιασμό για την απόκτηση από την Ελλάδα ενός αντιπυραυλικού – αντιdrone θόλου «αλά Ισραήλ» αναφέρθηκε το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας. «Έχει ήδη δρομολογηθεί. Ήταν φανερό παρατηρώντας τους πολέμους στην Ουκρανία, στη Γάζα ότι χώρα έπρεπε να αποκτήσει αντιαεροπορική και αντιdrone κάλυψη. Φανταστείτε το σαν μια εκκλησία με δύο επάλληλους θόλους», επεσήμανε ο Νίκος Δένδιας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.
«Δεν θα γίνει αύριο το πρωί αλλά θα γίνει. Υπάρχει μια σημαντική προβλεφθείσα δαπάνη για τον σκοπό αυτό» πρόσθεσε ο ίδιος.
«Αν είναι δυνατόν να ζητήσουμε την άδεια της Τουρκίας για τα θαλάσσια πάρκα στις Κυκλάδες», δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, απαντώντας για την αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου από την Άγκυρα.
«Η Τουρκία ακολουθεί την τακτική ”μία ζέστη και μία κρύο”», τόνισε και συνέχισε, λέγοντας ότι συμπεριφορά της ως προς τις παραβιάσεις είναι «άψογη» τον τελευταίο καιρό, ωστόσο «σε επίπεδο ισχυρισμών προχωρά σε απίστευτες διατυπώσεις».
«Πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία, το ”δεν μιλάω” δεν οδηγεί πουθενά», επεσήμανε ο υπουργός, υπογραμμίζοντας πάντως πως η Άγκυρα «πρέπει να βγάλει από το τραπέζι την απειλή πολέμου και το τουρκολιβυκό μνημόνιο».
Ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε χθες, τη Σχολή Εθνικής ‘Αμυνας (ΣΕΘΑ), όπου και απηύθυνε ομιλία στους σπουδαστές της 76ης Εκπαιδευτικής Σειράς.
‘Οπως ανακοινώθηκε, τον υπουργό Εθνικής ‘Αμυνας υποδέχθηκε ο διοικητής της ΣΕΘΑ,αντιστράτηγος Αθανάσιος Σαρδέλλης.
Στην ομιλία του, ο κ. Δένδιας αναφέρθηκε στην πληθώρα ασύμμετρων προκλήσεων και απειλών στο σημερινό σύνθετο περιβάλλον ασφάλειας, όπως και στον σχεδιασμό και υλοποίηση της μεταρρύθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων, ως απάντηση, με την «Ατζέντα 2030».
Και πρόσθεσε, ότι η μεταρρύθμιση αυτή θέτει τα θεμέλια για τη δημιουργία σύγχρονων και καινοτόμων Ενόπλων Δυνάμεων.
Ο κ. Δένδιας επισήμανε ότι η μεταρρύθμιση εξελίσσεται σε τρεις βασικούς άξονες:
α. Εκσυγχρονισμός δομής και εξορθολογισμός λειτουργίας, αξιολόγηση υφιστάμενων οπλικών συστημάτων και επικαιροποίηση – προτεραιοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων.
β. Οικοσύστημα Καινοτομίας.
γ. Προσωπικό (στελέχωση, μέριμνα, επέκταση μεταπτυχιακών προγραμμάτων ΑΣΕΙ, Οικιστικό Πρόγραμμα στελεχών Ενόπλων Δυνάμεων, αναβάθμιση της εκπαίδευσης οπλιτών θητείας, εθελοντική στράτευση γυναικών, απόκτηση πιστοποίησης δεξιοτήτων κατά της διάρκεια της θητείας κ. ά).