Τον Οκτώβριο του 2001, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος Predator εκτόξευσε έναν πύραυλο Hellfire με στόχο ένα από τα κρησφύγετα του ηγέτη των Ταλιμπάν, Μουλά Ομάρ στο Αφγανιστάν.
Η πρώτη επίθεση με drone έχασε τον στόχο της, αλλά ταυτόχρονα ξεκινούσε την «πρώτη εποχή των drones» για να φτάσουμε στις μέρες μας, στον ρωσο-ουκρανικό πόλεμο αλλά και τη μαζική επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ με εκατοντάδες μη επανδρωμένα αεροχήματα.
Μέχρι τη δεκαετία του 2010, οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοί τους είχαν το μονοπώλιο της τεχνολογίας των στρατιωτικών drones όπως τα Predator και Reaper που περιπολούσαν στον εναέριο χώρο πάνω από το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, την Υεμένη και αλλού. Επρόκειτο ουσιαστικά για τηλεκατευθυνόμενα αεροπλάνα, βάρους αρκετών τόνων και κόστους 100 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα, χρησιμοποιώντας μη εμπορικά εξαρτήματα.
Μετά, υπήρξαν δύο σημαντικές εξελίξεις. Πρώτον, και άλλες χώρες ανέπτυξαν τα δικά τους ανταγωνιστικά συστήματα drone, σπάζοντας την τεχνολογική κυριαρχία των ΗΠΑ.
Δεύτερον, μια μικρή κοινότητα χομπίστων επινόησε και βελτίωσε αυτό που λίγο αργότερα έγινε το φθηνό καταναλωτικό drone αρχικά για ερασιτέχνες χομπίστες και μετά για πιο επαγγελματικές χρήσεις. Και είναι αυτά τα drones, μαζί με τα στρατιωτικά, που αναπτύσσονται σε σμήνη, κατά εκατοντάδες ή και χιλιάδες, στα πεδία των μαχών της Ουκρανίας. Είναι ο πρώτος πόλεμος όπου χρησιμοποιήσατε drones FPV.
Ο κόσμος έχει πλέον εισέλθει σε μια «δεύτερη εποχή των drones» που ορίζεται από την εξάπλωση των οπλισμένων εμπορικών drones, λέει ο James Patton Rogers, ειδικός στα drone και ιστορικός πολέμου στο Πανεπιστήμιο Cornell.
«Βρισκόμαστε τώρα σε έναν κόσμο ανεξέλεγκτη εξάπλωση των drones», λέει. Και προσθέτει: «ανησυχώ ότι οι φρικαλεότητες με drone θα είναι συνηθισμένες σε όλο τον κόσμο μέσα στην επόμενη δεκαετία».
Ο Ουκρανός Anton Frolov, ένας ταξιδιωτικός πράκτορας για εξτρίμ σπορ που ήξερε πώς να πετάει drones FPV, άφησε την οικογένειά του για να επιστρέψει στην Ουκρανία όπου και δημιούργησε μια ακαδημία πιλότων drone.
«Πήρα την πιο σκληρή απόφαση της ζωής μου να αφήσω την οικογένειά μου και να πάω στα σύνορα», λέει.
“Πρώην πολιτικά drones έγιναν στρατιωτικά drones. Όλοι πρέπει να κάνουν περισσότερα από ό,τι έκαναν σε πολιτικό χρόνο.”
Οι Ουκρανοί έψαξαν σε όλο τον κόσμο για να προμηθευτούν drones.
Στο Τάουνσβιλ, ο Zakariah Martin-Taylor παρατήρησε μια άνοδο στους Ουκρανούς επισκέπτες στον ιστότοπό του για ανταλλακτικά drone με παγκόσμια παράδοση, Rising Sun FPV.
Πρώην στρατιώτης του αυστραλιανού στρατού, ο κ. Martin-Taylor είχε ήδη αναγνωρίσει τη στρατιωτική αξία των μικρών και φθηνών drones FPV.
«Είδα ότι μπορούσες κυριολεκτικά να συνδέσεις καλωδιακά ένα drone με μια χειροβομβίδα και να έχεις ένα μικρό “βομβαρδιστικό” υψηλής ακρίβειας, το οποίο κοστίζει το πολύ 700 δολάρια».
Η καινοτόμος χρήση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών FPV από την Ουκρανία τράβηξε την προσοχή άλλων χωρών, οι οποίες ανέπτυξαν γρήγορα τις δικές τους ικανότητες.
Τον Ιανουάριο του 2023, ένας στρατιωτικός εκπαιδευτής επικοινώνησε με τους εμπορικούς πιλότους drone της Αυστραλίας, προσφέροντας διδακτικό έργο στη Μέση Ανατολή. Ιδιοκτήτης επιχείρησης με έδρα το Τάουνσβιλ δημοσίευσε το μήνυμα σε μια ομαδική συνομιλία με συναδέλφους Αυστραλούς πιλότους drone. Σύντομα, βρέθηκαν όλοι μαζί στην Ιορδανία.
«Ήμασταν εκεί για να μάθουμε στους ανθρώπους πώς να κατασκευάζουν και να πετούν και να χειρίζονται τα drones με στρατιωτικό τρόπο», είπε στο ABC ένας από τους άνδρες, κινηματογραφιστής drone με έδρα το Μπρίσμπεϊν.
«Ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος FPV είναι ένας κατευθυνόμενος πύραυλος μικρού βεληνεκούς που κοστίζει 500 δολάρια για να κατασκευαστεί σε αντίθεση με 30.000 δολάρια».
Οι δύο άνδρες εργάστηκαν στην Ιορδανία για αρκετούς μήνες ο καθένας πριν επιστρέψουν στο σπίτι τους.
Από την πρώτη επίθεση Predator πριν από περισσότερες από δύο δεκαετίες, η τεχνολογία των στρατιωτικών drone έχει ραγαδαία εξέλιξη.
Περισσότερα από 130 έθνη-κράτη και τουλάχιστον 65 «μη κρατικές οντότητες» έχουν πλέον πρόσβαση σε στρατιωτικά συστήματα drone.
Στην ερχόμενη «τρίτη εποχή των drone», η τεχνολογία θα βελτιωθεί περαιτέρω και θα πολλαπλασιαστεί, έτσι ώστε τρομοκρατικές ομάδες να χρησιμοποιούν θανατηφόρα αυτόνομα drones για να επιδιώξουν τους πολιτικούς τους στόχους, λέει ο Dr Rogers.
Υπάρχουν ήδη ανεπιβεβαίωτες αναφορές ότι η Ρωσία και η Ουκρανία χρησιμοποιούν θανατηφόρα αυτόνομα drones που μπορούν να εντοπίσουν και να επιτεθούν στόχους χωρίς ανθρώπινη συνδρομή, χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη.
Εμείς, στο AnatropiNews ζητήσαμε από ειδικούς στην Ελλάδα για να μας μιλήσουν για την εποχή των drones αλλά και το τι μπορούμε και πρέπει να κάνουμε στη χώρα μας:
Σάββας Καλεντερίδης / Η αντιαεροπορική ομπρέλα της Ελλάδας
Κωνσταντίνος Ιατρίδης / Drones: Το δόγμα του σύγχρονου πολέμου
Κωνσταντίνος Γρίβας / Η επίθεση στο Ισραήλ και το επερχόμενο παλιρροϊκό ρομποτικό κύμα
Σχετικά άρθρα: