Ακυρώθηκε η επίσκεψη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στις 9 Μαΐου, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ειδησεογραφικό portal ODA TV.
Το τουρκικό δίκτυο ισχυρίζεται ότι εξασφάλισε την πληροφορία για την ακύρωση της επίσκεψης, η οποία θα ήταν η πρώτη μεταξύ του προέδρου της Τουρκίας Ερντογάν και του ομολόγου του των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στην Ουάσιγκτον και το Λευκό Οίκο.
Ο Ερντογάν, ως επίσημος προσκεκλημένος του Μπάιντεν, θα συζητούσε με τον αμερικανό πρόεδρο κρίσιμα θέματα: από την καταπολέμηση της τρομοκρατίας έως τη Γάζα, τα αμυντικά προγράμματα και τις οικονομικές σχέσεις, συνεχίζει το ODA TV.
Ωστόσο, δεν υπάρχει καμία ανακοίνωση για ματαίωση ή διάψευση από την Άγκυρα. Επίσημα, η συνάντηση του Ερντογάν με τον Μπάιντεν δεν έχει ακυρωθεί, όπως αναφέρει η ανταποκρίτρια του ΑΝΤ1 στην Κωνσταντινούπολη, Άννα Ανδρέου.
Αξίζει να σημειωθεί πως σύμφωνα με το hellasjournal.com, μέχρι τις πρωινές ώρες της Κυριακής δεν υπήρξε οποιαδήποτε αντίδραση από το Λευκό Οίκο, ο οποίος δεν ανακοίνωσε επίσημα -ποτέ μέχρι σήμερα- ότι εστάλη πρόσκληση στον Ερντογάν για να επισκεφθεί το κτίριο της Αμερικανικής Προεδρίας.
Η διαρροή της πληροφορίας για την επίσκεψη έγινε από την τουρκική προεδρία, αναφέρει το hellasjournal.com.
Όπως είναι γνωστό, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ, όπου οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία, ενέκρινε πακέτο βοήθειας ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία, το Ισραήλ και την Ταϊβάν. Από το πακέτο αυτό, τα 61 δισεκατομμύρια δολάρια θα πάνε προς την Ουκρανία, τα 26 δισ. προς το Ισραήλ και τα 8 δισ. για την ασφάλεια της περιοχής του Ινδο-Ειρηνικού (Ταϊβάν).
Προβλέπεται ότι 9 δισεκατομμύρια δολάρια από το πακέτο των 26 δισ. που διατίθεται στο Ισραήλ θα διατεθούν για ανθρωπιστική βοήθεια που θα χρησιμοποιηθεί σε διάφορες εμπόλεμες ζώνες, συμπεριλαμβανομένης της Γάζας.
Φαίνεται το τουρκικό portal να υπονοεί ότι ο λόγος για την ακύρωση της επίσκεψης Ερντογάν ήταν η παροχή βοήθεια των 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων προς το Ισραήλ και ο τούρκος πρόεδρος προέβη σε αυτή την κίνηση διαμαρτυρόμενος.
Ο Ταγίπ Ερντογάν συναντήθηκε χθες με τον ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγιε, μία κίνηση που εξόργισε την Ουάσιγκτον και την Ιερουσαλήμ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την απόφαση του Κατάρ να εκδιώξει τη Χαμάς, η Τουρκία φαίνεται έτοιμη να φιλοξενήσει τους ηγέτες της, καθιστώντας την Άγκυρα βάση της τρομοκρατικής οργάνωσης, όπως την έχουν χαρακτηρίσει οι Αμερικανοί. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ έχει επιβάλει κυρώσεις σε στελέχη της Χαμάς.
- Έλενα Μπουλετή / Ο Ερντογανισμός σε νέα φάση: Ο Πρόεδρος είναι ένας & ισόβιος
- Καλλιμάρμαρο: Ακυρώθηκε η εκδήλωση και ξηλώνεται το λυόμενο μετά το σάλο – «Είχαμε λάβει όλες τις άδειες» απαντά η Coca Cola HBC
- «Πάτησε πόδι» ο Ζελένσκι: Η Ουκρανία δεν θα αναγνωρίσει την αμερικανική στρατιωτική βοήθεια ως δάνειο
- Ρόνι Σπέκτορ: Η Zendaya θα υποδυθεί την θρυλική τραγουδίστρια στην νέα ταινία της A24
- Ο ΟΠΑΠ και το δίκτυό του ενώνουν τις δυνάμεις τους για το καλό των τοπικών κοινωνιών