Σε μία εντελώς διαφορετική ερμηνεία από εκείνη που δίνει η κυβέρνηση δια του υπουργού Δικαιοσύνης Γιώργου Φλωρίδη, προχωρά ο γνωστός δικηγόρος Βασίλης Σωτηρόπουλος, σχετικά με το πόσο και πώς (δεν) επηρέασαν οι ποινικοί κώδικες που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, την τωρινή απόφαση για την τραγωδία στο Μάτι.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Αθηνών, η οποία προκάλεσε οργή και έντονες αντιδράσεις, ο κ. Φλωρίδης είπε πως οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι δικάστηκαν «με βάση μια νομοθεσία η οποία διαμορφώθηκε το 2019, ένα χρόνο μετά από αυτή τη φοβερή τραγωδία. Αυτές οι διατάξεις ήταν ευμενέστερες για τους κατηγορουμένους και το δικαστήριο εφάρμοσε αυτές τις διατάξεις».
Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε ο κ. Φλωρίδης:
«Οι δικαστές δικάζουν με βάση συγκεκριμένους νόμους που είναι υποχρεωμένοι να δικάσουν. Με ποιους νόμους δίκασαν ή ήταν υποχρεωμένοι να δικάσουν και δίκασαν αυτοί οι δικαστές; Με ποιους; Σύμφωνα με τη σύμβαση των δικαιωμάτων, μάλλον για την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ευρωπαϊκή σύμβαση το Σύνταγμά μας και τα συντάγματα όλων των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που προσαρμόζονται στην ευρωπαϊκή σύμβαση των δικαιωμάτων του ανθρώπου κάθε ένας που κατηγορείται για κάποια εγκληματική πράξη δικάζεται με βάση το νόμο που ισχύει όταν τελεί την εγκληματική πράξη.
Αυτό είναι ευρωπαϊκός μακροχρόνιος κανόνας. Εκτός εάν εντωμεταξύ από την ώρα που διέπραξε το αδίκημα μέχρι την ώρα που θα γίνει η δίκη έχει μεσολαβήσει κάποιος ευμενέστερος νόμος για αυτόν.
Εδώ τι έχουμε λοιπόν; Το 2019 αφού όλο αυτό το φοβερό έγκλημα είχε γίνει το 2018 ο ΣΥΡΙΖΑ που ήταν τότε στην Κυβέρνηση άλλαξε την τελευταία μέρα τον Ποινικό Κώδικα. Ενώ είχε γίνει αυτό.
Και οι διατάξεις γενικώς του ποινικού κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ κατέστησαν ευμενέστερες για τους κατηγορούμενους. ‘Αρα λοιπόν η δίκη αυτή έγινε με βάση τις διατάξεις του Ποινικού Κώδικα του ΣΥΡΙΖΑ».
Ο κ. Σωτηρόπουλος ξεκαθαρίζει ότι ουσιαστικά οι κατηγορούμενοι δικάστηκαν με όσα προέβλεπε ο ποινικός κώδικας πριν το Μάτι, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν άλλαξε τις συγκεκριμένες προβλέψεις.
Ιδού πώς αναλύει την υπόθεση:
Γράφονται διάφορα ανυπόστατα περί «μεταβολής του Ποινικού Κώδικα» το έτος 2019 (επί ΣΥΡΙΖΑ) που οδήγησε στην αθώωση ορισμένων κατηγορουμένων σήμερα στη δίκη για την εθνική τραγωδία στο Νέο Βουτζά – Μάτι – Κόκκινο Λιμανάκι.
Το αληθές είναι ότι οι κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας από την τελική κατά συρροή, δηλαδή για το άρθρο 302 του Ποινικού Κώδικα και για τη σωματική βλάβη από αμέλεια (314 ΠΚ).
Το ίδιο άρθρο 302 όπως ίσχυε με τον Π.Κ. του 1950, ίσχυε το 2018 της πολύνεκρης πυρκαγιάς, χωρίς να αλλάξει το έτος 2019 με τον «νέο Ποινικό Κώδικα»: ίσχυε ακριβώς το ίδιο κι απαράλλαχτο όπως ισχύει και σήμερα. Το γράφει και το ίδιο το βούλευμα 866/2022 με το οποίο παραπέμπονται να δικαστούν οι κατηγορούμενοι στο φύλλο 24: «Η ισχύουσα διάταξη του νέου Ποινικού Κώδικα δεν τυγχάνει ευμενέστερη ή δυσμενέστερη της αντίστοιχης του προϊσχύοντος Π.Κ.».
Τίποτε απολύτως δεν άλλαξε ως προς το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας: με αυτό παραπέμφθηκαν για να δικαστούν, με αυτό δικάστηκαν, για αυτό αθωώθηκαν ορισμένοι, γι’ αυτό καταδικάστηκαν άλλοι.
Ρωτήστε όσους λένε ότι «άλλαξε ο Ποινικός Κώδικας» αν εννοούν την ανθρωποκτονία εξ αμελείας που αφορούσε τη συγκεκριμένη δίκη. Ή αν υποθέτουν ότι εννοούν κάτι άλλο, όπως το άρθρο 314 για την σωματική κάκωση που τιμωρείται με φυλάκιση «έως δύο ετών», ενώ πριν από το 2019 «έως τριών ετών». Αλλά αυτό δεν αφορά την ανθρωποκτονία, αν θέλουμε να κυριολεκτούμε. Και δεν αφορά το αθώος ή ένοχος, αλλά το ύψος της ποινής.