Στη θέσπιση εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας στην Ελλάδα αναφέρεται το περιοδικό Wirtschaftswoche
Το γερμανικό οικονομικό περιοδικό σημειώνει: «Στη Γερμανία εντείνονται οι φωνές που ζητούν τετραήμερη εβδομαδιαία εργασία, κατά προτίμηση με πληρωμή για πέντε. Σύμφωνα με μια νέα έρευνα της εταιρίας δημοσκοπήσεων Civey, η δημόσια συζήτηση φαίνεται να διαφοροποιείται αργά, αλλά σταθερά. Γεγονός πάντως είναι ότι όσο πιο νέοι οι ερωτηθέντες, τόσο πιο δημοφιλής είναι η εβδομαδιαία τετραήμερη εργασία».
Ενώ οι Γερμανοί θέλουν να εργάζονται λιγότερο, η ελληνική κυβέρνηση προσεγγίζει διαφορετικά το ζήτημα. Αντί να μειώσει τις ώρες εργασίας, οι εργαζόμενοι αποκτούν από 1ης Ιουλίου τη δυνατότητα να εργαστούν έξι ημέρες την εβδομάδα σε εθελοντική βάση. Η έκτη εργάσιμη συνοδεύεται από γενναιόδωρη πριμοδότηση: πέφτει η πρόσθετη εργάσιμη ημέρα Σάββατο, προβλέπεται μπόνους 40%, το οποίο Κυριακές και αργίες φθάνει το 115%.
Ο γερμανός οικονονομολόγος και αναλυτής Γενς Μπάστιαν αμφισβητεί τον εθελοντικό χαρακτήρα του σχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης: «Το νομικό πλαίσιο προβλέπει διαδικασία διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων. Αυτό σημαίνει ότι ο εργοδότης θα μπορούσε να επιβάλλει το εξαήμερο ακόμη και ενάντια στη θέληση των εργαζομένων», εξηγεί.
Γιατί όμως η ελληνική κυβέρνηση ακολουθεί αυτόν τον δρόμο; Η απάντηση είναι η αντιμετώπιση των ελλείψεων εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού. Όπως και στη Γερμανία, έτσι και στην Ελλάδα υπάρχει έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού και η επιπλέον εργάσιμη καλείται να καλύψει το κενό. «Η συζήτηση για την εξαήμερη εργασία γίνεται σε κλίμα πόλωσης. Τα συνδικάτα αντιδρούν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν σύσσωμα κατά της τροπολογίας», αναφέρει ο γερμανός αναλυτής στο οικονομικό περιοδικό.
Πηγή: DW