Η Τουρκία ανεβάζει τους τόνους και διακόπτει όλες τις εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ από σήμερα, Μ. Πέμπτη, μετέδωσε το Bloomberg, επικαλούμενο δύο Τούρκους αξιωματούχους «με γνώση του θέματος», χωρίς να τους κατονομάζει.
Στις 9 Απριλίου η Τουρκία είχε ανακοινώσει την επιβολή εμπάργκο εξαγωγών κατά του Ισραήλ σε 54 κατηγορίες προϊόντων, ως αντίδραση στις επιχειρήσεις του ισραηλινού στρατού στον πόλεμο της Γάζας.
Ο τότε κατάλογος περιελάμβανε διάφορους τύπους προϊόντων, κυρίως κατασκευαστικά υλικά, όπως αλουμίνιο και χάλυβας, χρώματα, ηλεκτρικά καλώδια, δομικά υλικά, καύσιμα και άλλες πρώτες ύλες.
Ο όγκος συναλλαγών μεταξύ των δύο χωρών κατεγράφη στα 6,8 δισ. δολάρια το 2023.
Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει επίσημη τοποθέτηση επί του θέματος από την τουρκική πλευρά.
Την είδηση ωστόσο επιβεβαίωσε με ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Ισραέλ Κατζ, κατηγορώντας τον Τούρκος πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι «παραβιάζει τις συμφωνίες μπλοκάροντας τα λιμάνια για τις ισραηλινές εισαγωγές και εξαγωγές» και υποστηρίζοντας ότι «έτσι συμπεριφέρεται ένας δικτάτορας, αγνοώντας τα συμφέροντα του τουρκικού λαού και των επιχειρηματιών και αγνοώντας τις διεθνείς εμπορικές συμφωνίες». Ο ίδιος διευκρινίζει ότι έχει δώσει εντολή στον γενικό διευθυντή του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών αν μελετήσει εναλλακτικές λύσεις, εστιάζοντας στην τοπική παραγωγή και στις εισαγωγές από άλλες χώρες. «Το Ισραήλ θα αναδυθεί με μια ισχυρή και τολμηρή οικονομία. Εμείς κερδίζουμε και αυτοί χάνουν» καταλήγει ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξαπέλυσε νέα επίθεση εναντίον των Ηνωμένων Πολιτειών και της Δύσης που κάνουν, όπως είπε, κηρύγματα περί δημοκρατίας αλλά σιωπούν για τη Γάζα και καταστέλλουν τις διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια.
Μιλώντας στην ‘Αγκυρα, σε μέλη της «Ένωσης Διεθνών Δημοκρατών», μιας οργάνωσης της τουρκικής διασποράς με έδρα τη Γερμανία, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι «σε ορισμένα διάσημα αμερικανικά πανεπιστήμια, ευσυνείδητοι φοιτητές και ακαδημαϊκοί, μεταξύ των οποίων και αντισιωνιστές Εβραίοι, αντιδρούν στη σφαγή», για να υποστηρίξει στη συνέχεια: «Αυτοί οι άνθρωποι υφίστανται βία, καταπίεση, ακόμη και βασανιστήρια επειδή ζητούν να σταματήσει η σφαγή στη Γάζα. Πρυτάνεις και ακαδημαϊκοί απολύονται και λιντσάρονται επειδή εκφράζουν τη στήριξή τους στην Παλαιστίνη».
Επιτέθηκε επίσης κατά της Δύσης την οποία κατηγόρησε για υποκρισία, λέγοντας πως «εκείνοι που εμφανίζονται ως ευαγγελιστές της δημοκρατίας όταν πρόκειται για την Τουρκία, δεν βγάζουν (τώρα) άχνα μπροστά σε αυτά τα περιστατικά».
Ισχυρίστηκε επίσης ότι «τα συμφέροντα του Ισραήλ οριοθετούν τα όρια της δυτικής δημοκρατίας. Οτιδήποτε αγγίζει τα συμφέροντα του Ισραήλ είναι στα μάτια τους αντιδημοκρατικό και αντισημιτικό».
Παράλληλα, ο Ταγίπ Ερντογάν κάλεσε τους τουρκικής καταγωγής πολίτες που έχουν δικαίωμα ψήφου να προσέλθουν τον Ιούνιο στις κάλπες των εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
«Με ποσοστό 53,72% στις 14 Μαΐου και 56,34% στις 28 Μαΐου, η τουρκική διασπορά σημείωσε μια παγκόσμια επιτυχία», είπε αναφερόμενος στη συμμετοχή των Τούρκων της Γερμανίας στις περυσινές προεδρικές εκλογές στην Τουρκία.
«Πιστεύω ότι η τουρκική διασπορά τα επόμενα χρόνια θα είναι ένας ισχυρότερος και πιο αποφασιστικός παράγοντας για το μέλλον της Τουρκίας», σημείωσε και συνέχισε: «Ως εκ τούτου, ζητώ από εσάς να προστατέψετε σθεναρά την ενότητα, την αλληλεγγύη και την αδελφοσύνη σας. Όπως γνωρίζετε, σύντομα θα διεξαχθούν οι ευρωεκλογές. Είναι πολύ, μα πολύ σημαντικό να ακουστεί η φωνή σας. Μην αμελήσετε να ασκήσετε το εκλογικό σας δικαίωμα στις ευρωεκλογές».
Η Ένωση Διεθνών Δημοκρατών ιδρύθηκε το 2004 στην Κολωνία με την ονομασία UETD – Ένωση Ευρωπαίων Τούρκων Δημοκρατών και προκειμένου να ανταποκριθεί στα αιτήματα από όλο τον κόσμο, εξελίχθηκε σε παγκόσμια οργάνωση αλλάζοντας το όνομά της σε UID – Ένωση Διεθνών Δημοκρατών με την 6η Τακτική Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη στις 20 Μαΐου 2018. Στόχος της UID, όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα της οργάνωσης, είναι να ενισχύσει τις σχέσεις των Τούρκων και των αδελφών κοινοτήτων παγκοσμίως και να δημιουργήσει στενότερες οικονομικές, κοινωνικές και πολιτιστικές σχέσεις.