Μετά από οκτώ δεκαετίες εντοπίστηκε το ναυάγιο του ναρκαλιευτικού «Σπερχειός» που βυθίστηκε το 1945 σε βάθος 153 μέτρων στον Αργοσαρωνικό, βορειοανατολικά της Ύδρας, και έγινε ο υγρός τάφος 100 ανθρώπων. Ήταν μία από τις μεγαλύτερες ναυτικές τραγωδίες στην ελληνική ιστορία.
2 Μαϊου 1945, Μεγάλη Τετάρτη. Το ναρκαλιευτικό «Σπερχειός», που χρησιμοποιήθηκε για την εξυπηρέτηση των ακτοπλοϊκών συγκοινωνιών, βυθίζεται και γίνεται υγρός τάφος, σύμφωνα με τελευταία στοιχεία, για 100 ανθρώπους.
79 χρόνια μετά, η ομάδα υποβρυχίων ερευνών του Κώστα Θωκταρίδη εντοπίζει το κουφάρι του πλοίου και το ξυπνά απο το λήθαργο του.
«Ο εντοπισμός έγινε σε διεθνή χωρικά ύδατα ΒΑ της Ύδρας σε βάθος 153 μετρα. Για να μπορέσουμε να πάρουμε εικόνα χρησιμοποιήσαμε ενα υποβρύχιο μη επανδρωμένο ROV. Στο βυθό βρέθηκαν και κάποια αντικείμενα στο χώρο του ναυαγίου τα οποία εκτιμώνται ότι ήταν απο τους επιβάτες αλλά δεν μπορούμε να πούμε σε ποιον ανήκουν» είπε ο επικεφαλής θαλάσσιων ερευνών, Κώστας Θωκταρίδης.
Το πλοίο είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά για τη Σύρο τη Σάμο, τη Χίο και τη Λέσβο. Ήταν υπεράριθμο ενώ στο πρυμναίο κατάστρωμα είχε στοιβαχτεί και μεγάλος αριθμός αποσκευών. Ξέσπασε βροχή. Οι επιβάτες μετακινήθηκαν επικίνδυνα προς τα αριστερά. Αυτό σε συνδυασμό με την απότομη αλλαγή πορείας του πλοίου φαίνεται ότι οδηγησαν στην ανατροπή του. Η βιντεοσκόπηση όμως, φέρνει και νέα στοιχεία στο φως.
Παρουσιάζει μια κλίση 2 μοιρών. Έχει ενα ρήγμα στην αριστερή πλευρά. Το ρήγμα δεν ήταν γνωστό, υπήρχε μόνο μια υποψία των πραγματογνωμόνων της εποχής. Οι πρώτες εικόνες από το ναυάγιο έφεραν μεγαλο ενθουσιασμό.
Η έρευνα της ομάδας σε πρωτογενείς πηγές της Υπηρεσίας Ιστορίας Ναυτικού, του υπουργείου Τύπου των βρετανικών αρχείων, αλλά και μετά από συλλογή μαρτυριών κατέληξε οτι τελικά στο πλοίο επέβαιναν συνολικά 138 άτομα, από τα οποία επέζησαν μόνο τα 38.
ΠΗΓΗ: ΕΡΤ – Ρεπορτάζ: Μαρία Σταθοπούλου