Η μοναστηριακή διατροφή δεν είναι μόνο αυτό που αποκαλούμε Μεσογειακή Δίαιτα. Είναι κάτι πολύ περισσότερο. Οι μοναχοί τρώνε ακόμη με τον παραδοσιακό τρόπο, καθώς στο μοναστήρι υπάρχει η πρωινή και βραδινή τράπεζα. Δύο γεύματα την ημέρα, απλά και με κανονικά διαλείμματα. Γεύματα που διαρκούν περίπου είκοσι λεπτά, χωρίς θορύβους και συζητήσεις, έλεγε ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους Μοναχός Επιφάνιος Μυλοποταμινός.
Η μαγειρίτσα είναι το σήμα κατατεθέν του Μ.Σαββάτου. Ιδού μια διαφορετική εκδοχή της δια χειρός του αείμνηστου μοναχού Επιφάνιου, με μανιτάρια, ψάρι και μυρωδικά.
Υλικά
Μερίδες: 6-8
- 1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα
- 1/2 μάτσο άνηθος
- 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
- λίγα μυρώνια
- λίγα σπανάκια
- 1 κιλό ψάρι βακαλάος φρέσκος ή χελιδονόψαρο
- 4 αυγά
- χυμός από 3 λεμόνια
- 100 γρ. ρύζι γλασέ
- 250 ml ελαιόλαδο
- αλάτι, πιπέρι
- λίγο κύμινο
Διαδικασία
Διαδικασία
- Για την Αγιορείτικη μαγειρίτσα πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα σπανάκια και τα μυρωδικά.
- Καθαρίζουμε από τα λέπια και τα εντόσθια το ψάρι, το πλένουμε και το βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε μια κατσαρόλα με σκέτο νερό και λίγο αλάτι.
- Ξεκοκαλίζουμε το ψάρι μας και πετάμε τα κόκαλα και τις πέτσες, κρατώντας τα ψαχνά, και στραγγίζουμε το ζουμί.
- Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τον ψαροζωμό και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα λαχανικά, το αλάτι και τα μπαχαρικά.
- Μετά από 15 λεπτά – εννοείται ανακατεύουμε κάπου κάπου– αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να φουσκώσει το ρύζι.
- Αμέσως μετά, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το λεμόνι, συνεχίζουμε να χτυπάμε.
- Μετά, με μια κουτάλα προσθέτουμε ζουμί από τη σούπα λίγο λίγο, για να μην κόψει το αυγολέμονο, ανακατεύοντας γύρω γύρω.
- Αφού ζεσταθεί το αυγολέμονο, το ρίχνουμε όλο στη σούπα μας και το ανακατεύουμε καλά.
- Δοκιμάζουμε για τυχόν ελλείψεις σε αλάτι και λεμόνι.
- Η Αγιορείτικη μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.
Πηγή: Γαστρονόμος
Tags: μαγειρίτσα Πάσχα