Τα πιο κάτω είπαμε, μεταξύ άλλων, σήμερα σε πρωϊνή εκπομπή στην ERTnews αλλά μάλλον δεν θα την δείτε στο αρχείο γιατί ακούστηκε από κρατικής τηλεοράσεως μιας νατοκρατούμενης χώρας, η επικίνδυνη φράση “γενοκτονία”
_________________
Αναριωτούνται κάποιοι, ας πούμε, δημοσιογράφοι ποιοί και γιατί διαμαρτύρονται στις ΗΠΑ για τη γενοκτονία στη Γάζα.
Διαμαρτύρονται φοιτητές και όχι μόνο φοιτητές. Μεταξύ των φοιτητών είναι αυτοί πολλών ελίτ πανεπιστημίων, που αύριο θα είναι σε θέσεις ευθύνης της διοίκησης των ΗΠΑ.
Διαμαρτύρονται και άλλοι κι αυτό δείχνει την ευρύτητα της αμφισβήτησης (ποιας, θα δούμε) και όχι της άλωσης του κινήματος από άλλα ρεύματα όπως νομίζουν.
Η αμφισβήτηση ξεπέρασε τα όρια των ΗΠΑ όπου μόνο εκεί υπάρχει κατάληψη σε 51 πανεπιστήμια. Πέρασε στην Ευρώπη, Ασία, Αυστραλία. Στη Μ. Βρετανία το βλέπουμε σε τουλάχιστον 3 πανεπιστήμια και στην Αυστραλία σε τουλάχιστον 7 (λεπτομέρειες εδώ https://www.aljazeera.com/…/mapping-pro-palestine… κι εδώ https://www.newarab.com/…/which-countries-have-also… κι εδώ https://www.nytimes.com/…/pro-palestinian-college…).
Γιατί διαμαρτύονται; Για την ώρα μπορούμε μόνο να κάνουμε υποθέσεις. Διαμαρτύρονται αραβικής και εβραϊκής καταγωγής αμερικανοί που αντιτίθενται στην ακροδεξιά ναζιστοειδή συμπεριφορά της κυβέρνησης Νετανιάχου, αλλά και πολλοί άλλοι που αντιλαμβάνονται ότι τα δάκρυα των ΗΠΑ και της Δύσης για τα θύματα στην Ουκρανία ή σε άλλως περιπτώσεις ήταν κροκοδείλια. Διαμαρτύρονται πολλοί γιατί δεν θέλουν να πολεμήσουν ως στρατιώτες των ΗΠΑ για 4 χρόνια επειδή πήραν φοιτητικό δάνειο για να σπουδάσουν για 4 χρόνια. Διαμαρτύρονται πολλοί γιατί βλέπουν ότι το ακριβοπληρωμένο τους πτυχίο δεν οδηγεί πια σε ακριβοπληρωμένη θέση εργασίας. Κι επιπλέον, δίπλα τους θα βρίσκονται τουλάχιστον μισό εκατομμύριο άστεγοι, κι ενδεχομένως μετά από χρόνια γίνουν και οι ίδιοι, όπως επίσης και φτωχοί, των οποίων το ποσοστό ξεπερνά το 12,4% των συμπολιτών τους.
Η εξέγερση των αμερικανών και άλλων φοιτητών σήμερα είναι περισσότερο πολιτική από τις κινητοποιήσεις του ’60 και ’70 διότι οι τωρινές δεν είναι πλέον τυλιγμένες με το πέπλο της πολιτιστικής αμφισβήτησης (με @ροκ, συναυλίες, σεξουαλική απελευθέρωση, ναρκωτικά κ.ά.) και γι΄αυτό είναι λιγότερο χειραγωγίσιμες και πολιτικά περισσότερο επικίνδυνες. Καθόλου τυχαίο που τα δυο μεγάλα κόμματα των ΗΠΑ, οι ρεπουμπλικανοί και οι δημοκράτες είναι εναντίον τους, όπως και οι διοικήσεις των πανεπιστημίων οι οποίες συμμαχούν με την κομματική νομενκλατούρα των ΗΠΑ, με τις κρατικές υπηρεσίες και με την βάρβαρη αστυνομία των ΗΠΑ.
Κι επίσης, αυτοί οι φοιτητές βλέπουν ότι η Αμερική έπαψε να είναι πλέον η κραταιά χώρα του παρελθόντος, βλέπουν ότι ο “νέος αμερικανικός αιώνας” έγινε συντρίμια. Ο πόλεμος στην Ουκρανία είχε ως αποτέλεσμα όχι μόνο τη θυσία δις δολλαρίων από τους φόρους τους, αλλά και την απώλεια της μονοκρατορικής πολιτικής και πολιτισμικής θέση της χώρας τους στο διεθνές σύστημα. Επομένως δεν διαμαρτύρονται μόνο για τη γενοκτονία στη Γάζα και για το γεγονός ότι ενδεχομένως για ένα φοιτητικό δάνειο θα βρεθούν στο σφαγείο της, αλλά και για αυτή τη ρύθμιση των διεθνών σχέσεων που οδήγησε στην γενοκτονία στη Γάζα, στην οποία η χώρα τους έχει κεντρικό ρυθμιστικό ρόλο. Η εξέγερση των αμερικανών και άλλων φοιτητών έχει ως αίτημα και μια άλλη τάξη στις διεθνείς σχέσεις. Και φυσικά διεκδικούν την ελευθερία του λόγου που τους στερούν βάρβαρα αστυνομία και πανεπιστημιακές διοικήσεις επειδή φωνάζουν να σταματήσει η γενοκτονία.
“Μα καλά ξέρουν από πολιτική όταν δεν ξέρουν τα σύνορα και τις πολιτικές στην περιοχή”? Ακριβώς αυτό δείχνει ότι η σφαγή στη Γάζα είναι θρυαλίδα, η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις ανισότητες, τις αντιφάσεις και την βία που ζουν και δεν μπορούν πλέον να ανεχτούν. Άλλωστε πότε, όσοι πήραν μέρος στις εποποιίες που διαμόρφωσαν τον χάρτη του κόσμου γνώριζαν την γεωπολιτική των πολέμων στους οποίους πήραν πρωταγωνιστικά μέρος;
“Μα είναι δυνατό να φωνάζουν “απ’ το ποτάμι ως τη θάλασσα η Παλαιστίνη θα απελευθερωθεί””; Αγνοούν ότι “στη μέση υπάρχει υπάρχει το Ισραήλ”;. Εξαιρετικά σημαντική παρατήρηση, αλλά όχι για το λόγο που νομίζουν. Μια τέτοια προσέγγιση είτε υπονοεί πως εκεί που είναι το Ισραήλ βρίσκεται μια κατεκτημένη παλαιστινιακή γη είτε ότι δεν μπορούν να υπάρχουν δυο κράτη. Με άλλα λόγια υπονοούν πως είτε θα υπάρχει Παλαιστίνη είτε Ισραήλ. Λένε δηλαδή οι εν λόγω “δημοσιογράφοι”, ό,τι δηλαδή λέει ο σιωνισμός. Η καλλίτερη δικαίωση της Χαμάς είναι ο σιωνισμός. Καθόλου τυχαίο που το σιωνιστικό Ισραήλ την υποστήριξε με πολλούς τρόπους λίγα χρόνια πριν.
(Αναδημοσίευση από το Facebook)