Αναρωτιέται κανείς αν μια τραγουδίστρια, άρρωστη, σε διαγωνισμό, μπορεί ή όχι να χασμουρηθεί μετά από ένα εξουθενωτικό πρόγραμμα δρώμενων.
Αν μια τέτοια κίνηση, ακούσια ή εκούσια, μπορεί να γίνει ελεύθερα.
Άραγε, μπορεί κάποιος εκπρόσωπος δημόσιας ραδιοτηλεόρασης κράτους, γιατί τέτοιοι εκπρόσωποι είναι οι αποστολές στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, να εκφράσει προσωπική άποψη;
Την ώρα που το συμβούλιο του ΟΗΕ ψηφίζει με σαρωτική πλειοψηφία την απονομή, ισάξιων με κράτος, δικαιωμάτων στην Παλαιστινιακή πλευρά, η EBU, καταδιώκει κάθε υποψία ελεύθερης έκφρασης των καλλιτεχνών. Όχι – ακόμα – με την Μαρίνα Σάττι, αλλά πρώτο θύμα της είναι ο Ολλανδός τραγουδιστής ο οποίος τόλμησε να πράξει άφατο ατόπημα και να καλύψει το πρόσωπό του με την Ολλανδική σημαία.
Παρεξηγήθηκε η EBU γιατί εκείνη την ώρα μιλούσε η Ισραηλινή τραγουδίστρια. Θεωρήθηκε, λέει, ασέβεια προς την Ιραηλινή αποστολή, καθώς και προφορικό σχόλιο που έκανε επάνω σε ερώτηση που απευθύνθηκε στην Ισραηλινή τραγουδίστρια.
Ο διαγωνισμός τραγουδιού υποτίθεται πως είναι μη πολιτικός. Φέτος έχει φαβορί δύο χώρες σε εμπόλεμη κατάσταση. Την Ουκρανία και το Ισραήλ. Η Βελγική δημόσια τηλεόραση επέλεξε μια πιο ευθεία μορφή διαμαρτυρίας, διακόπτωντας τη ζωντανή μετάδοση κατά τη διάρκεια του Ισραηλινού τραγουδιού και προβάλλοντας το μήνυμα:
«Πρόκειται για δράση εργατικού σωματείου. Καταδικάζουμε τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το κράτος του Ισραήλ. Επιπλέον, το κράτος του Ισραήλ καταστρέφει την ελευθερία του Τύπου. Γι’ αυτό διακόπτουμε για λίγο τη ζωντανή μετάδοση. Κατάπαυση πυρός τώρα. Σταματήστε τη γενοκτονία».
Η Μαρίνα Σάττι, είτε ήταν ψόφια στην κούραση – που ήταν – είτε όχι, έχει εκφράσει πολλαπλές φορές την υποστήριξή της στην Παλαιστινιακή πλευρά και την Ειρήνη.
Η στροφή της παγκόσμιας κοινής γνώμης προς μια έντονα φιλειρηνική προσέγγιση ολοένα θεριεύει. Είτε στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης, είτε στο διαγωνισμό της Eurovision, ο κόσμος απαιτεί κατάπαυση του πυρός άμεσα. Και ούτε το πανεπιστήμιο είναι πολιτικός χώρος, ούτε ο διαγωνισμός τραγουδιού. Αλλά, αλήθεια, ποιος χώρος ανά την πλάση, δεν επιρρεάζεται από την Ειρήνη ή τον πόλεμο;
Αν ένα χασμουρητό της Μαρίνας, έχει μια, έστω μικρή δύναμη να ξυπνήσει τον εδώ και 7 μήνες κεκοιμημένο πολιτικό κόσμο που εθελοτυφλεί για την αδυσώπητη πολεμική μηχανή του Ισραήλ, τότε καλώς έγινε.