Η κλιματική κρίση είναι εδώ. Επιδεινώνεται και, δυστυχώς, προβλέπεται ότι θα είναι μαζί μας αρκετά χρόνια. Αποτελεί μια περιβαλλοντική απειλή που μας αφορά όλους.
Του Χρήστου Σούλη
Οι πολιτικές πρόληψης και επιβράδυνσής της αποτελούν επιτακτική ανάγκη .
Η ΕΕ κινείται προς αυτή την κατεύθυνση εδώ και σχεδόν μια δεκαετία, από το 2015, με τη συνθήκη του Παρισιού.
Εμείς, παραμένοντας προσηλωμένοι στις δεσμεύσεις μας, που είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με τους στόχους της ΕΕ και την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία, προχωράμε σταθερά, είτε μέσω του νομοθετικού πλαισίου, είτε μέσω προγραμμάτων και δράσεων αλλά και μέσω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών, η συνδρομή των οποίων είναι αναγκαία.
Η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αποτελεί για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη άμεση προτεραιότητα. Οι δεσμεύσεις του στη διεθνή σκηνή και τη διάσκεψη του ΟΗΕ είναι απτή απόδειξη της ισχυρής πολιτικής βούλησης της Νέας Δημοκρατίας να προωθήσει την κλιματική δράση, ενώ η προσήλωση σε ένα ενισχυμένο πλαίσιο για την κλιματική προσαρμογή και τη μείωση των εκπομπών συνδέεται με τη συνολική στρατηγική του κόμματος για μια πιο βιώσιμη και ανθεκτική οικονομία στο μέλλον.
Αμβλύνουμε τις συνέπειες της κρίσης με άμεσες ενέργειες όπως:
Η ψήφιση του νομοσχεδίου του ΥΠΕΝ για την καλύτερη διαχείριση των υδάτων, την προστασία των δασών, την αστική ανθεκτικότητα, την καταπολέμηση της αυθαίρετης δόμησης και την ενεργειακή ασφάλεια.
Η δημιουργία του εθνικού προγράμματος «ΑΙΓΙΣ», του μεγαλύτερου προγράμματος αναβάθμισης του μηχανισμού της Πολιτικής Προστασίας, τόσο σε επίπεδο υλικοτεχνικών υποδομών, όσο και σε επίπεδο επιχειρησιακής απόκρισης για την προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, την προστασία του Περιβάλλοντος και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Μια μεγάλη προσπάθεια, ώστε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο προετοιμασμένοι για το καλοκαίρι.
Η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στη διεθνή διάσκεψη OUR OCEAN CONFERENCE με σκοπό την ανάδειξη των διεθνών προκλήσεων για τη βιώσιμη αλιεία, την προστασία των θαλάσσιων οικοσυστημάτων, την αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης, κυρίως από τα πλαστικά, τη βιώσιμη γαλάζια οικονομία , την πράσινη ναυτιλία. Με προτάσεις και ανάληψη πρωτοβουλιών όπως η θέσπιση θαλάσσιων προστατευόμενων περιοχών.
Η ενεργοποίηση του «112» , μέσω του οποίου σώθηκαν ζωές.
Με δεσμεύσεις και στόχους όπως το πρόγραμμα GR-ECO Islands με σκοπό την απανθρακοποίηση των νησιών και την μετατροπή τους σε κέντρα πράσινης οικονομίας και ενεργειακής αυτάρκειας.
Με επενδύσεις στις ΑΠΕ, ώστε, μέσα στα επόμενα έξι χρόνια, το 80% της ηλεκτροπαραγωγής να προέρχεται από αυτές.
Με την ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών.
Με το Εθνικό Πρόγραμμα Αναδασώσεων με 20 εκατομμύρια δένδρα.
Με την προστασία των φυσικών πόρων και του περιβάλλοντος, την κυκλική οικονομία, τη βιώσιμη διαχείριση του νερού και των αποβλήτων, την καινοτομία.
Υπάρχει μια διαρκής κινητοποίηση, ένας κρατικός μηχανισμός που σχεδιάζει και υλοποιεί. Που προσαρμόζεται ανάλογα με τις καταστάσεις. Και έτσι θα συνεχίσουμε.
Φυσικά δεν πρέπει ν´αγνοηθούν μικρότερες δράσεις που αφορούν σε αναδασώσεις, ημερίδες, ενημερωτικές καμπάνιες , καθαρισμούς ακτών και θαλασσών που και εμείς, ως Γραμματεία Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, υλοποιούμε. Οι πολίτες αγκαλιάζουν αυτές τις προσπάθειες και συμμετέχουν ενεργά.
Αναμφίβολα, δεν είναι μια εύκολη υπόθεση. Όμως, πιστεύουμε ότι η πρόληψη, ο σχεδιασμός, ο συντονισμός, η ετοιμότητα, η διαρκής επαγρύπνηση και η ευαισθητοποίηση των πολιτών θα αποδώσουν καρπούς.
Η ΕΕ εργάζεται συστηματικά αναπτύσσοντας νέες στρατηγικές για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της κλιματικής κρίσης και, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία για το κλίμα, οι χώρες της ΕΕ θα πρέπει να μειώσουν τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% έως το 2030, με στόχο την κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Το ευρωπαϊκό νομοθέτημα αποτελεί έναν οδικό χάρτη δράσεων που μπορεί να διαδραματίσει ζωτικό ρόλο και στην πράσινη μετάβαση κατευθύνοντας τις συλλογικές προσπάθειες της ΕΕ σε μια βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη.
Απαιτούνται συνεχής επαγρύπνηση , συνεργασία και συντονισμός για τη δημιουργία μιας παγκόσμιας συμμαχίας για την προσαρμογή. Ένα forum όπου θα παράγεται νέα συλλογική σκέψη, θα αναζητούνται νέοι τρόποι χρηματοδότησης για την προώθηση της προσαρμογής σε βραχύ χρονικό ορίζοντα και θα γίνεται ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την επίτευξη των στόχων.
Μην ξεχνάμε ότι η ΕΕ, από κοινού με τα κράτη μέλη της, είναι η μεγαλύτερη χορηγός χρηματοδότησης για το κλίμα στον κόσμο. Παρέχει κονδύλια στις αναπτυσσόμενες χώρες για τη στήριξη των δράσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τη διευκόλυνση της πράσινης μετάβασής τους αλλά και την αντιμετώπιση των δυσμενών συνεπειών της κλιματικής κρίσης.
Το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας υποστηρίζει πλήρως τις προσπάθειες της ΕΕ για την «Πράσινη Μετάβαση» και αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειωθεί έως τώρα.
Επιπρόσθετα, οι πρωτοφανείς αλλαγές στο κλίμα του πλανήτη μπορούν να προκαλέσουν επισιτιστική κρίση και να απειλήσουν την οικονομική σταθερότητα και την ανθρώπινη υγεία.
Είναι μια δύσκολη κατάσταση που απαιτεί σκληρή δουλειά και πολύ χρόνο.
Η Ευρώπη το έχει συνειδητοποιήσει από νωρίς και πιστεύω ότι, στο τέλος, όλοι μαζί θα τα καταφέρουμε.
Χρήστος Σούλης
Οικονομολόγος
Γραμματέας Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Νέας Δημοκρατίας