Ο κυβερνήτης της επαρχίας του Χαρκόβου, όπου η Ρωσία εξαπέλυσε επιχείρηση πριν από μία εβδομάδα, δήλωσε σήμερα πως οι ρωσικές δυνάμεις καταστρέφουν την πόλη Βοβτσάνσκ και προωθούνται προς την πόλη Λουκιάντσι.
Ο ρωσικός στρατός συχνά καταστρέφει τις ουκρανικές πόλεις προκειμένου να τις κατακτήσει όπως έκανε στο Μπαχμούτ πέρυσι ή στην Αβντιίβκα τον Φεβρουάριο, καταφεύγοντας σε μαζικούς βομβαρδισμούς για να εκδιώξει τους υποστηρικτές της πόλης.
“Ο στρατός άρχισε να καταστρέφει το Βοβτσάνσκ, χρησιμοποιώντας άρματα μάχης και πυροβολικό. Δεν είναι απλώς επικίνδυνο να βρίσκεσαι εκεί, είναι σχεδόν αδύνατο”, είπε ο κυβερνήτης Όλεχ Σινεχούμποφ.
Περίπου 200 άμαχοι παραμένουν επί τόπου, σύμφωνα με την ίδια πηγή, ενώ η πόλη, που βρίσκεται περίπου 50 χλμ. από την επαρχιακή πρωτεύουσα Χάρκοβο, είχε κάπου 18.000 κατοίκους πριν από τον πόλεμο.
Λίγο δυτικότερα, οι ρωσικές δυνάμεις προχώρησαν στον δεύτερο άξονα της επίθεσής τους στην επαρχία. Έχουν θέσει στο στόχαστρο το χωριό Λουκιάντσι, ώστε να ανοίξουν τον δρόμο για το Λίπτσι, μια άλλη κοινότητα στον δρόμο του Χαρκόβου.
“Οι εχθροπραξίες συνεχίζονται στο Λουκιάντσι. Ναι, υπάρχει προώθηση του εχθρού σε αυτήν την κοινότητα. Όμως οι στρατιώτες μας εξακολουθούν να προσπαθούν να κρατήσουν αυτήν την κοινότητα και να καταστρέψουν τις κατοχικές δυνάμεις”, είπε ο Όλεχ Σινεγκούμποφ.
Ο αρχηγός του ουκρανικού επιτελείου στρατού, Ολεξάντρ Σίρσκι, ανέφερε από την πλευρά του στο Telegram, αφού πέρασε “πολλές ημέρες” στην επαρχία του Χαρκόβου, πως οι ρωσικές δυνάμεις “επέκτειναν την ενεργή ζώνη μαχών κατά 70 χλμ.”.
“Πρέπει να σταματήσουμε κάθε επιπλέον προώθηση των εχθρικών στρατευμάτων”, επέμεινε, δεσμευόμενος να χρησιμοποιήσει “αεροπορικά πλήγματα, πυραυλικά πλήγματα, πλήγματα πυροβολικού, πλήγματα με άρματα μάχης προκειμένου να προκαλέσουμε τις μεγαλύτερες δυνατές απώλειες”.
Η Ρωσία εξαπέλυσε στις 10 Μαΐου αιφνιδιαστική επίθεση στη βόρεια Ουκρανία, επεκτείνοντας το μέτωπο, ενώ ο στρατός του Κιέβου αμυνόταν στην ανατολική και νότια Ουκρανία, σε ένα υπόβαθρο ελλείψεων σε άνδρες και πυρομαχικά.
Η Μόσχα έχει αποκομίσει ήδη από αυτήν την επιχείρηση τα πιο σημαντικά εδαφικά κέρδη της από τα τέλη του 2022.
Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε σήμερα ότι οι ρωσικές δυνάμεις που προελαύνουν στη βορειοανατολική Ουκρανία δημιουργούν μια ουδέτερη ζώνη για να προστατεύσουν την Ρωσία από τις επιθέσεις και πρόσθεσε ότι η Δύση «δεν είναι στα καλά της» αν νομίζει ότι μπορεί να υπαγορεύσει όρους στην Μόσχα.
Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά την επίσκεψή του στην Κίνα μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Σι Τζινπίνγκ για την Ουκρανία, ο Πούτιν είπε ότι τα ρωσικά στρατεύματα προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο μετά τις επανειλημμένες φονικές ουκρανικές επιθέσεις στην περιοχή Μπέλγκοροντ της Ρωσίας.
«Αυτό που συμβαίνει προς την κατεύθυνση του Χάρκιβ (Χαρκόβου) είναι δικό τους (της Ουκρανίας) λάθος, επειδή βομβαρδίζουν και συνεχίζουν, δυστυχώς, να βομβαρδίζουν οικισμούς στις συνοριακές περιοχές συμπεριλαμβανομένου του Μπέλγκοροντ», είπε ο Πούτιν.
«Οι άμαχοι πεθαίνουν εκεί. Είναι προφανές. Βομβαρδίζουν απευθείας το κέντρο της, πόλης, κατοικημένες περιοχές. Και έχω πει δημοσίως ότι αν αυτό συνεχισθεί, θα αναγκασθούμε να δημιουργήσουμε μια ζώνη ασφαλείας, μια ουδέτερη ζώνη. Αυτό ακριβώς κάνουμε».
Όταν ρωτήθηκε αν οι ρωσικές δυνάμεις σχεδιάζουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους την περιοχή κοντά στο Χάρκιβ, την δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Ουκρανίας, ο Πούτιν είπε:
«Όσον αφορά το Χάρκιβ, δεν υπάρχουν τέτοια σχέδια σήμερα».
Την περασμένη εβδομάδα η Ρωσία άνοιξε ένα νέο μέτωπο στον πόλεμο της Ουκρανίας, ασκώντας πιέσεις πέρα από τα σύνορα στο βορειοανατολικό της τμήμα με μικρές ομάδες αποτελούμενες από εξαιρετικά ευκίνητες μονάδες, μια κίνηση που ανάγκασε την Ουκρανία να στείλει εκεί στρατεύματα από άλλες περιοχές.
Ο Πούτιν έστειλε δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες στην Ουκρανία το 2022, προκαλώντας τον μεγαλύτερο χερσαίο πόλεμο στην Ευρώπη από τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία ξεκίνησε το 2014 μετά την ανατροπή του φιλορώσου προέδρου στην ουκρανική επανάσταση του Μαϊντάν και την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, με τις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία δυνάμεις να πολεμούν τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας.
ΕΙΡΗΝΗ;
Ο Πούτιν είπε ότι συζήτησε πολλά ενδιαφέροντα ζητήματα με τον Σι Τζινπίνγκ συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας και ότι ο Σι αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στις συζητήσεις που είχε κατά την διάρκεια της περιοδείας του στην Ευρώπη. Επαίνεσε τον Σι για την ευέλικτη προσέγγισή του ώστε να βρεθεί ένα τέλος στην σύγκρουση.
Ωστόσο ο Πούτιν επέκρινε την Δύση την οποία κατηγορεί ως υπεύθυνη για το ναυάγιο του σχεδίου κατάπαυσης του πυρός στο οποίο κατέληξαν οι ομάδες των διαπραγματευτών της Ρωσίας και της Ουκρανίας στην Τουρκία του 2022.
«Ήθελαν να κερδίσουν την πρωτοβουλία στο πεδίο της μάχης, να επιτύχουν στρατηγική ήττα, αλλά δεν τα κατάφεραν» είπε ο Πούτιν αναφερόμενος στην Δύση και την Ουκρανία. «Είναι στα καλά τους»;
Είπε ότι οι αποτυχημένες διαπραγματεύσεις το 2022 ήταν μια πιθανή βάση για ειρήνη , αν και είπε πως οποιαδήποτε κατάπαυση του πυρός πρέπει να λάβει υπόψη την πραγματικότητα στο πεδίο – όπου η Ρωσία ελέγχει το 18% του εδάφους της Ουκρανίας.
«Φυσικά, θα προχωρήσουμε με βάση την πραγματικότητα που διαμορφώνεται επί τόπου. Αυτό είναι αυτονόητο», δήλωσε ο Πούτιν.
Η Ρωσία, είπε, υποψιάζεται ότι η προγραμματισμένη για τον Ιούνιο σύνοδος κορυφής η οποία όπως ελπίζει η Ελβετία θα ανοίξει τον δρόμο για την ειρηνευτική διαδικασία στην Ουκρανία, έχει στόχο να εκδώσει ένα τελεσίγραφο προς την Ρωσία.
Είπε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη για συνομιλίες αλλά δεν έχει προσκληθεί. Ερωτηθείς υπό ποιες προϋποθέσεις θα ήταν έτοιμη να συμμετάσχει στην σύνοδο της Ελβετίας, είπε ότι η πολιτική αφορά συγκεκριμένες πραγματικότητες και όχι υποθετικές καταστάσεις.
«Αλλά είμαστε έτοιμοι να συνομιλήσουμε (για την ειρήνη), ποτέ δεν αρνηθήκαμε» είπε ο Πούτιν.
Οποιαδήποτε πιθανή συμφωνία, είπε, μπορεί να υπογραφεί μόνο με τις «νόμιμες αρχές» της Ουκρανίας.