Η Συμφωνία των Πρεσπών «δεσμεύει και τις δύο χώρες, είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου και για αυτό η τήρησή της πρέπει να θεωρείται αυτονόητη», τόνισε ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου του ΑΠΘ, Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας στο 17ο Balkan Gathering στη Θεσσαλονίκη.
Όπως σημείωσε, η Συμφωνία των Πρεσπών, «που διέπει πλέον τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία, είναι μια ένδειξη του τρόπου με τον οποίο μπορούν να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα και να πάψουν να υπάρχουν εστίες τριβής που δημιουργούν προβλήματα περιφερειακής σταθερότητας».
«Η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν επιβεβαίωσε την αλλαγή του κλίματος και του στυλ που επικρατεί στις σχέσεις των δύο χωρών»
«Υπάρχουν πολλοί στην Ελλάδα και τη Βόρεια Μακεδονία που δεν συμφωνούσαν με το περιεχόμενο της Συμφωνίας, ή θα προτιμούσαν διαφορετικές ρυθμίσεις για επιμέρους ζητήματα. Όμως η Συμφωνία των Πρεσπών, όπως υπογράφηκε, είναι μέρος του Διεθνούς Δικαίου, δεσμεύει τις δύο χώρες, έγινε αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα, οδήγησε στην ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ, χαιρετίστηκε από το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, οδήγησε στην αλλαγή της επίσημης ονομασίας με την οποία η Βόρεια Μακεδονία είναι μέλος του ΟΗΕ, αποτελεί το θεμέλιο της ευρωπαϊκής προοπτικής της Βόρειας Μακεδονίας», υπογράμμισε ο κ. Βενιζέλος.
Για να προσθέσει πως «η τήρηση και εφαρμογή της Συμφωνίας, ανεξάρτητα από τις εσωτερικές πολιτικές αλλαγές στις δύο χώρες, πρέπει να θεωρείται αυτονόητη και σε κάθε περίπτωση είναι αναγκαία και υποχρεωτική, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο».
- Βρέθηκε το ημερολόγιο της Αγγλίδας ερωμένης του Χίτλερ – Ποια ήταν η Γιούνιτι Μίτφορντ
- ΔΝΤ: Σήμα κινδύνου για Ευρώπη και ΗΠΑ για πιθανή επιβολή σαρωτικών δασμών από τον Τραμπ
- Metlen: Στρατηγική επένδυση που ενισχύει τις ελληνικές εξαγωγές κρίσιμων πρώτων υλών
- ΗΠΑ: Το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ αποφάσισε την απαγόρευση του TikTok
- G7: Η Ρωσία χρηματοδοτεί μυστικές επιχειρήσεις υπονόμευσης εκλεγμένων κυβερνήσεων