Οι δείκτες απόλυτης φτώχειας για την Ιταλία, όπως άλλωστε και στην Ελλάδα, έχουν φθάσει σε επίπεδα που δεν έχουν παρατηρηθεί την τελευταία δεκαετία, παρά το γεγονός ότι το ΑΕΠ της Ιταλίας έχει επιστρέψει στα προ κρίσης επίπεδα, αναφέρει η ιταλική εθνική στατιστική υπηρεσία (ISTAT) στην ετήσια έκθεσή της που δημοσιεύθηκε την περασμένη Τετάρτη.
Σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της ISTAT, το ΑΕΠ της Ιταλίας έχει επιστρέψει στα επίπεδα πριν την παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007. Ωστόσο, τα τελευταία 15 χρόνια, η Ιταλία έχει συσσωρεύσει μια διαφορά ανάπτυξης άνω των 10 μονάδων με την Ισπανία, 14 με τη Γαλλία και 17 με τη Γερμανία.
Ειδικότερα όσον αφορά τη φτώχεια, η έκθεση επισημαίνει την αύξηση της απόλυτης φτώχειας, η οποία πλήττει το 9,8% του ιταλικού πληθυσμού – ποσοστό που είναι περίπου τρεις ποσοστιαίες μονάδες υψηλότερο από ό,τι το 2014 – ενώ σημειώνει ότι το χάσμα μεταξύ των πλουσιότερων και των λιγότερο εύπορων οικογενειών έχει διευρυνθεί.
Η αύξηση της απόλυτης φτώχειας έχει πλήξει κυρίως τον πληθυσμό σε ηλικία εργασίας και τα παιδιά τους, καθώς η αγοραστική δύναμη των ακαθάριστων μισθών έχει μειωθεί απότομα.
«Παρά τις παρατηρούμενες βελτιώσεις στην αγορά εργασίας τα τελευταία χρόνια, η Ιταλία διατηρεί ένα πολύ υψηλό ποσοστό εργαζομένων σε οικονομικά ευάλωτες συνθήκες. Μεταξύ 2013 και 2023, η αγοραστική δύναμη των ακαθάριστων μισθών στην Ιταλία έχει μειωθεί κατά 4,5%, ενώ στις άλλες μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει αυξηθεί με ρυθμούς που κυμαίνονται από 1,1% στη Γαλλία έως 5,7% στη Γερμανία», αναφέρεται στην έκθεση.
Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναθεώρησε προς τα πάνω την αύξηση του ΑΕΠ της Ιταλίας για το 2024 σε 0,9%, ξεπερνώντας τη Γερμανία και τη Γαλλία στις εαρινές οικονομικές προβλέψεις της που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη.
Ωστόσο, ο Ιταλός επίτροπος Οικονομίας της ΕΕ Πάολο Τζεντιλόνι σχολίασε το πολυσυζητημένο πλέον καθεστώς σούπερ μπόνους που εισήχθη επί δεύτερης κυβέρνησης Κόντε για την ανάκαμψη από την πανδημία του COVID.
«Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι δεν αντιμετωπίζουμε τον ‘κίνδυνο της Ελλάδας’. Έχουμε να κάνουμε με ένα μέτρο που σίγουρα μπορεί να είχε θετικά αποτελέσματα, αλλά έχοντας ξεφύγει από τον έλεγχο, έχει γίνει ένα επικίνδυνο στοιχείο και η κυβέρνηση καλά κάνει, κατά τη γνώμη μας, και το αντιμετωπίζει», δήλωσε την Τετάρτη.
- Σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε 2 ρωσικά τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα – Μεγάλη διαρροή πετρελαίου
- Προϋπολογισμός 2025: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι»
- Ακρίβεια: Κατά, περίπου, 10 % περίπου ακριβότερο φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων
- Σάλος για τις fake «φωτογραφίες» της Μαντόνα «αγκαλιά» με τον Πάπα
- Μητσοτάκης: Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις τράπεζες