Κομβική στιγμή για την ζωή του Τζούλιαν Ασάνζ η σημερινή και ίσως η τελευταία δικαστική ακρόαση ώστε να σταματήσει την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Το αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το πόση βαρύτητα θα δώσουν οι Βρετανοί δικαστές στις διαβεβαιώσεις που παρείχαν Αμερικανοί αξιωματούχοι ότι τα δικαιώματα του Ασάνζ δεν θα καταπατηθούν αν δικαστεί.
Οι ΗΠΑ διώκουν τον Ασάνζ για την δημοσίευση πάνω από 700.000 απόρρητων εγγράφων που αφορούν στρατιωτικές και διπλωματικές δραστηριότητες των ΗΠΑ, σε Ιράκ και Αφγανιστάν. Ο 52χρονος Ασάνζ, Αυστραλός ειδικός σε θέματα πληροφορικής, κατηγορείται στις ΗΠΑ για 18 κατηγορίες σχετικά με τη δημοσίευση εκατοντάδων χιλιάδων απόρρητων εγγράφων από το Wikileaks το 2010.
Οι εισαγγελείς υποστηρίζουν ότι συνωμότησε με την αναλύτρια των υπηρεσιών πληροφοριών του αμερικανικού στρατού, Τσέλσι Μάνινγκ , για να παραβιάσουν έναν υπολογιστή του Πενταγώνου και να δημοσιεύσουν απόρρητα διπλωματικά τηλεγραφήματα και στρατιωτικά αρχεία για τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν.
Αντιμετωπίζει 17 κατηγορίες για κατασκοπεία και μία κατηγορία για κατάχρηση υπολογιστή. Εάν καταδικαστεί, οι δικηγόροι του λένε ότι θα μπορούσε να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης έως και 175 ετών, αν και οι αμερικανικές αρχές έχουν δηλώσει ότι η όποια ποινή είναι πιθανό να είναι πολύ χαμηλότερη.
Ο Ασάνζ και οι υποστηρικτές του πρεσβεύουν ότι ενήργησε ως δημοσιογράφος για να αποκαλύψει τις ατασθαλίες του αμερικανικού στρατού και ότι προστατεύεται από τις ελευθερίες του Τύπου του αμερικανικού Συντάγματος.
Μεταξύ των αρχείων που δημοσίευσε το WikiLeaks ήταν και βίντεο από την επίθεση με ελικόπτερο Απάτσι από τις αμερικανικές δυνάμεις στη Βαγδάτη το 2007, κατά την οποία σκοτώθηκαν 11 άνθρωποι, αν ανάμεσα τους και αι δύο δημοσιογράφοι του Reuters.
Στον Τζούλιαν απαγγέλθηκαν κατηγορίες για λήψη, κατοχή και κοινοποίηση στο κοινό πληροφοριών που αφορούν στοιχεία για εγκλήματα πολέμου που διαπράχθηκαν από την κυβέρνηση των ΗΠΑ”, δήλωσε η σύζυγός του, Στέλλα Ασάνζ σε συνέντευξη τύπου της Ένωσης ανταποκριτών στο Λονδίνο. «Η καταγγελία ενός εγκλήματος δεν είναι ποτέ έγκλημα“.
Από την άλλη πλευρά , οι Αμερικανοί δικηγόροι λένε ότι ο Ασάνζ είναι ένοχος για την προσπάθεια παραβίασης του υπολογιστή του Πενταγώνου και ότι οι δημοσιεύσεις του WikiLeaks δημιούργησαν “σοβαρό και άμεσο κίνδυνο” για τις πηγές πληροφοριών των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Στέλλα Ασάνζ: ” Όλα μπορούν να συμβούν”
“Έχω την αίσθηση ότι όλα μπορούν να συμβούν σε αυτό το στάδιο”, δήλωσε η σύζυγός του Στέλλα την περασμένη εβδομάδα. “Ο Τζούλιαν θα μπορούσε να εκδοθεί, ή θα μπορούσε να απελευθερωθεί”.
Εάν το Ανώτατο Δικαστήριο αποφασίσει ότι η έκδοση μπορεί να προχωρήσει, οι νομικές δυνατότητες του Ασάνζ στη Βρετανία έχουν εξαντληθεί και οι δικηγόροι του θα απευθυνθούν αμέσως στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για να ζητήσουν επείγουσα διαταγή που θα εμποδίζει την απέλαση μέχρι να διεξαχθεί πλήρης ακρόαση της υπόθεσής του από το εν λόγω δικαστήριο σε μεταγενέστερη ημερομηνία.
Αν οι δικαστές απορρίψουν τις προτάσεις των ΗΠΑ, τότε θα έχει την άδεια να ασκήσει έφεση στην υπόθεση της έκδοσής του για τρεις λόγους, και αυτό μπορεί να μην εκδικαστεί πριν από το επόμενο έτος.
Είναι επίσης πιθανό οι δικαστές να αποφασίσουν ότι η ακρόαση της Δευτέρας θα πρέπει να εξετάσει όχι μόνο το αν μπορεί να ασκήσει έφεση αλλά και την ουσία αυτής της έφεσης. «Θα μπορούσε σήμερα ο Ασάνζ να αφεθεί ελεύθερος».
Η Στέλλα Ασάνζ δήλωσε ότι όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα θα συνεχίσει να αγωνίζεται για την ελευθερία του. Αν αφεθεί ελεύθερος, σχεδιάζει να τον ακολουθήσει στην Αυστραλία ή όπου αλλού ήταν ασφαλής. Εάν εκδοθεί, είπε ότι όλα τα ψυχιατρικά στοιχεία που παρουσιάστηκαν στο δικαστήριο κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι διέτρεχε πολύ σοβαρό κίνδυνο αυτοκτονίας.
“Ζούμε από μέρα σε μέρα, από εβδομάδα σε εβδομάδα, από απόφαση σε απόφαση. Αυτός είναι ένας τρόπος με τον οποίο ζούμε εδώ και πολλά χρόνια“, δήλωσε πριν από λίγες ημέρες στην συνέντευξη τύπου.
“Αυτός δεν είναι τρόπος ζωής – είναι τόσο σκληρός. Και δεν μπορώ να προετοιμαστώ για την έκδοσή του – πώς θα μπορούσα; Αλλά αν εκδοθεί, τότε θα κάνω ό,τι μπορώ και η οικογένειά μας θα αγωνιστεί γι’ αυτόν μέχρι να ελευθερωθεί”.
Ο γεννημένος στην Αυστραλία δημοσιογράφος πέρασε επτά χρόνια αυτοεξόριστος στο κτίριο της πρεσβείας του Ισημερινού στο Λονδίνο, από το οποίο απομακρύνθηκε για να οδηγηθεί στη φυλακή το 2019. ;Eως και σήμερα κρατείται στις φυλακές Belmarsh του Λονδίνου καθώς μάχεται για την αποτροπή της έκδοσης του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Πηγή: ΕΡΤ
- Διάγγελμα Πούτιν: Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετατρέπεται σε παγκόσμιο
- Παγκράτι: Σύλληψη 49χρονου για την αποθήκη «οπλοστάσιο»
- Ερευνητές δημιουργούν τον πρώτο Άτλαντα Ανθρώπινων Κυττάρων
- Χιονοθύελλα πλήττει τη Γαλλία
- Η μπανάνα του Μαουρίτσιο Κατελάν πωλήθηκε έναντι 6,2 εκατομμυρίων δολαρίων στη Νέα Υόρκη