Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης για τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ και τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου με την κατηγορία των εγκλημάτων πολέμου και των εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας για τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου στο Ισραήλ και τον πόλεμο που ακολούθησε στη Γάζα.
Τα παραπάνω αποκάλυψε ο γενικός εισαγγελέας του δικαστηρίου Καρίμ Χαν σε συνέντευξή του στο CNN με την Κριστιάν Αμανπούρ. Ο Χαν είπε ότι το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ζητά επίσης εντάλματα σύλληψης για τον υπουργό Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκαλαντ, αλλά και για δύο ακόμη κορυφαίους αξιωματούχους της Χαμάς, τον Μοχάμεντ Ντιάμπ Ιμπραήμ Αλ Μασρί, αρχηγό των Ταξιαρχιών Al Qassem και περισσότερο γνωστό ως Μοχάμεντ Ντεΐφ και τον Ισμαΐλ Χανίγε, πολιτικό αρχηγό της Χαμάς.
Σημειώνεται πως είναι η πρώτη φορά που το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο στοχεύει κάποιον κορυφαίο ηγέτη του Ισραήλ και στενού συμμάχου των ΗΠΑ. Το αίτημα του γενικού εισαγγελέα θα εξεταστεί από μια επιτροπή δικαστών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου και εάν εγκριθεί θα φέρει τον Μπενιαμίν Νετανιάχου στην ίδια κατηγορία με τον Βλαντιμίρ Πούτιν. Υπενθυμίζεται πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο έχει εκδώσει διεθνές ένταλμα σύλληψης για τον Ρώσο Πρόεδρο λόγω του πολέμου κατά της Ουκρανίας.
Ο Χαν, στη συνέντευξή του, αποκάλυψε πως οι κατηγορίες που βαραίνουν τα στελέχη της Χαμάς περιλαμβάνουν «εξόντωση, δολοφονία, σύλληψη ομήρων, βιασμό και σεξουαλική επίθεση κατά την κράτηση». Στον αντίποδα, οι κατηγορίες εναντίον του Νεντανιάχου και του Γκάλαντ περιλαμβάνουν «πρόκληση εξόντωσης, πρόκληση πείνας ως μέθοδος πολέμου, συμπεριλαμβανομένης της άρνησης των προμηθειών ανθρωπιστικής βοήθειας και σκόπιμης στόχευσης αμάχων σε σύγκρουση».
Πριν από περίπου ένα μήνα, όταν αποκαλύφθηκε πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο θα άνοιγε τον φάκελο σε βάρος των ισραηλινών αξιωματούχων, ο Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε δηλώσει πως σε περίπτωση έκδοσης ενταλμάτων σύλληψης αυτό θα προκαλούσε «οργή ιστορικών διαστάσεων». Είχε επισημάνει επίσης πως το Ισραήλ «έχει ένα ανεξάρτητο νομικό σύστημα που διερευνά αυστηρά όλες τις παραβιάσεις».
Ερωτηθείς από την Κριστιάν Αμανπούρ σχετικά με τα σχόλια του Νετανιάχου, ο Χαν έστειλε το δικό του σαφές μήνυμα: «Κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου». Εάν το Ισραήλ διαφωνεί με το ΔΠΔ, υπογράμμισε, «είναι ελεύθερο, παρά τις αντιρρήσεις του για τη δικαιοδοσία, να υποβάλουν προσφυγή ενώπιον των δικαστών του δικαστηρίου και αυτό τους συμβουλεύω να κάνουν».
Σημειώνεται πως το Ισραήλ και οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είναι μέλη του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, το οποίο ωστόσο επισημαίνει πως έχει δικαιοδοσία στη Λωρίδα της Γάζας, στην Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Δυτική Όχθη, καθώς οι παλαιστίνιοι ηγέτες έχουν συμφωνήσει επίσημα και έχουν δεσμευτεί με τις ιδρυτικές αρχές του δικαστηρίου το 2015.
- Σφοδρή καταιγίδα προκάλεσε ζημιές σε 2 ρωσικά τάνκερ στη Μαύρη Θάλασσα – Μεγάλη διαρροή πετρελαίου
- Προϋπολογισμός 2025: Υπερψηφίστηκε με 159 «ναι»
- Ακρίβεια: Κατά, περίπου, 10 % περίπου ακριβότερο φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων
- Σάλος για τις fake «φωτογραφίες» της Μαντόνα «αγκαλιά» με τον Πάπα
- Μητσοτάκης: Μηδενίζονται όλες οι χρεώσεις για βασικές τραπεζικές κινήσεις – Αναλυτικά οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού για τις τράπεζες