Σε μεγάλες, πολύχρωμες, νομαδικές σκηνές φιλοξενείται από σήμερα, στην παραλία Θεσσαλονίκης, ένα διακρατικό περιοδεύον πολυθεματικό φεστιβάλ με στόχο να συμβάλει στην ευαισθητοποίηση των τοπικών κοινωνιών σε θέματα μετανάστευσης και πολυπολιτισμικότητας.
Πρόκειται για το “La Nomad House”. που διοργανώνεται από τον φορέα Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων (United Societies of Balkans-USB) σε συνεργασία με την αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών δήμου Θεσσαλονίκης και τελεί υπό την αιγίδα του Κέντρου Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας.
Μέσα στις σκηνές που στήθηκαν πίσω από το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, θα διοργανώνονται μέχρι τις 27 Μαΐου, παραστάσεις, εργαστήρια, ενημερώσεις και έκθεση φωτογραφίας.
Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα συμμετέχουν διάφορες ομάδες και καλλιτέχνες της πόλης όπως η θεατρική ομάδα Μικρός Βορράς, η ομάδα τσίρκου Μονόκυκλο, η ομάδα κουκλοθεάτρου ΑΛΑΝΤΑΛΟΥΜΠΑ, η μουσική ομάδα ΚΡΟΥΣΜΑΤΑ και οι αφηγήτριες Ανθή Θάνου και Ροδάνθη Δημητρέση.
Στην κεντρική σκηνή του φεστιβάλ έκανε σήμερα πρεμιέρα η διεθνής πολύγλωσση θεατρική παράσταση “Le Songe”.Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της κοινής προετοιμασίας Ελλήνων και ξένων καλλιτεχνών και βασίζεται στο έργο του Σαίξπηρ “Όνειρο καλοκαιρινής νύχτας”.
Καθημερινά, στη σκηνή των εργαστηρίων, μικροί και μεγάλοι μπορούν να συμμετέχουν στα διαδραστικά εργαστήρια που έχουν ετοιμάσει οι φορείς ActionArt, ΑΡΣΙΣ, AristoTales, Ενωμένες Κοινωνίες των Βαλκανίων, Εργαστήρι Χωρίς Σύνορα, incontACT, Όμιλος UNESCO Νέων Θεσσαλονίκης, Σχεδία στην πόλη και ΧΑΝΘ.
Τα απογεύματα (17:00-21:00) της Παρασκευής 24 Μαΐου και του Σαββάτου 25 Μαΐου, οργανώσεις της Θεσσαλονίκης που δραστηριοποιούνται στα ανθρώπινα δικαιώματα θα βρίσκονται στη σκηνή της Κοινωνίας Των Πολιτών για να ενημερώσουν το κοινό για τις δράσεις τους. Επίσης το κοινό μπορεί να επισκέπτεται την έκθεση φωτογραφίας”BeyondBorders” της φωτορεπόρτερ Selene Magnolia εμπνευσμένη από ιστορίες μεταναστών.
Το φεστιβάλ πραγματοποιείται στο πλαίσιο του έργου “La Nomad House” το οποίο συγχρηματοδοτείται από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα CREATIVE EUROPE. Το έργο ξεκίνησε το 2023 και ολοκληρώνεται στα τέλη του 2024. Στόχος του έργου είναι και να προωθήσει τις αρχές της συμπερίληψης και του σεβασμού της διαφορετικότητας διαμέσου της τέχνης.Οι χώρες που συμμετέχουν είναι: Ελλάδα, Βέλγιο, Τυνησία, Γαλλία, Ιταλία και Γερμανία. Ο συντονιστής εταίρος του έργου είναι το βελγικό θέατρο “Les Nouveaux Disparus