Ως μία τις πιο σημαντικές ευρωεκλογές που έχουν υπάρξει ποτέ περιέγραψε ο Ευάγγελος Μυτιληναίος τις επικείμενες, σε εκδήλωση για το παρόν και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διοργάνωσε ο ΣΕΒ ενόψει των Ευρωεκλογών 2024.
Συγκεκριμένα ο κ. Μυτιληναίος ανέφερε: «Αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις πιο σημαντικές που έχουμε ζήσει ποτέ. Τα διακυβεύματα είναι πάρα πολύ μεγάλα. Η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης κλονίζεται από την άνοδο αντισυστημικών κομμάτων και ομάδων. Το γεωπολιτικό σκηνικό είναι απειλητικό όσο δεν υπήρξε ποτέ τις πολλές τελευταίες δεκαετίες. Τα οικονομικά προβλήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης εντείνονται λόγω της έλλειψης ανταγωνιστικότητας για την οποία μίλησε ο Πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Παπαλεξόπουλος. Επειδή λοιπόν το διακύβευμα είναι τόσο μεγάλο, ο ΣΕΒ αποφάσισε να κάνει αυτή την εκδήλωση για να συζητηθούν τα πραγματικά προβλήματα και να δώσουμε έναν άλλο τόνο, ουσίας, σ’ αυτή την εκλογική μάχη, η οποία δεν είναι μόνο ευρωπαϊκή, αλλά και εθνική, υπό την έννοια ότι πολλά συμφέροντα της χώρας μας διακυβεύονται μαζί με τα συμφέροντα της Ευρώπης».
Ο τρόπος που είναι δομημένοι οι βασικοί θεσμοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν καλός για τη Λισαβόνα του 2007, είμαστε στο 2024 και δεν έχει αλλάξει τίποτα, έχουμε μια Κομισιόν χωρίς λογοδοσία έχουμε μια εσωτερική αγορά που σιγά-σιγά αποσυντίθεται από τα πράγματα, τόνισε προ ολίγου ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, κληθείς να σχολιάσει εάν σήμερα έχει γίνει αντιληπτό το πρόβλημα της Ευρώπης, στη συζήτηση που διοργάνωσε ο ΣΕΒ για τις ευρωεκλογές.
Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για “φούσκα των Βρυξελλών” και για γραφειοκρατία που δεν είναι φιλική προς της επιχειρήσεις. Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι δομικό, αυτό που πρέπει να μας απασχολήσει στις εκλογές είναι η δομή της Ευρώπης και αυτό κανένα κόμμα δεν το έχει αγγίξει: πρέπει να πάμε σε έναν νέο καταστατικό χάρτη που θα αλλάξει τα δεδομένα της Λισαβόνας καθώς από το 2007 έχουν αλλάξει τα πάντα στην οικονομία και την κοινωνία είπε ο κ. Μυτιληναίος.
Την εμμονή της προέδρου της Κομισιόν με την Ουκρανία ακόμη και σε υψηλού επιπέδου συναντήσεις με την ηγεσία της ευρωπαϊκής βιομηχανίας για τις προκλήσεις που αυτή αντιμετωπίζει, καυτηρίασε χθες στην εκδήλωση για τις ευρωεκλογές στο ΣΕΒ ο Ευάγγελος Μυτιληναίος, περιγράφοντας συγκεκριμένο περιστατικό.
Ένα μέρος της βιομηχανίας στην Ευρώπη βρέθηκε με κατεβασμένους διακόπτες, λόγω των συνεπειών του μεγάλου ενεργειακού. Η Ούρσουλα κάλεσε περίπου 30 επιχειρηματίες σε μια αιφνιδιαστική συνάντηση στις Βρυξέλλες. Μπήκε, όμως, στην αίθουσα και είπε ότι έχει μόνο 40 λεπτά. Ξόδεψε τα 35 από αυτά να μιλά για την… Ουκρανία.
Ο Μυτιληναίος της θύμισε ότι η σύσκεψη αφορούσε θέματα που έκαιγαν, καθώς τέλη του μήνα έπρεπε να πληρωθούν τεράστιες υποχρεώσεις από τις επιχειρήσεις, κι όχι γεωπολιτικά ζητήματα. Η πρόεδρος της Κομισιόν απάντησε ότι «η ελευθερία έχει κόστος και εσείς καλείστε να το πληρώσετε».
«Θέλετε να έρθετε στην Ελλάδα να το πείτε αυτό σε 5.000 εργαζόμενους που έχω, γιατί εγώ δεν μπορώ;», ήταν η… πληρωμένη απάντηση.
Είναι τόση η εκτίμηση του Μυτιληναίου (ο οποίος, θυμίζουμε, είναι και πρόεδρος της ευρωπαϊκής βιομηχανικής ένωσης Εurometaux) προς την κα Φον ντερ Λάιεν, που δεν δίστασε να πει δημόσια ότι κατά τη γνώμη του έχουμε τη χειρότερη Επιτροπή, από πάσης πλευράς, που είχαμε ποτέ στην Ευρώπη!
Για το επίπεδο της προεκλογικής αντιπαράθεσης των ευρωεκλογών στην Ευρώπη, ο κ. Μυτιληναίος είπε ότι αυτό που βλέπουμε στην Ελλάδα, στην προεκλογική εκστρατεία είναι κάτι σαν τη Γιουροβίζιον και αυτό δεν είναι μόνο ελληνικό φαινόμενο. Τα ίδια και χειρότερα γίνονται και στην υπόλοιπη Ευρώπη, όλες οι συζητήσεις γίνονται επί εθνικών μικροπολιτικών θεμάτων, είπε.
Ο κ. Μυτιληναίος έκανε λόγο για λειψανδρία στο πολιτικό προσωπικό της Ευρώπης σε ανώτατο επίπεδο ενώ ανέφερε το όνομα του Μάριο Ντράγκι, για τον οποίον όπως είπε θα ήταν ευτυχές να δεχόταν να αναλάβει επικεφαλής της Κομισιόν.
Ο ίδιος χαρακτήρισε την απερχόμενη Επιτροπή ως τη χειρότερη από την ίδρυση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα το 1956.
Ο ίδιος τόνισε ότι το πρόβλημα της Ευρώπης ξεκινά από το Ευρωκοινοβούλιο, το οποίο πρέπει να είναι το κοινοβούλιο των αρίστων και όχι των δημοφιλέστερων. Παρομοίως και η Κομισιόν. Σύμφωνα με τον κ. Μυτιληναίο, θα πρέπει να υπάρχει λογοδοσία στα όργανα της ΕΕ φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ανταγωνισμού η οποία καθυστερεί στις αποφάσεις της ενώ δεν υπάρχει στη συνέχεια καμία λογοδοσία ή λογαριασμός για τις αποφάσεις που λαμβάνονται.
Για την αντισυστημική ψήφο ο κ. Μυτιληναίος τόνισε ότι δεν προέρχεται από αναρχικούς ή από περίεργους ανθρώπους, αλλά από πολίτες που συνειδητοποιούν ότι το σύστημα δεν περπατάει και άρα ψηφίζουν εναντίον του.
Για τον κ. Μυτιληναίο το σημαντικότερο γεγονός στην Ευρώπη το 2024 είναι οι αμερικανικές εκλογές και αυτό δυστυχώς δείχνει ότι η Ευρώπη χάνει το ειδικό της βάρος.
Ο κ. Μυτιληναίος απηύθυνε κάλεσμα να ψηφιστούν στις ευρωεκλογές τα κόμματα που εκφράζουν καθαρό ευρωπαϊκό λόγο και έχουν άποψη για το πως πρέπει να βαδίσει η Ευρώπη τα επόμενα χρόνια και όχι τα κόμματα που κάνουν μικροπολιτική τύπου Γιουροβίζιον.
Η Ελλάδα έχει και το ανθρώπινο δυναμικό και τις δεξιότητες και τα στελέχη, δεν έχουμε να ζηλέψουμε τίποτα από τους Γερμανούς ανέφερε ο κ. Μυτιληναίος τονίζοντας ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μια δύσκολη γειτονιά της Ευρώπης. Συμφωνώ και υπερθεματίζω ότι η Ευρώπη για την Ελλάδα έιναι το σπίτι της και αλίμονο μας εάν συμβεί τίποτα στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, πρόσθεσε.
Επιπλέον τόνισε ότι η Ελλάδα έχει πάρει μαθήματα και είναι πλέον μια διαφορετική χώρα, πολλά πράγματα έχουν αλλάξει προς το καλύτερο. Σημείωσε ωστόσο ότι, παρά την χρηματιστηριακή οικονομική ευφορία, αυτό δεν αποτελεί πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας.
Οι ανά τον κόσμο μεγάλοι παίκτες κεφαλαίων αισθάνονται ασφάλεια στην Ελλάδα και επενδύουν, πρόκειται όμως για hedge funds όχι μακροπρόθεσμους επενδυτές. Για να γίνει αυτό (να έρθουν μακροπρόθεσμοι επενδυτές) χρειάζεται χρόνος, είναι άλλη η χρηματιστηριακή οικονομία και άλλη η πραγματική, κατέληξε.