Διμερή συμφωνία ασφαλείας συζητούν Ελλάδα και Ουκρανία όπως έγινε γνωστό από την ουκρανική προεδρία. Γράφει η επίσημη σελίδα της ουκρανικής προεδρίας:
«Συνάντηση με τον Ειδικό Απεσταλμένο του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελληνικής Δημοκρατίας για την Ουκρανία, Σπυρίδωνα Λαμπρίδη, είχε ο αναπληρωτής επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου Ζελένσκι, Ihor Zhovkva.
Ο Ihor Zhovkva ευχαρίστησε την Ελλάδα για τη συνεπή υποστήριξή της και τη σημαντική ολοκληρωμένη βοήθειά της προς τη χώρα μας, συμπεριλαμβανομένης της αμυντικής βοήθειας, από την αρχή της πλήρους κλίμακας ρωσικής εισβολής. Τόνισε επίσης τη σημασία της περαιτέρω ενίσχυσης αυτής της βοήθειας με βάση τις τρέχουσες ανάγκες των Ουκρανών πολεμιστών.
Ο Αναπληρωτής Επικεφαλής του Προεδρικού Γραφείου αναγνώρισε την υποστήριξη της Ελλάδας στην Ουκρανική Φόρμουλα Ειρήνης και την ενεργό συμμετοχή της στην υλοποίηση των συγκεκριμένων σημείων της. Τα μέρη συζήτησαν επίσης τις προετοιμασίες για την εναρκτήρια Σύνοδο Ειρήνης στην Ελβετία, ιδίως τις κοινές προσπάθειες για τη συμμετοχή των χωρών του Παγκόσμιου Νότου στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής.
Κατά τη συνάντηση, οι συνομιλητές συμφώνησαν να ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις για μια διμερή συμφωνία ασφαλείας, ώστε η Ουκρανία και η Ελλάδα να την υπογράψουν στο εγγύς μέλλον.
Ο Ihor Zhovkva σημείωσε επίσης τη σημασία της υποστήριξης της Ελλάδας στην έναρξη των διαπραγματεύσεων για την ένταξη της χώρας μας στην ΕΕ και την προσέγγισή της για ένταξη στο ΝΑΤΟ».
ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολόντιμιρ Ζελένσκι σε μήνυμά του στο Χ αναφέρει:
«Μίλησα με τον Έλληνα πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη σχετικά με την επικείμενη Σύνοδο Κορυφής Ειρήνης και τον ευχαρίστησα για την επιβεβαίωση της συμμετοχής του.
Συζητήσαμε επίσης τις προσπάθειες να ενθαρρύνουμε όσο το δυνατόν περισσότερες χώρες να συμμετάσχουν.
Η Ουκρανία έχει την πλήρη υποστήριξη της Ελλάδας για την έναρξη των ενταξιακών συνομιλιών στην ΕΕ τον Ιούνιο. Συνεχίζουμε επίσης να εργαζόμαστε για μια διμερή συμφωνία ασφάλειας που βασίζεται στη Διακήρυξη του Βίλνιους της G7».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε την Πέμπτη τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Ουκρανίας, και κατά τη διάρκεια της συνομιλίας ο κ. Μητσοτάκης επανέλαβε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία.
Σε συνέχεια των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του περασμένου Δεκεμβρίου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επαναβεβαίωσε την στήριξη της Ελλάδας στην ευρωπαϊκή πορεία της Ουκρανίας και στη σύγκληση Διακυβερνητικής Διάσκεψης ΕΕ – Ουκρανίας τον ερχόμενο Ιούνιο, η οποία και θα σηματοδοτήσει την επίσημη έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ουκρανίας με την ΕΕ.
Τέλος, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποδέχθηκε την επίσημη πρόσκληση που του απηύθυνε ο κ. Zelenskyy να συμμετάσχει στην Διάσκεψη για την Ειρήνη στην Ουκρανία που θα πραγματοποιηθεί στις 15 και 16 Ιουνίου στην Ελβετία
Mια νέα λίστα που περιλαμβάνει παλαιότερα αλλά και νεότερα αιτήματα του Κιέβου για στρατιωτική ενίσχυση από τα αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων επεξεργάζεται η Αθήνα. Τα νέα ουκρανικά αιτήματα, που αποκαλύπτει η «Καθημερινή», δεν είναι προσαρμοσμένα στο ελληνικό οπλοστάσιο, αλλά απευθύνονται σε όλους τους εταίρους του ΝΑΤΟ που παρέχουν υλική υποστήριξη στο Κίεβο. Από την τελευταία, πολύ μεγάλη λίστα, εκείνα που αφορούν την Ελλάδα είναι πύραυλοι και βλήματα για αντιαεροπορικά συστήματα, συστήματα Patriot και S-300, ανταλλακτικά για μαχητικά F-16, και βεβαίως τα ίδια τα F-16 εφόσον γίνεται, εκτοξευτές τύπου RM-70, εξοπλισμός του Μηχανικού, αντιπλοϊκά συστήματα Harpoon, και ασφαλώς βλήματα πυροβολικού (διαμετρήματος 155, 152, 122 και 102 χιλιοστών), όλμων και αρμάτων μάχης (διαμετρήματος 125, 120, 105, 30, 35 και 40 χιλιοστών). Η Αθήνα έχει βεβαίως δεσμευτεί για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας προς το Κίεβο, δίχως όμως επιπτώσεις στην αποτρεπτική ισχύ των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. Δίχως δηλαδή παραχώρηση αντιαεροπορικών συστημάτων, προτού αυτά αντικατασταθούν από νέα.
Η «Κ» αναφέρει ότι ήδη τόσο οι Ουκρανοί όσο και οι σύμμαχοι, επιχειρώντας να βρουν λύσεις που θα βοηθήσουν το Κίεβο να ενισχυθεί, συζητούν και την παραχώρηση αντιαεροπορικών πυρομαχικών που διαθέτει η Ελλάδα, τα οποία θα μπορούσαν να παραχωρηθούν προκειμένου να χρησιμοποιηθούν σε συστήματα που ήδη δια-θέτουν οι Ουκρανοί. Υπενθυμίζεται ότι ήδη η Αθήνα πέρα από όσα όπλα και πυρομαχικά έχει παραχωρήσει, αξιοποιεί παράλληλα τη μέθοδο των διακρατικών συμβολαίων με τις ΗΠΑ και την Τσεχία, που αγοράζουν για λογαριασμό του Κιέβου πυρομαχικά και άλλα υλικά, προς όφελος του προϋπολογισμού του υπουργείου Εθνικής Αμυνας. Οι πιέσεις εκ μέρους του Κιέβου δεν είναι βεβαίως παροδικές και συνδέονται σε αυτή τη φάση με τη νέα ρωσική επίθεση σε διάφορα μέτωπα και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ουκρανικές δυνάμεις στην απόκρουση των δυνάμεων της Μόσχας.