Σύγχρονος χώρος διοργάνωσης εκδηλώσεων και συνεδρίων κατόπιν ριζικής ανακαίνισής του θα γίνει το Κυβερνείο Θεσσαλονίκης, ευρύτερα γνωστό ως Παλατάκι.
Τη διαχείρισή του θα αναλάβει το Ιδρυμα της Βουλής και για τον σκοπό αυτό ξεκινάει η συνεργασία μεταξύ της ΕΤΑΔ, που έχει το ακίνητο στο χαρτοφυλάκιό της, και της Βουλής των Ελλήνων. Προβλέπεται παράλληλα διαβούλευση με την τοπική κοινωνία προκειμένου να προσδιοριστούν τα χαρακτηριστικά της μελλοντικής λειτουργίας του.
Το Παλατάκι, που άνοιξε τις πύλες του το 1960, χρειάζεται σήμερα σημαντικές παρεμβάσεις αποκατάστασης ώστε να μπορέσει να φιλοξενήσει τις σχεδιαζόμενες δραστηριότητες. Για να συμβεί αυτό, το Υπερταμείο και η ΕΤΑΔ θα προβούν στην εκτίμηση του κόστους των μελετών ωρίμανσης για τον προσδιορισμό του κόστους της αποκατάστασης του ακινήτου και του περιβάλλοντος χώρου και θα προβούν στην κάλυψη της δαπάνης των μελετών.
Με βάση το κόστος αποκατάστασης που θα προσδιοριστεί, η Βουλή θα εξετάσει και θα αποφασίσει για την κάλυψη της δαπάνης αποκατάστασης είτε εξ ολοκλήρου είτε μερικώς. Αφού ολοκληρωθεί η εκτίμηση του κόστους, τα συνεργαζόμενα μέρη θα διερευνήσουν την περαιτέρω συνεργασία τους για την εκπόνηση του επιχειρησιακού σχεδίου και των ενεργειών συντονισμού υλοποίησης του έργου. Στις μελλοντικές χρήσεις του περιλαμβάνεται και η λειτουργία σύγχρονου χώρου εστίασης ανοιχτού για το κοινό.
Το Παλατάκι είναι ένα μεγάλο νεοκλασικό κτίριο στην περιφέρεια του Δήμου Καλαμαριάς στη Θεσσαλονίκη, επισήμως γνωστό ως Κυβερνείο. Σχεδιάστηκε από τους Π. Σακελλάριο και Ι. Χριστόπουλο στη δεκαετία του 1950 και εγκαινιάστηκε το 1960 για να χρησιμοποιηθεί ως κατοικία τού τότε υπουργού Βορείου Ελλάδος.
Λίγα χρόνια μετά παραχωρήθηκε στη βασιλική οικογένεια ως θερινή κατοικία, αλλά λέγεται ότι χρησιμοποιήθηκε ως τέτοια μόνο για μία νύχτα, καθώς τα μέλη της βασιλικής οικογενείας φέρεται να προτιμούσαν το ξενοδοχείο Μεντιτερανέ στην παλιά παραλία. Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας χρησιμοποιήθηκε εκ νέου ως υπουργείο Βορείου Ελλάδος. Στα πρώτα χρόνια της Μεταπολίτευσης χρησιμοποιήθηκε και ως χώρος φιλοξενίας προσωπικοτήτων, με τον Κωνσταντίνο Καραμανλή να αναφέρεται ως συχνός φιλοξενούμενος.
Μετά το 2006 πρακτικά εγκαταλείφθηκε. Αν και οι εξωτερικοί χώροι του χρησιμοποιούνταν και χρησιμοποιούνται για υπαίθριες εκδηλώσεις, το εσωτερικό του έμεινε αναξιοποίητο και υπάρχουν καταγγελίες για σημαντικές λεηλασίες κατά την τελευταία δεκαοκταετία της εγκατάλειψης.
Το Παλατάκι θεωρείται χαρακτηριστικό δείγμα ανακτορικής νεοκλασικής αρχιτεκτονικής με προπύλαιο και αποτελείται από δύο βασικούς ορόφους με εμβαδόν 1.604 τ.μ., συν ένα υπόγειο 1.330 τ.μ. και 1.105 τ.μ. εξώστες, ενώ βρίσκεται επί οικοπέδου 15 στρεμμάτων, με θέα στον Θερμαϊκό Κόλπο, περίπου 8 χιλιόμετρα νότια του κέντρου της Θεσσαλονίκης.Unmute
Οι χώροι του περιλαμβάνουν μία κύρια πύλη με θαλάμους φρουράς, ένα παρεκκλήσι, ένα ελικοδρόμιο και πρόσβαση σε μια αποβάθρα στη θάλασσα. Στην πρόσοψη δεσπόζει μια ιωνική κιονοστοιχία δύο επιπέδων και μια μεγάλη μαρμάρινη αυλή. Μια κιονοστοιχία διατρέχει επίσης την πίσω πλευρά του κτιρίου διαμορφώνοντας μεγάλο υπαίθριο χώρο που διευκολύνει τη φιλοξενία εκδηλώσεων.