Τον κώδωνα του κινδύνου για ασθένειες που μεταδίδονται από τα κουνούπια έκρουσαν σήμερα ειδικοί επιστήμονες που συμμετείχαν στην ημερίδα του ΕΟΔΥ «Κλιματική Αλλαγή και Δημόσια Υγεία».
Εξέφρασαν την ανησυχία τους για την ετοιμότητα των συστημάτων υγείας να αντιμετωπίσουν ένα τέτοιο ενδεχόμενο, που λόγω κλιματικής αλλαγής μπορεί να γίνει πραγματικότητα.
«Δεν μπορώ να φανταστώ την εικόνα στα ελληνικά νοσοκομεία, όπου κάθε κλίνη θα έχει τη δική της κουνουπιέρα, για να μην μεταδίδει ο ασθενής με τον Δάγκειο τη νόσο στον διπλανό του. Αυτή η εικόνα είναι πραγματική εικόνα στη Βραζιλία όπου έχει τεθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης λόγω του Δάγκειου πυρετού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο καθηγητής Παθολογίας ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιόδρας.
Πρόσθεσε ότι στην Βραζιλία καταγράφονται περισσότερα από 5 εκατομμύρια κρούσματα και βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, λόγω του Δάγκειου πυρετού.
Μάλιστα, η έξαρση κρουσμάτων φτάνει το 450% σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια.
Η Ελλάδα, είπε, έχει ζήσει επιδημία του Δάγκειου πυρετού το 1927-28, όπου οδήγησε χιλιάδες ανθρώπους στον θάνατο.
Ο Σωτήρης Τσιόδρας στην ομιλία του τόνισε την αγωνία αλλά και τον προβληματισμό που κυριαρχεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς έχει καταγραφεί αύξηση κατά 250% στα κρούσματα Δάγκειου πυρετού στη Νότια Αμερική.
Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια, πρόσθεσε, επιδημικές εξάρσεις έχουν καταγραφεί στη Γαλλία, την Ιταλία, την Ισπανία.
Στην Ελλάδα έχουμε τους κατάλληλους διαβιβαστές, όμως δεν έχουμε δυστυχώς καλή επιτήρηση σε όλη την Ευρώπη. Η Ελλάδα κάνει σημαντικές προσπάθειες για καλή επιτήρηση των κωνώπων και νομίζω ότι αυτή είναι απαραίτητη μαζί με τα υπόλοιπα εργαλεία που έχει στη διάθεσή του ο ΕΟΔΥ, σημείωσε ο Σωτήρης Τσιόδρας.
Δεν είναι όμως μόνο ο Δάγκειος πυρετός που απειλεί τη δημόσια Υγεία. Ένας άλλος ιός που μεταδίδεται μέσω κουνουπιών, είναι του Δυτικού Νείλου. Κρούσματα καταγράφονται κάθε χρόνο στην Ευρώπη και την Ελλάδα και σύμφωνα με τον ΕΟΔΥ η πλειονότητα των πολιτών που θα μολυνθούν δεν θα αναπτύξουν συμπτώματα, ωστόσο υπάρχει ένα 1% που μπορεί να εκδηλώσουν μηνιγγίτιδα, εγκεφαλίτιδα και οξεία χαλαρή παράλυση.
Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική οδεύουν να ζήσουν φέτος τη χειρότερη περίοδο του δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ, καθώς την επιδημία ευνοούν η υπερθέρμανση του πλανήτη και το φαινόμενο Ελ Νίνιο, προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο Παναμερικανικός Οργανισμός Υγείας (ΠΑΟΥ).
Σε λιγότερους από τρεις μήνες το 2024, οι αρχές της περιφέρειας αυτής ήδη κατέγραψαν πάνω από 3,5 εκατομμύρια κρούσματα και κάπου χίλιους θανάτους από την ιογενή νόσο, που μεταδίδεται στον άνθρωπο μέσω τσιμπήματος θηλυκών κουνουπιών-διαβιβαστών του ιού.
Οι αριθμοί αυτοί προκαλούν «ανησυχία, καθώς τα κρούσματα είναι τριπλάσια από αυτά που είχαν καταγραφεί ως την αντίστοιχη χρονική στιγμή του 2023, χρονιάς-ρεκόρ με πάνω από 4,5 εκατ. κρούσματα», τόνισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Δρ. Ζάρμπας Μπαρμπόσα, ο διευθυντής του ΠΑΟΥ, περιφερειακού παραρτήματος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Το 2024 «πιθανόν» θα είναι «η χειρότερη περίοδος του δάγκειου πυρετού που έχει καταγραφεί ποτέ» στην αμερικανική ήπειρο, πρόσθεσε.
Ο δάγκειος πυρετός προκαλεί υψηλό πυρετό και, σε πιο σπάνιες περιπτώσεις, παίρνει σοβαρότερη μορφή, προκαλεί αιμορραγικό πυρετό. Οι θάνατοι είναι γενικά πολύ σπάνιοι, δεν ξεπερνούν το 0,01% του συνόλου των κρουσμάτων.
Πολύ διαδεδομένη σε χώρες με θερμό κλίμα, η νόσος εξαπλώνεται κυρίως σε αστικές και ημιαστικές ζώνες, όπου καταγράφονται από 100 ως 400 εκατομμύρια κρούσματα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τον ΠΟΥ. Κάπου 4 δισεκ. άνθρωποι, περίπου ο μισός πληθυσμός της υφηλίου, ζουν σε περιοχές όπου υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν, σύμφωνα με τους αριθμούς των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC), της βασικής ομοσπονδιακής υπηρεσίας υγείας των ΗΠΑ.
Η αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων επαληθεύεται σε όλες τις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής, όμως πάνω απ’ όλα σε τρία κράτη του λεγόμενου νότιου κώνου, όπου καταγράφτηκε το 92% των συνολικών κρουσμάτων και το 87% των θανάτων:
- τη Βραζιλία (81%)
- την Παραγουάη (6%) και
- την Αργεντινή (3,4%)
Καύσωνας και νοσοκομεία
Το 1987 η Ελλάδα κατέγραψε για πρώτη φορά φονικό καύσωνα κατά τον οποίο κατέληξαν περίπου 2.000 άνθρωποι, με τον αριθμό τους να έχει αυξηθεί έκτοτε. Η Ελλάδα μέτρησε θύματα λόγω καύσωνα και τα έτη 2007, 2021, 2023, καθώς η επίπτωση της υψηλής θερμοκρασίας στον τρόπο που αναπτύσσονται και μεταδίδονται τα γνωστά παθογόνα αλλά και η δημιουργία νέων, mega virus, αποτελούν μια τεράστια υγειονομική πρόκληση…
«Το 2023 καταγράφηκε ως το έτος με τις υψηλότερες θερμοκρασίες στον πλανήτη. Ήδη η μέση θερμοκρασία έχει αυξηθεί κατά 2 βαθμούς, και η κατάσταση αφεθεί χωρίς παρεμβάσεις, σε 70 χρόνια η μέση θερμοκρασία θα έχει αυξηθεί κατά 6 βαθμούς. Η υπερθέρμανση τόσο της ατμόσφαιρας όσο και των ωκεανών αλλάζει δραστικά τον ρόλο τους στη βιωσιμότητα του πλανήτη. Η μεν ατμόσφαιρα εμπλουτίζεται με διοξείδιο του άνθρακα , οι δε ωκεανοί έχουν απορροφήσει τόση ενέργεια που χρειάζονται 10 χρόνια για να επανέλθουν στην κανονική θερμοκρασία αν υποτεθεί ότι λαμβάνονται άμεσα μέτρα. Οι καύσωνες τείνουν να γίνουν μια κανονικότητα» είπε μεταξύ άλλων στην ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας της Ακαδημίας Αθηνών, Εθνικός Εκπρόσωπος για την Κλιματική Αλλαγή, κ. Χρήστος Ζερεφός στην ίδια εκδήλωση.
Νέα έρευνα
Τη σύνδεση μεταξύ ακραίας ζέστης και εισαγωγών στα νοσοκομεία της Ισπανίας διερεύνησαν επιστήμονες από το Ινστιτούτο Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης (ISGlobal) και το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Έρευνας της Γαλλίας (Inserm). Η ανασκόπηση δεδομένων, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύονται στο Environmental Health Perspectives, έδειξε εντονότερο αποτύπωμα στις εισαγωγές για μεταβολικές διαταραχές και παχυσαρκία, νεφρική ανεπάρκεια, ουρολοιμώξεις, σήψη, ουρολιθίαση, δηλητηρίαση από φάρμακα και άλλες μη φαρμακευτικές ουσίες.
Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα για περισσότερες από 11,2 εκατομμύρια εισαγωγές -μόνο επείγοντα περιστατικά– σε νοσοκομεία από 48 επαρχίες της Ισπανίας και των Βαλεαρίδων Νήσων, για το διάστημα 2006 – 2019. Η ομάδα συνεκτίμησε τις τιμές μέσης ημερήσιας θερμοκρασίας, μέσης ημερήσιας σχετικής υγρασίας και συγκεντρώσεων διαφόρων ατμοσφαιρικών ρύπων (PM2.5, PM10, NO2 και O3). Με τη βοήθεια διαφόρων μοντέλων, υπολόγισαν τις σχέσεις μεταξύ της θερμοκρασίας και των διαφόρων αιτιών νοσηλείας για τη θερινή περίοδο (Ιούνιος έως Σεπτέμβριος) ανά επαρχία.
Όπως αποδείχτηκε, οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα βρέφη και οι ηλικιωμένοι καθώς αν και ο κίνδυνος εισαγωγής στο νοσοκομείο αυξήθηκε για όλες τις ηλικίες, τα παιδιά ηλικίας κάτω του 1 έτους και οι ηλικιωμένοι άνω των 85 ετών ήταν οι πιο ευάλωτες ομάδες. Τα αποτελέσματα από την επίδραση της ζέστης διέφεραν ανά φύλο, με τους άνδρες να διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας από τραυματισμούς συγκριτικά με τις γυναίκες, και τις γυναίκες υψηλότερο κίνδυνο εισαγωγής από παρασιτικές λοιμώξεις, ενδοκρινικές και μεταβολικές διαταραχές και νοσήματα του αναπνευστικού ή ουροποιητικού συστήματος.
«Οι υποκείμενοι μηχανισμοί πίσω από τις δυσμενείς επιπτώσεις της ζέστης στην υγεία παραμένουν ασαφείς, φαίνεται όμως ότι σχετίζονται με τον τρόπο που το σώμα μας ρυθμίζει τη θερμοκρασία του» σχολίασε ο Hicham Achebak, ερευνητής στο INSERM και στο ISGlobal και κάτοχος μεταδιδακτορικής υποτροφίας Marie Sklodowska-Curie από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. «Σε συνθήκες θερμικού στρες, το σώμα ενεργοποιεί την αγγειοδιαστολή στο δέρμα και την εφίδρωση προκειμένου να χάσει θερμότητα. Οι επακόλουθες αντιδράσεις μπορούν να επηρεάσουν τους ανθρώπους με διαφορετικό τρόπο, συναρτήσει σειράς παραγόντων, όπως η ηλικία, το φύλο ή προϋπάρχοντα προβλήματα υγείας. Γνωρίζουμε, για παράδειγμα, ότι για τις γυναίκες, το όριο ενεργοποίησης των μηχανισμών εφίδρωσης είναι υψηλότερο, καθώς και ότι είναι πιο ευαίσθητες στις επιπτώσεις της ζέστης» πρόσθεσε.
- Τι έψαξαν οι Έλληνες το 2024 στη Google
- Πάρτι με ναρκωτικά στα νότια προάστια: Ποια είναι η διοργανώτρια
- Γεράσιμος Παπαδόπουλος για σεισμούς σε Χαλάνδρι-Χολαργό: «Έχουμε πλήρη άγνοια για το ρήγμα»
- OnlyFans: Έσοδα 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων το 2024 – Επαναπροσδιορίζει την πορνογραφία;
- Οι αντιδράσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για την Εθνική Στρατηγική Προστασίας των Ανηλίκων από τον Εθισμό στο Διαδίκτυο