Με τις τακτικές υβριδικού πολέμου της Μόσχας στη βορειοανατολική Ευρώπη να αυξάνονται την τελευταία εβδομάδα, αρκετά κράτη μέλη της ΕΕ άρχισαν να εντείνουν τις επιλογές αποτροπής απέναντι στη Ρωσία.
Η προσπάθεια της Ρωσίας να αλλάξει τα σύνορα της Βαλτικής Θάλασσας την Τετάρτη (22 Μαΐου), με ένα έγγραφο του ρωσικού υπουργείου Άμυνας, το οποίο διεγράφη μυστηριωδώς και περιέγραφε τις υποτιθέμενες σχεδιαζόμενες αλλαγές στα χωρικά ύδατα, προκάλεσε ανησυχία στην περιοχή και έθεσε σε συναγερμό τα κράτη της Βαλτικής και της Σκανδιναβίας.
Σε ένα άλλο περιστατικό, αυτή τη φορά με την Εσθονία, οι Ρώσοι συνοριοφύλακες οργάνωσαν την Πέμπτη (23 Μαΐου) επιχείρηση στον ποταμό Νάρβα και αφαίρεσαν 24 από τις 50 σημαδούρες που καθορίζουν τα σύνορα, ενώ χρησιμοποιούνται από τα πλοία για να περιηγηθούν στα ύδατα χωρίς να περάσουν σε ξένο έδαφος, δήλωσαν Εσθονοί αξιωματούχοι.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Josep Borrell απαίτησε την Παρασκευή (24 Μαΐου) από τη Μόσχα να δώσει εξηγήσεις για τη μονομερή οριοθέτησή της.
«Αυτό το συνοριακό περιστατικό αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου μοτίβου προκλητικής συμπεριφοράς και υβριδικών ενεργειών από τη Ρωσία, μεταξύ άλλων στα θαλάσσια και χερσαία σύνορά της στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας – τέτοιες ενέργειες είναι απαράδεκτες», ανέφερε σε δήλωσή του.
Το ΝΑΤΟ εξέδωσε νωρίτερα αυτό το μήνα μια έντονη προειδοποίηση σχετικά με την «εχθρική» ρωσική δραστηριότητα σε ολόκληρη την Ευρώπη, αφού ανακαλύφθηκε ότι κυβερνοεπιθέσεις που έπληξαν μια σειρά από χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Γερμανίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Πολωνίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, έγιναν από μια ρωσική ομάδα κυβερνοκατασκοπείας.
Στη συνέχεια επισήμανε την πιθανότητα πράξεων «παραπληροφόρησης, δολιοφθοράς, πράξεων βίας, κυβερνοεπιθέσεων και ηλεκτρονικών παρεμβάσεων (…) και άλλων υβριδικών επιχειρήσεων».
Οι σκανδιναβικές και βαλτικές χώρες έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η Ρωσία έχει σκόπιμα μπλοκάρει τα συστήματα πλοήγησης GPS τους, προκαλώντας σημαντικές διαταραχές στις πτήσεις και τη ναυσιπλοΐα στην περιοχή.
Παρομοίως, οι χώρες της Ανατολικής Ευρώπης τα τελευταία δύο χρόνια δήλωσαν ότι η Ρωσία, μαζί με τη Λευκορωσία, εργαλειοποιούν τη κατάσταση και στέλνουν μετανάστες μέσω των συνόρων τους, γεγονός που αποτελεί μορφή υβριδικής επίθεσης.
Διπλωμάτες της ΕΕ και Ευρωπαίοι αξιωματούχοι της άμυνας πιστεύουν ότι τις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να δούμε περισσότερες τέτοιες υβριδικές ενέργειες και ότι οι μέχρι τώρα περιπτώσεις είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου.
«Αυτά τα περιστατικά τις τελευταίες ημέρες – είναι ρωσικές προκλήσεις, τελεία και παύλα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ.
«Μην αμφιβάλλετε ούτε για ένα δευτερόλεπτο ότι πρόκειται για ρωσικές προκλήσεις για να δοκιμάσουν την αποφασιστικότητά μας και να δουν ποια θα είναι η αντίδραση [θα είναι]», πρόσθεσε.
Για ορισμένα κράτη μέλη της ΕΕ, ιδίως εκείνα που βρίσκονται γεωγραφικά πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα, η έλλειψη αντίδρασης θα μπορούσε να γίνει μακροπρόθεσμο πρόβλημα αποτροπής.
«Μέχρι στιγμής, δεν έχουμε κινδυνολογήσει πολύ για αυτά τα περιστατικά – είμαστε βαθιά ανήσυχοι, τα καταδικάζουμε και προχωράμε – αλλά κάποια στιγμή πρέπει να αντιδράσουμε», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ στο Euractiv.
«Εάν δεν δείξουμε κάποια αποφασιστικότητα για να το καταπολεμήσουμε, αυτό θα πηγαίνει όλο και πιο μακριά», πρόσθεσε.
Το Βαλτικό Πρακτορείο Ειδήσεων μετέδωσε ότι πολλές ευρωπαϊκές χώρες -η Βαλτική, η Πολωνία, η Φινλανδία και η Νορβηγία- συμφώνησαν το Σάββατο (25 Μαΐου) να δημιουργήσουν ένα «τείχος μη επανδρωμένων αεροσκαφών» για την προστασία των εξωτερικών τους συνόρων με τη χρήση μη οπλισμένων μη επανδρωμένων αεροσκαφών (UAV).
Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη θα χρησιμοποιηθούν για την παρακολούθηση των συνοριακών περιοχών, καθώς και για συστήματα κατά των μη επανδρωμένων αεροσκαφών για να σταματήσουν τη χρήση εχθρικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών για λαθρεμπόριο ή άλλες προκλήσεις, δήλωσαν.
Οι περιφερειακοί αξιωματούχοι λένε ότι θα είναι μια δοκιμή για περαιτέρω μελλοντικά μέτρα, τα οποία θα απαιτήσουν ασκήσεις και τακτική εκπαίδευση των εμπλεκόμενων αμυντικών και συνοριακών δυνάμεων.
Οι αξιωματούχοι της Ανατολικής Ευρώπης ελπίζουν ότι το θέμα θα συζητηθεί σε διάφορες κρίσιμες συναντήσεις του ΝΑΤΟ τους επόμενους δύο μήνες, αλλά και στην Σύνοδο κορυφής στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο, η οποία είναι πιθανό να ασχοληθεί με τις δυνατότητες αεράμυνας της Ευρώπης.
Πηγή: Euractiv