«Θα έλεγα ότι θα έχουμε ίσως τη μεγαλύτερη καταγεγραμμένη αποχή σε εκλογές, είτε σε βουλευτικές, είτε σε ευρωεκλογές. Δηλαδή υπάρχει ο κίνδυνος αυτή τη στιγμή η συμμετοχή να μην ξεπεράσει το 50%. Ελπίζω να διαψευστώ» δήλωσε στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας και στην εκπομπή «Το GPS της Επικαιρότητας» όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Θωμάς Γεράκης, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας δημοσκοπήσεων Marc.
«Το ποσοστό συμμετοχής ενδέχεται να κινηθεί και κάτω από το 50%»
Όπως χαρακτηριστικά υπογράμμισε στο δημοσιογράφο αναφερόμενος στις επερχόμενες ευρωεκλογές τις 9ης Ιουνίου «ναι, το ποσοστό συμμετοχής ενδέχεται να κινηθεί και κάτω από το 50%. Είναι ανησυχητική η απάντησή μου. Και το λέω αυτό διότι στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές είχαμε μια συμμετοχή της τάξης του 52% και κάτι. Και ανάλογη συμμετοχή είχαμε και σε ευρωεκλογές, όπου δεν γινόντουσαν μαζί με τις αυτοδιοικητικές. Αυτή τη στιγμή λοιπόν, δεν ισχύει αυτή η συνθήκη. Έχουμε τις ευρωεκλογές να γίνονται μόνες τους, χωρίς δηλαδή το κίνητρο αυτό του να πάω να ψηφίσω τον φίλο, τον γείτονα, για δημοτικό συμβούλιο, για δήμαρχο. Και επίσης γίνονται λίγους μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές, χωρίς να φαίνεται κάποιο εξαιρετικά ουσιαστικό διακύβευμα. Επιπλέον, βλέπουμε ότι οι πολίτες αισθάνονται ένα δέος απέναντι στα μεγάλα προβλήματα. Αισθάνονται μικροί δηλαδή, ως προς το να επηρεάσουν τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη. Βλέπουμε τα κόμματα και τις καμπάνιες των κομμάτων και ιδίως της αντιπολίτευσης, να γίνονται με όρους βουλευτικών ή εθνικών εκλογών. Και βλέπουμε την κυβέρνηση να χρησιμοποιεί μια φράση που ανέφερε ο πρωθυπουργός, να σηκώνει το γάντι και να μιλάει για σταθερότητα. Θεωρώ ότι τα ευρωπαϊκά θέματα είναι δευτερεύοντα. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, και αν προσθέσουμε και ότι υπάρχει ένα σημαντικό ποσοστό της κοινωνίας μας που δεν είναι τόσο ικανοποιημένο από την Ευρώπη, όλα αυτά μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη στιγμή η αποχή ίσως να είναι μεγαλύτερη ακόμα και υποτονική (…). Ενδέχεται λοιπόν, η συμμετοχή να κινηθεί και στα επίπεδα του 43 ή του 45%. Κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα. Ας ελπίσουμε ότι δεν θα δούμε τέτοια νούμερα. Αυτό όμως θα το δούμε όταν κλείσουν οι κάλπες και από τις ανακοινώσεις του υπουργείου Εσωτερικών».
«Η ΝΔ θα κινηθεί στο 30-35%-Δεν αποκλείω όμως, την πιθανότητα να αγγίξει ο ΣΥΡΙΖΑ και το 20%»
Ερωτηθείς έπειτα, για το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας αλλά και για το αν μπορεί να αγγίξει το ποσοστό της τάξης του 33 με 35%, ο κ. Γεράκης ανέφερε στον Θάνο Σιαφάκα το εξής «αυτή τη στιγμή λοιπόν, αν δούμε τα αποτελέσματα όλων των ερευνών, η Νέα Δημοκρατία καταγράφεται πάνω από 30, δηλαδή θα γράφει 3 μπροστά. Αυτό μας λένε οι δημοσκοπήσεις. Εγώ θα σας έλεγα από ένα εύρος 30 έως 35%. Το ίδιο περίπου για τον ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή από 13, 14 έως και 17 ή και πάνω από το 17%, το ΠΑΣΟΚ από 10,3 έως 14, η Ελληνική λύση από 6,7 έως 10, το ΚΚΕ από 6,5 έως 9,5. Βλέπετε ότι εκεί περίπου τα ψάχνουν τα κόμματα. Και θα ήθελα επίσης να πω, ότι οι δημοσκοπήσεις προβλέπουν και μπορούν να καταγράψουν με ακρίβεια τις τάσεις της στιγμής, αλλά δεν είναι ερευνητικά εργαλεία που έχουν σχεδιαστεί για να προβλέπουν αποτελέσματα (…)». Όσο για τον αν είναι εφικτό το ποσοστό του 20% για τον κ. Κασσελάκη-το οποίο έχει βάλει και ως στόχο-, είπε «εγώ το έχω μέσα στην πιθανότητα. Δεν είμαι εγώ αυτός που θα το απέκλειε. Βλέποντας και τις χρονοσειρές όπου το τελευταίο διάστημα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μια ανοδική τάση. Τον ΣΥΡΙΖΑ ή να το πω καλύτερα, τον κ. Κασσελάκη δεν τον έχουμε μετρήσει ποτέ σε κάλπη. Μετριέται στις δημοσκοπήσεις, αλλά σε κάλπη δεν έχει μετρηθεί. Υπό αυτή την έννοια λοιπόν, έχει ένα ίσως μεγαλύτερο ερωτηματικό από ότι έχουν οι επιδόσεις όλων των υπόλοιπων κομμάτων.Και ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα το οποίο αλλάζει λίγο την εκλογική του βάση και όπως και να την αλλάζει έχει μια εκλογική βάση με χαμηλότερο μέσο όρο ηλικίας απ’ ότι τα υπόλοιπα κόμματα και λιγότερο πιστό από τα υπόλοιπα κόμματα. Εκεί υπάρχει ένα ερωτηματικό. Αυτή τη στιγμή όμως, θεωρώ ότι οι κάλπες αδειανές είναι και δεν μπορεί κανείς να αποκλείσει τίποτε».
«Το ποσοστό των αναποφάσιστων θα είναι διψήφιο»
Τέλος, όπως και επισήμανε στο δημοσιογράφο, αναφορικά με εκείνους που θα αποφασίσουν πάνω από την κάλπη, εκείνη την ώρα «το ποσοστό θα είναι διψήφιο. Και βλέπουμε σε όλες τις δημοσκοπήσεις το ποσοστό των αναποφάσιστων να είναι διψήφιο. Και επίσης είναι και το θέμα της αποχής. Αν δηλαδή, η αποχή είναι αναλογική, πάνω κάτω αυτά τα αποτελέσματα που βλέπουμε στις δημοσκοπήσεις θα είναι. Αν δεν είναι αναλογική θα έχουμε διαφοροποιήσεις. Υπάρχουν λοιπόν, και βεβαιότητες αλλά υπάρχουν και ανοιχτά ερωτήματα. Πιο συγκεκριμένα, στο ερώτημα ποια και πόσα κόμματα θα εκπροσωπηθούν στο Ευρωκοινοβούλιο δεν έχει απαντηθεί ακόμη».