Μετά την Ουάσιγκτον και το Βερολίνο αποφάσισε να επιτρέψει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει γερμανικά όπλα εναντίον ρωσικών στόχων, ανακοίνωσε την Παρασκευή ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χέμπεστραϊτ.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «τις τελευταίες εβδομάδες η Ουκρανία δέχθηκε επίθεση, κυρίως στο Χάρκοβο, από θέσεις στην άμεσα γειτονική ρωσική περιοχή των συνόρων». «Είμαστε από κοινού πεπεισμένοι ότι η Ουκρανία έχει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, το δικαίωμα να αμυνθεί έναντι αυτών των επιθέσεων», τόνισε ο εκπρόσωπος.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά όμως κοντά στην περιφέρεια του Χαρκόβου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Politico που επικαλείται αμερικανό αξιωματούχο και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει.
«Ο πρόεδρος ζήτησε πρόσφατα από το επιτελείο του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα για σκοπούς αντεπίθεσης»… Ώστε οι ουκρανικές δυνάμεις «να μπορούν να ανταποδώσουν τα πλήγματα στις ρωσικές δυνάμεις που τους επιτίθενται ή ετοιμάζονται να τους επιτεθούν», ανέφερε στο Politico ο αμερικανός αξιωματούχος, υποστηρίζοντας ότι «δεν έχει αλλάξει» η στάση της Ουάσινγκτον σε ό,τι αφορά την άδεια για πλήγματα εντός της ρωσικής επικράτειας.
Το δημοσίευμα του Politico δεν διευκρινίζει πότε ο πρόεδρος των ΗΠΑ έδωσε άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα για να εξαπολύσει επιθέσεις εναντίον ρωσικού εδάφους.
Μετά τον επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής Βουλής, έρχεται ο αντιπρόεδρος του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας Ντμίτρι Μεντβέντεφ να κάνει λόγο για «κλιμάκωση στο τελικό στάδιο»
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε σήμερα ότι η Ρωσία δεν μπλοφάρει όταν μιλάει για την πιθανότητα χρήσης τακτικών πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας και ότι η σύγκρουσή της με τη Δύση μπορεί να εξελιχθεί σε γενικευμένο πόλεμο, ειδικά και μετά το «πράσινο φως» που άναψαν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία να πλήττει ρωσικούς στόχους με αμερικανικά όπλα.
Σε ανάρτησή του στο επίσημο κανάλι του στο Telegram ο Μεντβέντεφ είπε ότι η σύγκρουση της Μόσχας με τη Δύση εξελίσσεται με το χειρότερο δυνατό σενάριο και ότι «κανένας δεν μπορεί να αποκλείσει κλιμάκωσή της στο τελικό στάδιο».
Ο αντιπρόεδρος σήμερα του ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας έκανε το παραπάνω σχόλιο μετά την χθεσινή αποκάλυψη διεθνών ΜΜΕ ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επέτρεψε σιωπηρά στο Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του προμήθευσαν οι ΗΠΑ εναντίον στρατιωτικών στόχων εντός της Ρωσίας που υποστηρίζουν μια επίθεση κατά της βορειοανατολικής ουκρανικής πόλης Χάρκοβο.
Η αντίδραση της Μόσχας
Η Ρωσία θα δώσει «ασύμμετρη» απάντηση στις ουκρανικές επιθέσεις εναντίον του εδάφους της με όπλα που έχουν προσφέρει στο Κίεβο οι ΗΠΑ, μετέδωσε σήμερα το πρακτορείο ειδήσεων RIA επικαλούμενο τον Αντρέι Καρταπόλοφ επικεφαλής της επιτροπής Άμυνας της ρωσικής κάτω βουλής. Ο Καρταπόλοφ δήλωσε ότι η απόφαση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν δεν θα επηρεάσει τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση.
Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η απόφαση του Τζο Μπάιντεν «δεν πρόκειται να επηρεάσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Ρωσίας».
Ζελένσκι: Βήμα προς τα εμπρός η χρήση αμερικανικών όπλων
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι χαιρέτισε “ένα βήμα προς τα εμπρός” μετά το πράσινο φως που έδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες ώστε το Κίεβο να χρησιμοποιήσει όπλα που του δίνουν οι Αμερικανοί προκειμένου να πλήξει, υπό προϋποθέσεις, στόχους στο ρωσικό έδαφος.
“Είναι ένα βήμα προς τα εμπρός προς αυτόν τον σκοπό (…) που συνίσταται στο να δοθεί η δυνατότητα να υπερασπιστούμε τον λαό μας που ζει στα χωριά κατά μήκος των συνόρων”, είπε κατά την τρίτη συνάντηση κορυφής Ουκρανίας-Βόρειας Ευρώπης στη Στοκχόλμη.
Χθες, Πέμπτη, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, ο οποίος είχε αρνηθεί να συναινέσει σε αυτό, έδωσε το πράσινο φως προκειμένου οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις να πλήττουν, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, στόχους στο ρωσικό έδαφος κοντά στην ουκρανική επαρχία του Χαρκόβου (βορειοανατολική Ουκρανία), προκειμένου να προστατεύσει αυτήν την τελευταία, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο.
“Ο πρόεδρος ανέθεσε στην ομάδα του να φροντίσει ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να χρησιμοποιήσει αμερικανικά όπλα προκειμένου να αντεπιτεθεί στην επαρχία του Χαρκόβου, ώστε να ανταποδίδει το χτύπημα όταν οι ρωσικές δυνάμεις της επιτίθενται ή ετοιμάζονται να της επιτεθούν”, δήλωσε η πηγή αυτή.
Η απόφαση συνιστά μια μεταστροφή για τις Ηνωμένες Πολιτείες που φοβούνταν πως η έγκριση αυτή θα οδηγούσε το ΝΑΤΟ σε μια απευθείας σύγκρουση με τη Ρωσία.
O Ουκρανός πρόεδρος δήλωσε επίσης πως η χρησιμοποίηση δυτικών όπλων από την Ουκρανία προκειμένου να πλήξει το ρωσικό έδαφος είναι “θέμα χρόνου”.
“Πιστεύω πως η χρήση οποιουδήποτε όπλου, δυτικού τύπου όπλου, στο έδαφος της Ρωσίας είναι θέμα χρόνου. Αλλιώς δεν πρόκειται για δίκαιη ειρήνη”, είπε ο Ζελένσκι στους δημοσιογράφους στη Στοκχόλμη.
Η θέση του ΝΑΤΟ
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ απέρριψε σήμερα τις ρωσικές απειλές για κλιμάκωση, μετά την απόφαση των ΗΠΑ να επιτρέψουν στην Ουκρανία να πλήξει τη Ρωσία με αμερικανικά όπλα.
«Δεν υπάρχει τίποτα καινούργιο (…) Αποτελεί μέρος των προσπαθειών του (Ρώσου) προέδρου (Βλαντίμιρ) Πούτιν να εμποδίσει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να στηρίξουν την Ουκρανία», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ πριν από την έναρξη της συνεδρίασης των υπουργών Εξωτερικών των χωρών μελών της Συμμαχίας στην Πράγα.
Δημοσίευμα του Politico, που επικαλείται τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους και δύο καλά πληροφορημένες πηγές που δεν κατονομάζει, ανέφερε ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε σιωπηρά άδεια στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει αμερικανικά οπλικά συστήματα σε επιθέσεις εναντίον ρωσικών παραμεθόριων περιοχών, αποκλειστικά κοντά στην περιοχή του Χαρκόβου.
«Ο πρόεδρος πρόσφατα έδωσε εντολή στην ομάδα του να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία είναι σε θέση να χρησιμοποιεί αμερικανικά όπλα για τον σκοπό της αντεπίθεσης στο Χάρκοβο, ώστε η Ουκρανία να μπορεί να απαντήσει στις ρωσικές δυνάμεις που την πλήττουν ή που προετοιμάζονται να την πλήξουν», δήλωσε ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους.
Ωστόσο ο ίδιος τόνισε ότι «δεν έχει αλλάξει» η πολιτική των ΗΠΑ, βάσει της οποίας δεν επιτρέπεται στο Κίεβο να χρησιμοποιεί πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς για πλήγματα εντός της Ρωσίας.
Ουσιαστικά, η Ουκρανία τώρα μπορεί να χρησιμοποιήσει όπλα που της έχουν δοθεί από τις ΗΠΑ, όπως ρουκέτες και εκτοξευτήρες ρουκετών, για να καταρρίπτει ρωσικούς πυραύλους που κατευθύνονται προς το Κίεβο, εναντίον στρατευμάτων που συγκεντρώνονται στη ρωσική πλευρά των συνόρων κοντά στο Χάρκοβο ή εναντίον ρωσικών βομβαρδιστικών που εκτοξεύουν βόμβες εναντίον ουκρανικού εδάφους.
Ωστόσο ο αξιωματούχος τόνισε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να χρησιμοποιεί αυτά τα όπλα για να πλήττει μη στρατιωτικές υποδομές ή να εκτοξεύει πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς εναντίον στρατιωτικών στόχων βαθιά στο ρωσικό έδαφος.
Κλιμάκωση
Ο Στόλτενμπεργκ, που τάσσεται υπέρ της άρσης των περιορισμών στη χρήση των δυτικών όπλων που παρέχονται στην Ουκρανία, υποβάθμισε τη σημασία της αμερικανικής αλλαγής στάσης, υπογραμμίζοντας ότι δυτικά όπλα έχουν ήδη παραδοθεί στο Κίεβο χωρίς να τεθεί κανένας περιορισμός στη χρήση τους.
«Η Βρετανία για παράδειγμα προσφέρει ήδη εδώ και καιρό πυραύλους Storm Shadow χωρίς κανέναν περιορισμό», υπογράμμισε.
Το Κρεμλίνο κατηγόρησε χθες Πέμπτη το ΝΑΤΟ ότι «προκαλεί» την Ουκρανία για να παρατείνει «έναν παράλογο πόλεμο».
«Και σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση, η Ρωσία είναι αυτή που ξεκίνησε την κλιμάκωση εισβάλλοντας σε άλλη χώρα και τη συνεχίσε τις τελευταίες εβδομάδες ανοίγοντας ένα νέο μέτωπο: πλήττοντας την Ουκρανία από θέσεις που βρίσκονται βαθιά στη Ρωσία», κατήγγειλε ο Στόλτενμπεργκ.
Πολλές χώρες, ανάμεσά τους η Πολωνία και η Ολλανδία, προσφέρουν ήδη όπλα στην Ουκρανία χωρίς κανέναν περιορισμό στη χρήση τους. Η Γαλλία ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι τάσσεται υπέρ αυτού, εκτιμώντας ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να αμύνεται, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει ότι πλήττει νόμιμους στρατιωτικούς στόχους μέσα στο ρωσικό έδαφος.
Από την άλλη, η Γερμανία εξακολουθεί να μην επιθυμεί να επιτρέψει τη χρήση όπλων που παρέχει στην Ουκρανία για πλήγματα ενός της Ρωσίας. Εξάλλου αρνείται να παραδώσει στο Κίεβο πυραύλους Taurus, παρά την επιμονή της Ουκρανίας.
Στο Χάρκοβο, «σε μια μεγάλη πόλη κοντά στα ρωσικά σύνορα, το δικαίωμα στην άμυνα σημαίνει επίσης να εμποδίζονται οι ρουκέτες να πλήττουν σχολεία, νοσοκομεία ή σούπερ μάρκετ», υπογράμμισε χθες από την Πράγα η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Αναλένα Μπέρμποκ.
Όμως πρόσθεσε: «Κάνουμε ό,τι χρειάζεται ώστε το ΝΑΤΟ να μην συρθεί στον πόλεμο».
Οι υπουργοί Εξωτερικών των 32 χωρών μελών του ΝΑΤΟ θα συνεδριάσουν σήμερα στην Πράγα για να προετοιμάσουν τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας, που είναι προγραμματισμένη να διεξαχθεί τον Ιούλιο στην Ουάσινγκτον, και να ενισχύσουν τη στρατιωτική υποστήριξη που παρέχουν στην Ουκρανία.
«Όχι» στη χρήση πυραύλων ATACMS
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ στέκεται επίσης σταθερή στο να μην επιτρέπει στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει τα πιο ισχυρά όπλα που της έχουν δοθεί για να χτυπήσει στη Ρωσία: Τους πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς γνωστούς ως ATACMS που μπορούν να πλήξουν στόχους 200 μίλια ή 300 χιλιόμετρα μακριά.
Η Ουκρανία έχει επιτραπεί να χρησιμοποιήσει αμερικανικά αντιαεροπορικά όπλα για να καταρρίψει την επικείμενη απειλή ρωσικών αεροσκαφών που πετούν τόσο στον ουκρανικό, όσο και στον ρωσικό εναέριο χώρο και το έκανε με επιτυχία, τόνισε ο πρώτος αξιωματούχος. Ωστόσο, η απαγόρευση έχει εμποδίσει την Ουκρανία να στοχεύσει ρωσικά αεροσκάφη που βρίσκονται στο έδαφος εντός της Ρωσίας.
Οι πιέσεις από τις χώρες της Ε.Ε.
«Το ουκρανικό έδαφος δέχεται επίθεση από βάσεις στη Ρωσία», είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν στη διάρκεια επίσκεψης στον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στο Βραδεμβούργο. «Πώς μπορούμε να εξηγήσουμε στους Ουκρανούς ότι θα πρέπει να προστατεύσουμε αυτές τις πόλεις και βασικά όλα όσα βλέπουμε γύρω από το Χάρκοβο αυτή τη στιγμή, αν την ίδια ώρα τους απαγορεύουμε να χτυπήσουν το σημείο από το οποίο προέρχονται οι πύραυλοι που δέχονται;».
«Πρέπει να τους επιτρέψουμε να εξουδετερώσουν τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες εκτοξεύονται οι ρωσικοί πύραυλοι και, βασικά, τις στρατιωτικές τοποθεσίες από τις οποίες δέχεται επίθεση η Ουκρανία», συνέχισε ο Μακρόν.
Εκτός από τον Μακρόν, ολοένα και περισσότεροι κορυφαίοι αξιωματούχοι ευρωπαϊκών κρατών μελών υποστηρίζουν το αίτημα της Ουκρανίας να μπορεί να εκτοξεύσει πυραύλους, που της προσφέρει η Δύση, κατά θέσεων εντός της ρωσικής επικράτειας. Ακόμη και η κατηγορηματικά αντίθετη μέχρι σήμερα Γερμανία άφησε για πρώτη φορά ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Αν και ο Σολτς επίσημα το απορρίπτει, εκπρόσωπος στο Βερολίνο δήλωσε ότι «η αμυντική δράση δεν περιορίζεται στο έδαφος της χώρας που δέχεται την επίθεση, αλλά περιλαμβάνει και το έδαφος του επιτιθέμενου».
Νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα, η Ολλανδή υπουργός Άμυνας Κάισα Όλονγκρεν τόνισε ότι «είναι πολύ σαφές πως οι Ουκρανοί θα πρέπει να χτυπήσουν εντός της Ρωσίας». «Κατά την άποψή μου αυτό δεν θα πρέπει να είναι θέμα συζήτησης και ελπίζω ότι οι άλλες χώρες που έχουν διαφορετική θέση θα την αλλάξουν», πρόσθεσε.
Στο ίδιο μήκος και ο Εσθονός ομόλογός της Χάννο Πέβκουρ, ο οποίος επισήμανε: «Δεν μπορεί να είναι φυσιολογικό η Ρωσία να επιτίθεται βαθιά στο ουκρανικό έδαφος και οι Ουκρανοί να πολεμούν με το ένα χέρι πίσω από την πλάτη».
Ο πρόεδρος της Λετονίας, Έντγκαρς Ρίνκεβιτς, δήλωσε στο CNN ότι τα πρόσφατα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας στα βορειοανατολικά, στην περιφέρεια του Χάρκοβου, ήταν «συνέπεια της αδυναμίας μας να παράσχουμε στην Ουκρανία περισσότερα όπλα», αλλά και των περιορισμών στη χρήση «αυτών των όπλων για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία». Η Λετονία είναι μία από τις πολλές χώρες της Ευρώπης που ζήτησαν πρόσφατα να επιτρέψουν στην Ουκρανία να χρησιμοποιήσει δυτικά όπλα εναντίον ρωσικού εδάφους.
Υποστηρικτές αυτής της θέσης είναι και η Φινλανδία και η Σουηδία, που εντάχθηκαν στο ΝΑΤΟ μόλις πριν από δύο μήνες. Και οι δύο αναφέρουν πως θα πρέπει να δοθεί η άδεια στην Ουκρανία να χτυπήσει με τα δυτικά όπλα εντός της Ρωσίας. Σε ανάλογες δηλώσεις έχουν προχωρήσει αξιωματούχοι και από Πολωνία και Λιθουανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λόρδος Ντέιβιντ Κάμερον, δήλωσε νωρίτερα αυτό το μήνα ότι εναπόκειται στην Ουκρανία να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει τα βρετανικά όπλα, ενώ αυτή την εβδομάδα ο Πολωνός αναπληρωτής υπουργός Άμυνας είπε ότι οι Ουκρανοί μπορούν να χρησιμοποιήσουν πολωνικά όπλα «όπως τους βολεύει».
Διαχωρίζει τη θέση της η Ιταλία – Δεν εγκρίνει
Διαφοροποιείται από τους συμμάχους της η Ιταλία στο ζήτημα της χρήσης δυτικών όπλων από την Ουκρανία εναντίον στόχων εντός της Ρωσίας καθώς ο υπουργός Άμυνας της χώρας, Γκουίντο Κροζέτο, δήλωσε ότι θα πρέπει να χρησιμοποιούνται αποκλειστικά για την άμυνα της χώρας και όχι για να πλήξουν την επικράτεια άλλης χώρας.
Πιο αναλυτικά, ο Ιταλός υπουργός Άμυνας τόνισε: «Κάθε χώρα έχει τους νόμους της, το Σύνταγμά της. Η εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματός μας, μας επιβάλλει περιορισμούς σε ό,τι αφορά τη χρήση των όπλων που δίνουμε στην Ουκρανία. Πρέπει να χρησιμοποιούνται, υποχρεωτικά, για την άμυνας της Ουκρανίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορούν να πλήττονται οι Ρώσοι στην Ουκρανία, αλλά δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην επικράτεια μιας άλλης χώρας. Είναι η άποψή μου, την οποία συμμερίζεται και ο υπουργός Εξωτερικών, Αντόνιο Ταγιάνι, διότι μιλάμε για πράγματα χωρίς προηγούμενο στην ιστορία μας».