Συνέντευξη τύπου σχετικά με τα κρούσματα γαστρεντερίτιδας που εμφανίστηκαν στις τοπικές κοινότητες Ριζομύλου και Στεφανοβικείου του δήμου Ρήγα Φεραίου παραχώρησε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας.
Ο κ. Κουρέτας ανέφερε πως από την «από την καταγραφή των κρουσμάτων και από τις τηλεφωνικές επικοινωνίες που έχουν πραγματοποιηθεί με το ΚΥ Βελεστίνου, το ΓΝ Βόλου και το ΠΓΝ Λάρισας έως σήμερα 03/06/24, συνολικά έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, εκατό κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24».
Ο κ. Κουρέτας περιγράφοντας αναλυτικά το φαινόμενο αλλά και τα κρούσματα είπε πως εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων δυο έχουν πάρει εξιτήριο, ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.
Παράλληλα, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας παρουσίασε τις δειγματοληψίες του νερού που πραγματοποιήθηκαν στις περιοχές τονίζοντας πως «το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο. Επίσης είπε, πως σήμερα Δευτέρα, έχουν ληφθεί νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου».
Αναφορικά με τα πρώτα αποτελέσματα των εργαστηριακών ελέγχων, ο κ. Κουρέτας σημείωσε, πως «υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή».
Συγκεκριμένα, είπε πως «εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp. στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες».
Σχετικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, σημείωσε ότι «ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών».
Μεταξύ άλλων, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, σημείωσε πως υπήρξε ενημέρωση του δήμου Ρήγα Φεραίου για το φαινόμενο, από τον ΕΟΔΥ και το ΠΕΔΥ Θεσσαλίας σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας και το ΤΥΕΠΥ.
«Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται μόνο για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα. Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού», είπε μεταξύ άλλων ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας στην συνέντευξη Τύπου.
«Το δυσάρεστο περιστατικό κατά το οποίο συνάνθρωπός μας κατέληξε στο Γενικό Νοσοκομείο Βόλου από γαστρεντερίτιδα, με τα μέχρι στιγμής επιδημιολογικά δεδομένα της διερεύνησης δεν συσχετίζεται με την έξαρση κρουσμάτων σε Στεφανοβίκειο και Ριζόμυλο», αναφέρει ο ΕΟΔΥ σε σημερινή ενημέρωση σχετικά με την αυξημένη προσέλευση κρουσμάτων γαστρεντερίτιδας που έχει παρατηρηθεί από τις 27/5/24, σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου ΠΕ Μαγνησίας.
Έως σήμερα έχουν προσέλθει στις εν λόγω υγειονομικές δομές, 100 κρούσματα γαστρεντερίτιδας, όλων των ηλικιών και των δύο φύλων, με ημερομηνίες έναρξης συμπτωμάτων μεταξύ του χρονικού διαστήματος 24/05/24-02/06/24. Εννέα παιδιά νοσηλεύτηκαν στην παιδιατρική κλινική, εκ των οποίων 2 έχουν πάρει εξιτήριο ενώ ένας υπερήλικας με υποκείμενα νοσήματα νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του ΓΝ Βόλου. Πρόκειται για κατοίκους των εν λόγω περιοχών των οποίων η σύνδεση με το φαινόμενο διερευνάται.
Στις 31/05/2024 το Τμήμα Υγειονομικού Ελέγχου και Περιβαλλοντικής Υγιεινής (ΤΥΕΠΥ) της ΠΕ Μαγνησίας, σε συνεργασία με τον ΕΟΔΥ, μετέβη στις περιοχές για υγειονομική αναγνώριση του δικτύου ύδρευσης, έλαβε δείγματα νερού από σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου ύδρευσης και τα απέστειλε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας για εργαστηριακό έλεγχο.
Σήμερα, ελήφθησαν νέα δείγματα νερού από γεωτρήσεις, τη δεξαμενή και σημεία αντιπροσωπευτικά του δικτύου.
Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα του εργαστηριακού ελέγχου των δειγμάτων νερού, υπάρχει μικροβιολογική επιβάρυνση σε δείγματα από το περιφερειακό δίκτυο και τη δεξαμενή, αναφέρει ο ΕΟΔΥ.
«Συγκεκριμένα εκτός από μικροβιακούς δείκτες κοπρανώδους μόλυνσης που ανευρέθησαν σε πολλά σημεία δειγματοληψιών ανιχνεύθηκε επιπλέον Salmonella spp.στη δεξαμενή και σε δύο επιπλέον δείγματα του περιφερειακού δικτύου. Ο εργαστηριακός έλεγχος των δειγμάτων νερού και η ταυτοποίηση των παθογόνων θα συνεχιστεί τις επόμενες ημέρες» επισημαίνεται.
Αναφορικά με τον εργαστηριακό έλεγχο των κλινικών δειγμάτων, ένα δείγμα κοπράνων που λήφθηκε από ασθενή που προσήλθε στο ΚΥ Βελεστίνου και στάλθηκε στο ΠΕΔΥ Θεσσαλίας είναι θετικό για Salmonella. Έξι δείγματα κοπράνων από τα παιδιά που νοσηλεύονται στο ΓΝ Βόλου είναι, επίσης, θετικά για Salmonella και εκκρεμεί η ολοκλήρωση του εργαστηριακού ελέγχου δειγμάτων κοπράνων των υπόλοιπων τριών παιδιών.
Ο ΕΟΔΥ συστήνει τη συνέχιση μη χρήσης πόσιμου νερού για ανθρώπινη κατανάλωση και την αυστηρή τήρηση των μέτρων ατομικής υγιεινής, για την αποφυγή της δευτερογενούς μετάδοσης της νόσου. Το νερό συστήνεται να χρησιμοποιείται αποκλειστικά για χρήση τουαλέτας και όχι για πλύσιμο τροφίμων, παρασκευή φαγητού ή ατομική καθαριότητα.
Σε περίπτωση που πρέπει να χρησιμοποιηθεί, θα πρέπει να βράζει σε 100 βαθμούς τουλάχιστον για 3 λεπτά.
Ο ΕΟΔΥ, σε συνεργασία με τη ΔΔΥ της ΠΕ Μαγνησίας, έχουν δώσει τις κατάλληλες οδηγίες ώστε να ξεκινήσει άμεσα η εξυγίανση δικτύου ύδρευσης που αφορά τόσο γεωτρήσεις, δεξαμενή (καθαρισμός, απολύμανση, υπερχλωρίωση) καθώς και το ξέπλυμα περιφερειακού δικτύου. Οι έλεγχοι στο δίκτυο ύδρευσης θα είναι καθημερινοί μέχρι να αποκατασταθεί πλήρως η ποιότητα του νερού.
Η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη
Κλιμάκιο του ΕΟΔΥ και του ΠΕΔΥ Θεσσαλίας μετέβη στην ΠΕ Μαγνησίας σήμερα, για επιτόπια επιδημιολογική διερεύνηση ενώ έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή αναλυτικής επιδημιολογικής μελέτης ώστε να διερευνηθεί πλήρως το φαινόμενο.
Νεότερη ανακοίνωση από το νοσοκομείο του Βόλου σχετικά με τα αυξημένα κρούσματα γαστρεντερίτιδας σε κατοίκους των περιοχών Ριζομύλου και Στεφανοβικείου της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, αναφέρει, ένα θάνατο ασθενούς, πέντε νοσηλείες ενηλίκων -ένας σε ΜΕΘ- και 12 νοσηλείες παιδιών.
Ειδικότερα αναφέρεται ότι στο νοσοκομείο Βόλου προσήλθαν από 27/5/24 έως 3/06/24, 34 ασθενείς (20 παιδιά και 14 ενήλικες ) με συμπτώματα γαστρεντερίτιδας. Από αυτούς νοσηλεύτηκαν 12 παιδιά στη παιδιατρική κλινική και 5 ενήλικες (4 στη Β’ Παθολογική και 1 στη ΜΕΘ).
Σήμερα νοσηλεύονται 8 παιδιά και 3 ενήλικες (2 στη Β’ Παθολογική και 1 ΜΕΘ). Τα 7 παιδιά που νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική έχουν καλή κλινική εικόνα ενώ το ένα που προσήλθε 31/05 σε πιο σοβαρή κατάσταση έχει βελτιωμένη κλινική εικόνα.
Ο ασθενής που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ είναι λόγω κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης από πτώση λόγω αισθήματος αδυναμίας εξαιτίας της γαστρεντερίτιδας.
Επίσης ο ένας ασθενής που νοσηλεύεται στην Β’ Παθολογική κλινική έχει σαν αιτία εισαγωγής ΑΕΕ – Εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μια ασθενής που εισήχθη με σηπτικό σοκ και συμπτώματα γαστρεντερίτιδας χθες το απόγευμα απεβίωσε σήμερα.
Από τις 8:00 σήμερα δεν έχουμε κάποιο νέο περιστατικό, αναφέρει το νοσοκομείο.