Συνθήκες καύσωνα, αν όχι και συνθήκες βρασμού επικρατούν μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στα κόμματα της κεντροαριστεράς με ανώτερα στελέχη τους να αμφισβητούν έμμεσα ή άμεσα τις ηγεσίες τους και να ζητούν να ανοίξει η συζήτηση για ευρύτερες συγκλίσεις.
Από την άλλη πλευρά, οι πολιτικοί αρχηγοί και οι πέριξ αυτών επιχειρούν να ανακόψουν τις επιθέσεις επικαλούμενοι τον κίνδυνο εσωστρέφειας και διάλυσης.
Την πρώτη «βολή» κατά του Νίκου Ανδρουλάκη έριξε το βράδυ της Κυριακής των εκλογών, μετά τη δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων η Νάντια Γιαννακοπούλου, η οποία δήλωσε πως το ΠΑΣΟΚ έχει όργανα και θα συζητηθούν τα πάντα, τι έγινε λάθος, τι έγινε σωστά στις ευρωεκλογές.
Σε ερώτηση αν υπάρχει θέμα αρχηγού απάντησε χαρακτηριστικά: «όταν θα τα συζητήσουμε όλα, εννοούμε όλα».
Ακόμη τόνισε πως ο στόχος που είχε θέσει το ΠΑΣΟΚ ήταν η δεύτερη θέση με ισχυροποίησή του ποσοστού, με το δεύτερο να πραγματοποιείται καθώς «είχαμε άνοδο έστω και μικρή».
Δήλωσε δε, με νόημα πως «κάποια στιγμή ήμασταν δεύτερο κόμμα, μετά το χάσαμε…».
Ο κύκλος των διεργασιών στο ΠΑΣΟΚ συνεχίστηκε την Τετάρτη με την επιστολή του βουλευτή και αντιπροέδρου Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου ο οποίος έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας για να εισπράξει άμεση απάντη από τη Χαριλάου Τρικούπη η οποία σημειώνει: «Το ΠΑΣΟΚ έχει ανάγκη από κινήσεις εξωστρέφειας, κάτι που δεν υπηρετούν επισπεύδουσες και συντονισμένες δημόσιες παρεμβάσεις από εκείνους, που δήθεν ομνύουν στις θεσμικές λειτουργίες των οργάνων. Δεν θα επιτρέψουμε να βυθιστεί η παράταξη στην εσωστρέφεια και ό,τι χτίστηκε με κόπους και θυσίες τα τελευταία χρόνια, να χαθεί σε λίγες μέρες».
Σχολιάζοντας το θέμα ηγεσίας που έθεσε ο κ. Κωνσταντινόπουλος, ο Παύλος Γερουλάνος μιλώντας στο ΣΚΑΪ τόνισε ότι το «σωστό, όταν δεν έχεις πετύχει τους στόχους σου, είναι να πας στα όργανα με συγκεκριμένες εισηγήσεις και όχι να βγαίνει ο καθένας να μιλάει. Δεν θα οδηγήσει σε συγκεκριμένη πορεία», πρόσθεσε ωστόσο ότι όπως «κάθε συνταγμένη πρόταση η οποία θα οδηγήσει στην ενδυνάμωση του κόμματος, είναι καλοδεχούμενη». Κληθείς να σχολιάσει το αποτέλεσμα του κόμματος και για το ποιος ευθύνεται, ο κ. Γερουλάνος τόνισε ότι δεν αυτό θα το πει στα όργανα.
Την σκυτάλη πήρε στη συνέχεια ο Νίκος Παπανδρέου, ο οποίος σε άρθρο του στο protothema.gr ανέφερε πως «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για το κόμμα» τον λόγο «πρέπει να έχουν άμεσα οι φίλοι και τα μέλη της, η αληθινή βάση του ΠΑΣΟΚ.
«Το ΠΑΣΟΚ βρίσκεται σε ένα κρίσιμο σταυροδρόμι, όπως και η προοδευτική παράταξη συνολικά. Οποιαδήποτε συζήτηση χρήζει άμεσα νομιμοποιήσεως. Ο Βορράς στην πολιτική του πυξίδα είναι ο λαός τον οποίο πρέπει να υπηρετεί» σημειώνει.
Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών τονίζει πως «η τρίτη θέση συνιστά ήττα». «Ας μην κρυβόμαστε πίσω από το υποδεκάμετρο. Δεν γίνεται πολιτική ανατροπή με βάση μικροπολιτικές αναλύσεις για λίγα δεκαδικά ψηφία. Στην πολιτική μετριέσαι στα μάτια της κοινωνίας σε σχέση με τους άλλους, όχι με τον εαυτό σου και το πρόσφατο παρελθόν του. Το ΠΑΣΟΚ δεν κατάφερε να εκφράσει ένα συνεκτικό πολιτικό σχέδιο. Τα όργανα του κόμματος δε λειτούργησαν ώστε να μεταφέρουν τα επιμέρους μηνύματα στους πολίτες. Διαδοχικές εκλογικές ευκαιρίες χάθηκαν. Και η ιστορία δε γυρίζει πίσω» επισημαίνει.
Κριτική και από την Μιλένα Αποστολάκη δέχεται ο Νίκος Ανδρουλάκης που αντιμετωπίζει πλέον αυξανόμενο κύμα αμφισβήτησης.
«Η περιορισμένη άνοδος του ποσοστού του ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό με την απώλεια του διακηρυγμένου στόχου της δεύτερης θέσης, μας προβληματίζει όλους. Ψηφοφόρους, κόμμα, φίλους, στελέχη, αλλά και όσους προσβλέπουν στο ΠΑΣΟΚ, ακόμη κι εάν δεν το ψήφισαν», σημειώνει σε δήλωσή της η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ με αφορμή εξελίξεις στο κόμμα που πυροδότησε το εκλογικό αποτέλεσμα
Η κ. Αποστολάκη τονίζει πώς «ο κόσμος περιμένει από εμάς να γεννήσουμε ξανά την ελπίδα, και να γίνει ξανά το ΠΑΣΟΚ η προοδευτική πολιτική λύση απέναντι στα πολλαπλά αδιέξοδα που βιώνουν οι πολίτες από τη διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας».
Υπογραμμίζει ακόμη πως «απαιτείται τώρα, η νηφάλια αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος. Αυτή η αποτίμηση, θα πρέπει να μας καθοδηγήσει για τις επόμενες αναγκαίες πρωτοβουλίες και κινήσεις».
Υπενθυμίζεται ότι την ερχόμενη Δευτέρα πρόκειται να συνεδριάσει το Πολιτικό Συμβούλιο του κόμματος όπου και θα γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος.
ΣΥΡΙΖΑ: Σύμπλευση και δημοψήφισμα ζητούν στελέχη
Στην Κουμουνδούρου δεν έχει τεθεί (ακόμη) θέμα αλλαγής ηγεσίας όμως ήδη από την Δευτέρα οι Διονύσης Τεμπονέρας και Αντώνης Κοτσακάς κατέθεσαν πρόταση για σύμπλευση ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ – Νέας Αριστεράς ενώ σήμερα, υπέρ της δημιουργίας νέου φορέα που θα διεκδικήσει την κυβέρνηση από την Ν.Δ του Μητσοτάκη τάχθηκαν οι Γιάννης Ραγκούσης και Θανάσης Θεοχαρόπουλος.
Από την πλευρά του ο Στέφανος Κασσελάκης δείχνει να μην είναι αρνητικός σε μια ενδεχόμενη συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ αλλά δεν θέλει να ακούει για το “μόρφωμα” όπως το αποκάλεσε της Νέας Αριστεράς.
Μιλώντας για το ΠΑΣΟΚ είπε «να συνεργαστούμε με την ΚΟ του ΠΑΣΟΚ για προτάσεις νόμου για το καλό της κοινωνίας. Υπάρχουν μερικές διαφορές με το ΠΑΣΟΚ. Κάνω πρόσκληση να συνεργαστούν για προτάσεις νόμου, η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ γνωρίζει πώς να επικοινωνήσει με το γραφείο μου. Δεν τείνω χείρα φιλίας στο ΠΑΣΟΚ γενικά. Αυτό που βλέπω στην Αθήνα θα είναι προμετωπίδα, θα χτίσουμε πυρήνες στην Αθήνα, είναι το πρώτο στοίχημα που γυρνάει το κύμα από το μείγμα δεξιάς-ακροδεξιάς. Σε αυτή τη διαδικασία με βουλευτές του ΠΑΣΟΚ έχουμε την πρόθεση να συνεργαστούμε σε προτάσεις νόμου».
Αντίθετα για τη Νέα Αριστερά είπε «δεν θα υπάρξει καμία απολύτως συνεργασία με το μόρφωμα αυτό. Είναι ανήθικο να έχουν κλέψει έδρες. Δεν μπόρεσαν να κλέψουν ούτε έναν ευρωβουλευτή και αυτή τη στιγμή λένε το αίτημα γελοίο για τις έδρες που η κοινωνία πιστεύει ότι ανήκουν στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα κριθούν πολύ άσχημα από τον λαό στις επόμενες εκλογές. Όποια φωνή αναφέρει ΣΥΡΙΖΑ-Νέα Αριστερά δεν αφορά τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ». Με αφορμή, δε, την πρωτοβουλία Τεμπονέρα-Κοτσακά είπε «κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να παραμείνει στον ΣΥΡΙΖΑ, αν κάποιος δεν εκφράζεται από τη συλλογικότητα για να κάνουμε κοινωνική αντιπολίτευση, δικαιωμά του να επιλέξει άλλη πορεία».
Απαντώντας, μάλιστα, σε άρθρο του Θανάση Καρτερού είπε «συμφωνώ απόλυτα μαζί του ότι δεν είναι one man show και να του θυμίσω οτι είχαμε ένα εξαιρετικό ψηφοδέλτιο και όλοι θα αξιοποιηθούν την επόμενη ημέρα. To one man show έδωσε τη δύναμη στα μέλη και τη βάση και όργωσε τη χώρα με τα στελέχη. Προφανώς δεν ισχύει το πρέπει να κλάψουμε που είπε ο κ. Σπίρτζης ενώ για τον κ. Κοτζιά συμφωνώ ότι πρέπει να σταματήσουμε να κοροϊδεύομαστε μεταξύ μας».
«Η απάντησή μου στην προτροπή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Κασσελάκη, είναι η εξής: Ήμουν πολλά χρόνια πριν από εκείνον, είμαι και θα παραμείνω ενδεχομένως και μετά από αυτόν στο αξιακό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ, όπως αυτό διαμορφώθηκε με διαδοχικές αποφάσεις συνεδρίων υπό τον Αλέξη Τσίπρα. Συνεπώς, δίνουμε τη μάχη και των αξιών και των ιδεών μας και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε», δήλωσε ο Διονύσης Τεμπονέρας, μιλώντας στην εκπομπή Rush Hour του Naftemporiki TV με τη Νικόλ Λειβαδάρη και κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη, ότι «κανείς δεν αναγκάζει κανέναν να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ» και «αν κάποιος δεν εκφράζεται από αυτό που χτίζουμε, δικαίωμά του να επιλέξει νέα πορεία, εμείς θα συνεχίσουμε να ανανεώνουμε τον χώρο μας».
Ερωτηθείς αν στις πρωτοβουλίες για την ανασύνθεση της Κεντροαριστεράς μπορεί να έχει ρόλο ο Αλέξης Τσίπρας, ανέφερε ότι «αυτό θα το αποφασίσει ο ίδιος, δεν μπορώ μιλήσω εγώ εξ ονόματος του Αλέξη Τσίπρα. Αυτό που μπορώ να πω όμως είναι ότι διαχρονικά η στάση του Αλέξη Τσίπρα ήταν υπέρ των συνεργασιών των προοδευτικών δυνάμεων. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι, άσχετα αν κάποια κόμματα του προοδευτικού χώρου κώφευαν, ήταν εκείνος που πήρε την πρωτοβουλία προκειμένου να βάλει στο τραπέζι το ζήτημα της προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Άρα θεωρώ ότι είναι συμμέτοχος και υποστηρικτής προς την κατεύθυνση αυτή».
Η Νέα Αριστερά διαψεύδει συμφωνία με το ΠΑΣΟΚ
Στη Νέα Αριστερά, η ηγετική ομάδα παλεύει να εξηγήσει το τι της συνέβη. Τι πήγε στραβά και από τον στόχο του 3.5% δεν συγκεντρώθηκαν καν 100.000 ψήφοι. Ο Αλέξης Χαρίτσης ήταν ο πρώτος που προχώρησε σε αυτοκριτική ενώ η ανάρτηση του Νάσου Ηλιόπουλου, εκπροσώπου Τύπου, ήταν στο ίδιο μήκος κύματος με ταυτόχρονες επιθέσεις σε Νέα Δημοκρατία, που «είναι ο βασικός χορηγός της ακροδεξιάς στη χώρα», και στον ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός πως αναμοχλεύει το ζήτημα των βουλευτικών εδρών. Εστίασε στο ότι η τελευταία εβδομάδα της προεκλογικής περιόδου αναλώθηκε σε «ανοησίες» και όχι στα φλέγοντα ζητήματα της κοινωνίας, «κάτι που σίγουρα βόλευε την κυβέρνηση», ωστόσο ήταν ξεκάθαρος λέγοντας ότι «ο χώρος της Αριστεράς είναι συνολικά σε κρίση».
Παραδέχθηκε μάλιστα πως «είμαστε κομμάτι αυτής της κρίσης», η έξοδος από την οποία δεν χωρά «μέσους όρους και τη λογική να είναι όλοι χαρούμενοι». Απαιτεί κάποιοι «να ξεβολευτούν», απαιτεί «κοινωνικά και πολιτικά μέτωπα». Διαφορετικά το πολιτικό κενό που αφήνει η Αριστερά «θα το καλύψει η άκρα δεξιά».
«Ο κατακερματισμός είναι σύμπτωμα και όχι η αιτία της κρίσης. Η ρίζα της κρίσης είναι στην απουσία εναλλακτικής και στο πολιτικό περιεχόμενο. Εκεί πρέπει να εργαστούμε και εκεί στο τέλος θα μετρηθούμε» κατέληξε ο Νάσος Ηλιόπουλος προαναγγέλοντας τις εξελίξεις που θα έρθουν το προσεχές διάστημα.
Εξελίξεις στις οποίες ο σημερινός ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη δεν φαίνεται να έχει θέση από τη στιγμή που εισέρχεται «σε έναν νέο κύκλο εσωτερικών αντιπαραθέσεων, όποτε η λάσπη και οι επιθέσεις στην Νέα Αριστερά αποτελούν για αυτούς μια βολική λύση».
Η Νέα Αριστερά διέψευσε την Τρίτη με ανακοίνωσή της σειρά δημοσιευμάτων που την ήθελαν να βρίσκεται σε συζητήσεις με το ΠΑΣΟΚ μετά το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών κατά το οποίο δεν κατάφερε να πιάσει τον στόχο του 3%.
Συγκεκριμένα, η “Απογευματινή” έγραψε πως ο Νίκος Ανδρουλάκης θα επιδίωκε σύμπραξη με τη Νέα Αριστερά για να χάσει ο ΣΥΡΙΖΑ τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη Βουλή. Αν γινόταν κάτι τέτοιο, ΠΑΣΟΚ και Νέα Αριστερά θα είχαν μαζί 43 βουλευτές έναντι 36 του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, δημοσιεύματα έγραφαν πως ο κ. Ανδρουλάκης θα ήθελε την Έφη Αχτσιόγλου σε ρόλο αντιπροέδρου για μια πιθανή νέα “Κοινοβουλευτική Ομάδα” σύμπραξης των δυνάμεων αυτών.
Ωστόσο, από τη Νέα Αριστερά έκαναν σαφές πως δεν υπάρχει περίπτωση για μια τέτοιου τύπου συνεργασία, εκφράζοντας την ενόχλησή τους για όσα γράφονται. Αναφέρουν πως το κόμμα θα συνεχίσει βάσει της προγραμματικής του συμφωνίας και όχι με τρόπο ευκαιριακό.