Με εγκεφαλικό επεισόδιο νοσηλεύεται σε νοσοκομείο στη Βραζιλία ο Νόαμ Τσόμσκι όπως επιβεβαίωσε η σύζυγός του. Ο 95χρονος, όπως αναφέρει ο Independent , διάσημος γλωσσολόγος έχει να εμφανιστεί δημόσια από τον περασμένο Ιούνιο, με πολλούς να σχολιάζουν το βάρος της απουσίας του από την ευρύτερη συζήτηση γύρω από τον πόλεμο στη Γάζα.
Ο Τσόμσκι, ο οποίος έχει εκφράσει έντονα την υποστήριξή του στον παλαιστινιακό αγώνα και σε αυτό που έχει αποκαλέσει «εγκλήματα» του ισραηλινού κράτους, έχει απουσιάσει αξιοσημείωτα από διαδηλώσεις και συζητήσεις σχετικά με το θέμα τον τελευταίο χρόνο.
Η Βαλέρια Τσόμσκι δήλωσε στο Associated Press μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, ότι ο καθηγητής του ΜΙΤ βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε νοσοκομείο του Σάο Πάολο στην πατρίδα της, τη Βραζιλία, αφού υπέστη εγκεφαλικό επεισόδιο τον περασμένο Ιούνιο. Το ζευγάρι ταξίδεψε με ένα αεροσκάφος ασθενοφόρου με δύο νοσοκόμες μόλις έγινε αρκετά καλά για να φύγει από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η κα Τσόμσκι επιβεβαίωσε δημοσιεύματα της βραζιλιάνικης εφημερίδας Folha de S Paulo, ότι ο σύζυγός της δυσκολεύεται να μιλήσει και ότι έχει προσβληθεί η δεξιά πλευρά του σώματός του. Είπε ότι ένας νευρολόγος, ένας λογοθεραπευτής και ένας πνευμονολόγος επισκέπτονται τον ακαδημαϊκό σε καθημερινή βάση.
Ο διάσημος διανοούμενος εξακολουθεί να παρακολουθεί τις ειδήσεις και η σύζυγός του επιβεβαίωσε ότι σηκώνει το αριστερό του χέρι σε μια χειρονομία θρήνου και οργής όταν βλέπει εικόνες από τον πόλεμο στη Γάζα.
Η σύζυγος του Τσόμσκι, η οποία παντρεύτηκε τον καθηγητή το 2014, δήλωσε επίσης στη Folha de S Paulo ότι σκέφτεται να μετακομίσει σε ένα διαμέρισμα κοντά στην παραλία του Ρίο ντε Τζανέιρο, αφού διάβασε ότι η διαβίωση σε ένα ηλιόλουστο μέρος μπορεί να βοηθήσει τους ασθενείς με εγκεφαλικό επεισόδιο. Το ζευγάρι έχει κατοικία στη Βραζιλία από το 2015.
Ο Αμερικανός γλωσσολόγος, φιλόσοφος και πολιτικός ακτιβιστής, Νόαμ Τσόμσκι, είναι από τους σημαντικότερους γλωσσολόγους του 20ου αιώνα, αλλά και μεγάλος διανοούμενος της εποχής μας. Γεννήθηκε στις 7 Δεκεμβρίου 1928 στην Φιλαδέλφεια και κατάγεται από οικογένεια ρωσοεβραίων μεταναστών.
Από τα παιδικά του χρόνια έδειξε σημάδια ιδιαίτερης αγάπης για τη μελέτη και την ελεύθερη έκφραση και σε ηλικία 10 ετών έγραψε το πρώτο του κείμενο για τη σχολική εφημερίδα με θέμα τον ισπανικό εμφύλιο. Έφηβος μελέτησε τις ιδέες των αναρχικών, του κομμουνισμού και του φασισμού, απέρριψε τον μαρξισμό και τάχθηκε υπέρ του αναρχισμού, πιστεύοντας στην ανάγκη του ανθρώπου να επιδιώξει την ευτυχία μακριά από κάθε εξουσία.
Από το 1945 σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες για να στραφεί στην γλωσσολογία, στα μαθηματικά και την φιλοσοφία. Λαμβάνει το διδακτορικό του δίπλωμα το 1955 από το Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνιας ως υπότροφος στο Χάρβαρντ (1951-1955) και ξεκινάει την πανεπιστημιακή του καριέρα στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μασαχουσέτης (ΜΙΤ). Σήμερα διδάσκει στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα.
Είναι ο πατέρας της «γενετικής γραμματικής» και ανέπτυξε την θεωρία ότι η γλώσσα είναι έμφυτη σε όλους τους ανθρώπους, διότι δεν είναι κάτι επίκτητο, αλλά καθορίζεται γενετικά. Δηλαδή έχει σχέση με τη βιολογία και την ψυχολογία και μόνον έμμεση σχέση με το περιβάλλον, την ευφυΐα ή τη μόρφωση.
Αυτές τις απόψεις παρουσίασε πρώτη φορά βιβλίο του «Συντακτικές Δομές» το 1957. Την πιο πρόσφατη μορφή της θεωρίας του τη βρίσκουμε στο έργο του «Θεωρία Αρχών και Παραμέτρων».
Μεγάλη είναι η συμβολή του στη Τσόμσκι στη σύγχρονη γλωσσολογία, αλλά πέρα από την ακαδημαϊκή και συγγραφική του δραστηριότητα, ο Τσόμσκι έγινε ευρύτερα γνωστός κατά την περίοδο του πολέμου στο Βιετνάμ, όταν αντιτάχθηκε σθεναρά στην τότε αμερικανική πολιτική και βρέθηκε φυλακισμένος μαζί με τον συγγραφέα Νόρμαν Μέιλερ, μετά από τη σύλληψή τους σε μια αντιπολεμική διαδήλωση στο Πεντάγωνο το 1967.
Το 2002, όπου το κίνημα κατά του πολέμου εναντίον του Ιράκ δυναμώνει και στη Γερμανία, ο Τσόμσκι έδωσε συνέντευξη στην Deutsche Welle τονίζοντας ότι η 11η Σεπτεμβρίου ήταν απλώς η επιτυχής επανάληψη παρόμοιας απόπειρας του 1993:
«Το 1993 έγινε η πρώτη επίθεση στους δίδυμους. Τότε προσπάθησαν ομάδες που είχαν επαφή με την Αλ-Κάιντα να ανατινάξουν τους δίδυμους, το κτίριο του FBI και το κτίριο των ΗΕ. Επικεφαλής αυτής της απόπειρας ήταν ένας Αιγύπτιος ισλαμιστής που είχε εκπαιδευτεί από τους Αμερικανούς στο Αφγανιστάν για να χτυπήσει τους Ρώσους. Η 11η Σεπτεμβρίου είναι η επανάληψη αυτής της προσπάθειας, που στέφθηκε με επιτυχία».
Στο ερώτημα από που πηγάζει το μίσος των ισλαμιστών κατά των ΗΠΑ, ο Τσόμσκι απάντησε:
«Η αλλαγή στη στάση των ισλαμιστών έναντι των ΗΠΑ ήρθε από τη στιγμή που οι ΗΠΑ απέκτησαν βάσεις στη Σ. Αραβία και στήριζαν δικτατορικά καθεστώτα της περιοχής που κατά την γνώμη τους δεν ήταν ισλαμιστικά.
Έτσι πολλοί αντίπαλοι των ισλαμιστών, δυτικοθρεμένοι δικηγόροι και μάνατζερ, είναι κατά της αμερικανικής πολιτικής των τελευταίων 50 χρόνων.
Οι άνθρωποι αυτοί αγαπούν τον αμερικανικό τρόπο ζωής, αλλά μισούν τις ΗΠΑ γιατί εμποδίζουν τις χώρες τους να απολαύσουν τα επιτεύγματα της δημοκρατίας και της ελευθερίας.
Από το Πακιστάν μέχρι την Αίγυπτο οι περισσότεροι άνθρωποι μισούν την αμερικανική πολιτική. Τέλος όλες οι μυστικές υπηρεσίες από το FBI μέχρι τη γαλλική μυστική υπηρεσία διαπίστωναν ότι μια αμερικανική επίθεση κατά του Ιράκ θα ενισχύσει το δυναμικό αυτό, είτε πρόκειται για κινήσεις, είτε για πεποιθήσεις.»
«Τα θύματα ανταπέδωσαν μικρό μέρος της βίας που βίωσαν μέχρι σήμερα από τη Δύση»
Στην διαπίστωση πως μπορεί όμως να εκληφθεί αυτό το βαθύ τραύμα της πληγωμένης, εθνικής αμερικανικής συνείδησης;
Πως μπορεί να ερμηνευτεί η ατμόσφαιρα ενός “δίκαιου πολέμου” που επικρατούσε το 2002 στις ΗΠΑ, ο Νόαμ Τσόμσκι διευκρίνισε ότι:
«Δεν πρέπει να λησμονούμε ότι εμείς είμαστε η αιτία πρόκλησης ενός παγκοσμίου φόβου, επομένως προκαλείται ανακλαστικά μέσα μας μεγαλύτερος φόβος.
Φόβος για κάποιους εχθρούς που θέλουν να εξαλείψουν την Αμερική από προσώπου γης.
Και αυτό διότι πρώτη φορά στην ιστορία στράφηκαν τα κανόνια εναντίον μας.
Πρώτη φορά εκείνοι που παραδοσιακά ανήκαν στα θύματα ανταπέδωσαν ένα μικρό μέρος της βίας, που μέχρι τώρα βίωναν από τη Δύση, και ασφαλώς πρόκειται για ένα μεγάλο σοκ.»
Ο Νόαμ Τσόμσκι σήμερα αρθρώνει μια καταιγιστική κριτική απέναντι στο λεγόμενο «κράτος των επιχειρήσεων» και της ελεύθερης οικονομίας της αγοράς και τον μηχανισμό που μεγαλώνουν τις κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες προς όφελος των ισχυρών, επιδεινώνοντας τις ανισότητες και τις αδικίες και απομονώνοντας τους πολίτες από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 100 βιβλία και συγγράμματα και έχει τιμηθεί με βραβεία σε πολλά πανεπιστημιακά ιδρύματα ανά τον κόσμο.
Στα έργα του συμπεριλαμβάνονται τα βιβλία: «Η βιομηχανία κατασκευής υπηκόων», «Η νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων», «Ο έλεγχος των ΜΜΕ», «Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός», «Η κουλτούρα της τρομοκρατίας», «Παγκοσμιοποίηση: προοπτική ή απειλή;», “Εξουσίες και προοπτικές”, “Νέα και παλιά παγκόσμια τάξη”, “Αποτρέποντας τη δημοκρατία”, “Κατασκευάζοντας τη συναίνεση” (με τον Ε.Σ. Χέρμαν), “Έτος 501: η κατάκτηση συνεχίζεται”, “Τα κέρδη πάνω από τους ανθρώπους”, “Ο νέος στρατιωτικός ανθρωπισμός”, “Νέοι ορίζοντες στη μελέτη της γλώσσας και της νόησης”, “Τρομοκρατικά κράτη” και “Μια νέα γενιά χαράζει τα όρια”.
Παραμένει από τους επιφανέστερους εκπροσώπους της “αριστερής” αμερικανικής σκέψης. Οι προσπάθειές του για τη διεύρυνση της δημοκρατίας και για μια μη βίαιη υπερδύναμη, έχουν τιμηθεί σε όλο τον κόσμο από κινήματα ειρήνης και κοινωνικής δικαιοσύνης.