Την έκβαση της υπόθεσης Ασάνζ σχολιάζει σε άρθρο του ο δημοσιογράφος Αντώνης Παπαγιαννίδης:
Με αισθήματα ανακούφισης, ακόμη και με κάποια αίσθηση «νίκης» της ελευθερίας του λόγου/ του δικαιώματος πληροφόρησης των πολιτών («the right of people to know» , εκείνο δηλαδή που κατά την UNESCO επιτρέπει στους πολίτες «να μετέχουν, ενημερωμένοι, στην λήψη των αποφάσεων που τους αφορούν, αλλά και να απαιτούν λογοδοσία από μέρους των Κυβερνήσεων»), έγινε γνωστή η συμφωνία Αμερικανικού Υπουργείου Δικαιοσύνης – Τζούλιαν Ασάνζ για την αποδοχή ενοχής του τελευταίου/guilty plea σε περιορισμένης βαρύτητας δίωξη, που θεωρείται ότι αντισταθμίζεται με τις κατά καιρούς κρατήσεις του.
Οι υποστηρικτές του Ασάνζ, ο οποίος με τις αρχικές βαρύτατες κατηγορίες για κατασκοπεία απειλείτο με ισόβια κάθειρξη σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ – γι αυτό και είχε αρχικά φυγοδικήσει καταφεύγοντας επί χρόνια στην Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο, ύστερα παραμένοντας σε κράτηση στην Βρετανία ενώ η Ουάσιγκτων επιχειρούσε την έκδοσή του στις ΗΠΑ, όλα αυτά από το μακρινό 2012 έως τώρα! – έβγαλαν συλλογικό αναστεναγμό ανακούφισης. Δεν θάπρεπε, όμως.
Πράγματι, εκείνο για το οποίο ο Τζούλιαν Ασάνζ διωκόταν , ήταν η διαρροή στα WikiLeaks ενός μεγάλου όγκου απόρρητων και επιβαρυντικών για την Αμερικανική πολιτική εγγράφων που είχαν αντικείμενο τους αποτυχημένους χειρισμούς των ΗΠΑ στον πόλεμο του Ιράκ (και του Αφγανιστάν). Η αρνητική έκβαση εκείνων των Αμερικανικών προβολών ισχύος είναι γνωστή. Επίσης, γνωστή η στήριξη της Αμερικανικής επέμβασης – μαζί και των «προθύμων» – στον ισχυρισμό περί κρυφού πυρηνικού οπλοστασίου Σαντάμ , που εν τέλει διαψεύσθηκε με τον πιο ταπεινωτικό τρόπο.
Οπότε, μπορεί η διαδρομή ζωής του Τζούλιαν Ασάνζ να μην τελειώνει με ισόβια κάθειρξη στις ΗΠΑ, αλλά με επάνοδό του στην γενέτειρά του Αυστραλία – αφού η δικαστής στο Σαϊπάν των Βορείων Μαριανών του Ειρηνικού, έδαφος υπό την διοίκηση των ΗΠΑ (πλην «όσο πιο κοντά στην Αυστραλία γίνεται, όσο πιο μακριά από την Ουάσιγκτων») πέρασε ώρες διευκρινίζοντας εξονυχιστικά στους διαδίκους, Υπ. Δικαιοσύνης και Ασσάνζ, τι ακριβώς είχαν συμφωνήσει – όμως τα ανά τον κόσμο media και οι αντίστοιχοι δημοσιογράφοι γνωρίζουν πια. Γνωρίζουν ότι η διαρροή απορρήτων εγγράφων ενός καταδικασμένου ιστορικά στα πολιτικά εγχειρήματος, μπορεί να φέρει απηνείς διώξεις και ακραία απειλή ελευθερίας.
The right to know? Ξεχάστε το! Αλήθεια είναι ό,τι εγκρίνεται να γίνει γνωστό. Οι ανά την υφήλιο αδελφές υπηρεσίες του Justice Department και των λοιπών πολυπρόσωπων μυστικών υπηρεσιών, αυτές είναι που δικαιούνται να γιορτάζουν με το κλείσιμο της υπόθεση Ασσάνζ όπως επήλθε.
Αναδημοσίευση από το www.economia.gr