Mε αφορμή την κυκλοφορία του βιβλίου Κρίση, κομματικό σύστημα, Αριστερά. Κριτικά σημειώματα (εκδόσεις ΕΝΑ, 2024) του Κώστα Ελευθερίου, το ΕΝΑ διοργάνωσε συζήτηση με θέμα «Η κρίση του κομματικού συστήματος και η προοπτική της Αριστεράς», την Τρίτη 25 Ιουνίου 2024, στο Αthens Book Space του Δήμου Αθηναίων, στο Πάρκο Ελευθερίας.
Στη συζήτηση συμμετείχαν η Βάλια Αρανίτου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας ΕΚΠΑ, ο Γιάννης Δραγασάκης, πρώην υπουργός και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης, ο δημοσιογράφος Αντώνης Καρακούσης, ο Χρύσανθος Τάσσης, επίκουρος καθηγητής του Τμήματος Κοινωνικής Πολιτικής ΔΠΘ. Τη συζήτηση συντόνισε ο Νίκος Ερηνάκης, επίκουρος καθηγητής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης και επιστημονικός διευθυντής του ΕΝΑ.
Παρουσιάζοντας το βιβλίο, η Βάλια Αρανίτου υποστήριξε ότι «μέσα από ένα σχολιασμό της πολιτικής επικαιρότητας με βαθιά χρήση της σχετικής θεωρίας» ο συγγραφέας «οικοδομεί μια γενικότερη ανάλυση του ελληνικού πολιτικού συστήματος κατά την περίοδο της κρίσης», κατορθώνοντας «να υπηρετήσει την ιδέα μιας κριτικής πολιτικής επιστήμης». Όπως είπε η Β. Αρανίτου, «η αλληλεπίδραση πολιτικής ανάλυσης και πολιτικής συγκυρίας λειτουργεί ως θεμέλιο ευρύτερων ερευνητικών εγχειρημάτων και θεωρητικών επεξεργασιών», καθώς «οι αναλύσεις του [Κώστα Ελευθερίου] είναι απαλλαγμένες από το “προπατορικό αμάρτημα” της πολιτικής επιστήμης, δηλαδή την αδυναμία γείωσης της πολιτικής ανάλυσης στην πραγματική πολιτική».
Ο Αντώνης Καρακούσης υποστήριξε ότι «είναι καιρός η Αριστερά, που διεκδικεί την ανασυγκρότησή της, να αποκτήσει τις δικές της ρίζες και στην οικονομία». Όπως είπε: «Σε τούτους τους σύνθετους και απαιτητικούς καιρούς, επιβάλλεται, πέραν των άλλων, να συγκροτήσει ένα σχήμα πολιτικής δημιουργίας νέου πλούτου σε παραγωγικούς και τεχνολογικούς τομείς που και τις προσδοκίες μπορεί να αναγεννήσει και την αναδιανομή να υπηρετήσει με επάρκεια και συνέπεια».
Ο Χρύσανθος Τάσσης υπογράμμισε ότι, «όταν μιλάμε για κρίση, κομματικό σύστημα και Αριστερά, το πρώτο στοιχείο της κρίσης είναι η έλλειψη μιας σημαντικής και συνεκτικής ιδεολογίας για τον κόσμο και τον καπιταλισμό. Για την Αριστερά χρειάζεται ένα όραμα, μια ιδεολογία, ένα θεωρητικό μοντέλο· είναι από αυτά που λείπουν και έχουν να κάνουν με την κρίση στο κομματικό σύστημα και την Αριστερά. Το δεύτερο στοιχείο που λείπει είναι η οργανωτική δομή του κόμματος μαζών».
Ο Γιάννης Δραγασάκης αναφέρθηκε στο «διπλό καθήκον των αριστερών δυνάμεων». Όπως είπε: «Οι αριστερές δυνάμεις δεν μπορούν να αγνοήσουν την αναγκαιότητα για τη συγκρότηση μιας αξιόπιστης εναλλακτικής πρότασης προοδευτικής διακυβέρνησης. Ούτε μπορούν να αγνοήσουν το λαϊκό αίτημα που διαμορφώνεται να φύγει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Πρέπει να λάβουν σοβαρά υπόψη τους πως, αν η αμφισβήτηση δεν γίνει από την Αριστερά, μπορεί να γίνει από την άκρα Δεξιά. Από την άλλη πλευρά, για να παίξει η Αριστερά πρωταγωνιστικό ρόλο, όπως έκανε μετά το 2012 με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρέπει να δυναμώσει η ίδια, μέσα από την ανασυγκρότηση και την ανασύνθεσή της». Κατά τον Γ. Δραγασάκη, «ο συνδυασμός των δύο καθηκόντων δεν είναι εύκολος, αλλά είναι αναγκαίος και, υπό προϋποθέσεις, μπορεί να επιτευχθεί, όπως δείχνουν τα παραδείγματα του παρελθόντος».
Στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο συγγραφέας, επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ και συντονιστής του Κύκλου Πολιτικής Ανάλυσης του ΕΝΑ, Κώστας Ελευθερίου, τόνισε ότι «για να μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία ανασύνθεσης του κεντροαριστερού χώρου, κάτι το οποίο προφανώς έχει μια συγκεκριμένη κοινωνική δυναμική που το ωθεί, πρέπει τα πολιτικά υποκείμενα τα οποία θέλουν να εκφράσουν αυτόν τον κεντροαριστερό χώρο να είναι ειλικρινή με τους εαυτούς τους και με την κοινωνία». Ως εκ τούτου, θα πρέπει, όπως υπογράμμισε ο συγγραφέας, «να ξεκινήσει ένας απολογισμός, μια ειλικρινής εσωτερική αυτοκριτική, ώστε να μπορέσουν να διαμορφωθούν οι προϋποθέσεις αποκατάστασης της εμπιστοσύνης της κοινωνίας απέναντι σε αυτές τις δυνάμεις – ούτε συγκολλήσεις, οι οποίες θα οδηγήσουν σε περαιτέρω συρρίκνωση εκλογικής δύναμης, ούτε συζητήσεις επί συζητήσεων, οι οποίες δεν βγάζουν πουθενά, σε κανένα επίπεδο, ούτε βέβαια αυτή η συζήτηση περί του “προγραμματικού δρόμου προς τον σοσιαλισμό”, όπου ξεκινάς να μιλάς για πρόγραμμα χωρίς να έχεις πολιτικό υποκείμενο».
Δείτε την εκδήλωση σε βίντεο & διαβάστε εκτενή σημεία από τις εισηγήσεις