Τις εξελίξεις στην Αμερική και το τι προβλέπεται ότι θα ακολουθήσει με τα όσα συμβαίνουν εκεί, μετά τη σοκαριστική εμφάνιση του προέδρου Τζο Μπάιντεν στο debate με τον Ντόναλντ Τραμπ, κλήθηκε να σχολιάσει μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της Ελληνικής Ραδιοφωνίας 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Ναι, μεν, Αλλά» με την Ευαγγελία Μπαλτατζή, όπου βρέθηκε καλεσμένος ο Κώστας Αρβανιτόπουλος, Καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην αρχή της συνομιλίας του με τη δημοσιογράφο, «Αυτό που συμβαίνει δείχνει το γεγονός ότι η Αμερική, ο αμερικανικός λαός, καλείται να επιλέξει ανάμεσα σε έναν καταδικασμένο πρώην πρόεδρο, τουλάχιστον σε πρωτόδικο βαθμό, στον πρώτο βαθμό, ανάμεσα δηλαδή σε έναν κατάδικο, σε έναν καταδικασμένο μάλλον και ανάμεσα σε έναν άνθρωπο ανήμπορο, που προφανώς έχει φθίνουσες νοητικές λειτουργίες κάτι που δείχνει και το βάθος της πολιτικής και κοινωνικής κρίσης».
Έπειτα, ο κ. Αρβανιτόπουλος επισήμανε το εξής «Εγώ-όπως είχα πει σε προηγούμενη συνάντησή μας-θεωρώ ότι η Αμερική, όσον αφορά την προεδρική εκλογή είναι σε αχαρτογράφητα νερά. Το έλεγα αυτό γιατί είχα πει ότι μπορεί και να μην είναι κανένας εκ των δύο στο τέλος υποψήφιος. Αλλά αυτό όμως, που προκύπτει τώρα είναι οι οδύνες μέσα στο δημοκρατικό κόμμα για το τι μπορεί και πρέπει να γίνει, τα οποία είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Αυτό λοιπόν, το οποίο μπορεί να γίνει είναι να αλλάξει ο υποψήφιος πρόεδρος, αλλά αυτό γίνεται μόνο μέσα στο συνέδριο που είναι το καλοκαίρι και νομίζω τέλη Ιουλίου».
«Ο πολιτικός χρόνος όμως, μέχρι τότε είναι πολύς και δεν είναι εύκολο όλο αυτό να γίνει χωρίς τη συναίνεση, τη συγκατάβαση και τη συγκατάθεση του προέδρου Μπάιντεν» τόνισε χαρακτηριστικά εν συνεχεία της συνομιλίας τους προσθέτοντας «Και επίσης, αν πάρουμε και το σενάριο ότι αυτό γίνεται, αναφύονται έτσι άλλα προβλήματα. Δηλαδή ποιος ή ποια θα είναι η υποψήφια ή ο υποψήφιος; Πώς οι εκλέκτορες-οι οποίοι τώρα όλοι, ανήκουν στον Μπάιντε-θα συμπεριφερθούν και ποιον θα επιλέξουν; Δεύτερον, πώς θα αποστερηθεί το δικαίωμα από την Κάμαλα Χάρις, η οποία είναι η αντιπρόεδρος, να είναι αυτή η υποψήφια; Και πως θα το κάνεις χωρίς να αλλοτριώσεις τις γυναίκες ψηφοφόρους και τους αφρο-αμερικανούς ψηφοφόρους; (…). Πώς λοιπόν, θα βρεις μία ή έναν τέτοιο υποψήφιο που θα πληροί όλα τα χαρακτηριστικά; Δεν είναι εύκολο, ούτε απλό. Είναι εξαιρετικά δύσκολο. Νομίζω λοιπόν, ότι πέρα από το γεγονός ότι βλέπουμε, όλους τους δημοσιολόγους και τους δημοσιολογούντες, κυρίως αυτούς που ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα, να επισημαίνουν το πρόβλημα, φοβούμαι ότι είναι εγκλωβισμένοι οι Δημοκρατικοί σε αυτή τη φάση».
Όπως και σημείωσε, ο κ. Αρβανιτόπουλος, «(…) οι Δημοκρατικοί είναι εγκλωβισμένοι διότι είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα. Εάν δηλαδή προχωρήσουν σε αλλαγή, αυτό θα φέρει πολύ μεγάλες ρηγματώσεις μέσα στο κόμμα των δημοκρατικών. Δεύτερον, κινδυνεύουν να έχουν έναν υποψήφιο που δεν θα προλάβει να εμφανίσει την πλατφόρμα του, να γίνει γνωστός στο ευρύτερο αμερικανικό στερέωμα και άρα ουσιαστικά θα είναι μια αδύναμη υποψηφιότητα και άρα ο Τραμπ θα έχει μεγάλες πιθανότητες να επανεκλεγεί. Αλλά και με τον Μπάιντεν πλέον ο Τραμπ αρχίζει να έχει μεγάλες πιθανότητες επανεκλογής. Διότι, βλέπουμε ότι ουσιαστικά όλοι οι γνωμηγήτορες-στα μεγάλα μέσα της Αμερικής, ακόμα και στο τηλεοπτικό τοπίο-όλοι αρχίζουν να αποδομούν τον Μπάιντεν. Είναι μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα για τους Δημοκρατικούς. Είναι μια πολύ δύσκολη συγκυρία».
Τέλος, ο κ. Κώστας Αρβανιτόπουλος, δεν παρέλειψε επίσης να επισημάνει το εξής στην εκπομπή «Ναι, μεν, Αλλά», «Βλέπουμε πάντως ότι πέρα από τις ιδεολογικές προτιμήσεις του καθενός και της καθεμιάς-κάτι άσχημο για την αμερικανική πολιτική σκηνή και το αμερικανικό πολιτικό σύστημα-ότι οι Δημοκρατικοί παραμένουν ένας ζωντανός οργανισμός, ο οποίος αμφισβητεί ακόμα κι έναν εν ενεργεία πρόεδρο όσον αφορά τις ικανότητές του να ηγηθεί της προεκλογικής εκστρατείας για μια ανανέωση της θητείας του. Πιο συγκεκριμένα, βλέπουμε ότι παραμένει ένας ζωντανός δημοκρατικός οργανισμός που αμφισβητεί τα πάντα, που είναι και η πεμπτουσία της δημοκρατίας. Και βλέπουμε από την άλλη, ένα Ρεπουμπλικανικό κόμμα το οποίο είναι υπό την ομηρία ενός λαϊκιστή, καταδικασμένο στην πρώτη βαθμίδα της δικαιοσύνης. Οι Ρεπουμπλικάνοι, είναι δυστυχώς υγιείς συντηρητικοί Ρεπουμπλικάνοι, οι οποίοι έχουν χάσει, αν θέλετε, τη δυνατότητα να επηρεάζουν τα πράγματα μέσα στο εσωτερικό του κόμματος και αυτό είναι κακό για την αμερικανική δημοκρατία».
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Η χρονιά μέσα από το φακό του Associated Press
- “Πόλωση”: Η Λέξη της Χρονιάς 2024 για το Merriam-Webster
- Τα μεγάλα γεγονότα του 2024 / Πάνω από 110 μεγάλες εστίες πολέμου και ένοπλων συγκρούσεων σύμφωνα με το RULAC (Rule of Law in Armed Conflict)
- Σέλφι στο… σαλόνι του Αϊ-Βασίλη
- Αυτά ήταν τα 20 κορυφαία τραγούδια του 2024 στα charts (βίντεο)