Ο μεταρρυθμιστής Μασούντ Πεζεσκιάν εξελέγη πρόεδρος του Ιράν, όπως ανακοίνωσε πριν από λίγα λεπτά το υπουργείο Εσωτερικών στην Τεχεράνη.
Ο Πεζεσκιάν επικράτησε του υπερσυντηρητικού Σαΐντ Τζαλιλί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, εξασφαλίζοντας 16.384.403 ψήφους έναντι 13.538.179 του αντιπάλου του.
Το ποσοστό συμμετοχής στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών ήταν μόλις 49,8%.
Οι Ιρανοί προσήλθαν στις κάλπες την Παρασκευή για τις επαναληπτικές προεδρικές εκλογές, εν μέσω δυσαρέσκειας του εκλογικού σώματος, αλλά και κλιμάκωσης των περιφερειακών εντάσεων.
Στον πρώτο γύρο η αποχή κατέγραψε ρεκόρ με σχεδόν το 60% των ψηφοφόρων να μην πηγαίνουν στις κάλπες. Πρόκειται για τη χαμηλότερη συμμετοχή στην ιστορία του Ιράν από την επανάσταση του 1979, αναφέρει ο Guardian.
Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του Ιράν
Η εκλογή του μετριοπαθή Μασούντ Πεζεσκιάν φέρνει στο προσκήνιο τις ελπίδες εκατομμυρίων Ιρανών που αναζητούν λιγότερους περιορισμούς στις κοινωνικές ελευθερίες και μια πιο ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, όπως αναφέρει το Reuters.
Ο Πεζεσκιάν, ο οποίος νίκησε τον σκληροπυρηνικό Σαΐντ Τζαλίλι στον δεύτερο γύρο προεδρικών εκλογών της Παρασκευής, είναι κάποιος που οι παγκόσμιες δυνάμεις είναι πιθανό να καλωσορίσουν, ελπίζοντας ότι μπορεί να επιδιώξει ειρηνικούς τρόπους εξόδου από μια τεταμένη αντιπαράθεση με το Ιράν για το ταχέως εξελισσόμενο πυρηνικό του πρόγραμμα, ανέφεραν οι αναλυτές.
Ο Πεζεσκιάν κατάφερε να κερδίσει σε ένα εκλογικό σώμα – ο πυρήνας του οποίου πιστεύεται ότι ήταν η αστική μεσαία τάξη και οι νέοι – που είχε απογοητευτεί ευρέως από χρόνια καταστολής που κατέπνιξε οποιαδήποτε δημόσια διαφωνία από την ισλαμική ορθοδοξία.
Ο 69χρονος καρδιοχειρουργός έχει δεσμευτεί να προωθήσει μια ρεαλιστική εξωτερική πολιτική, να αμβλύνει τις εντάσεις σχετικά με τις διαπραγματεύσεις με μεγάλες δυνάμεις που έχουν διακοπεί για την αναβίωση ενός πυρηνικού συμφώνου του 2015 και να βελτιώσει τις προοπτικές για κοινωνική φιλελευθεροποίηση και πολιτικό πλουραλισμό.
Υπό το διπλό σύστημα κληρικής και δημοκρατικής διακυβέρνησης του Ιράν, ο πρόεδρος δεν μπορεί να εισαγάγει καμία σημαντική αλλαγή πολιτικής στο πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν ή υποστήριξη για ομάδες πολιτοφυλακών σε όλη τη Μέση Ανατολή, αφού ο Ανώτατος Ηγέτης Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ κατέχει τα “κλειδιά” σε κορυφαία κρατικά ζητήματα.
Ωστόσο, ο πρόεδρος μπορεί να επηρεάσει τον τόνο της πολιτικής του Ιράν και θα συμμετάσχει στενά στην επιλογή του διαδόχου του Χαμενεΐ, 85 ετών πλέον.