Ποια είναι τα πρόσωπα εμπιστοσύνης του Γάλλου πρόεδρου Εμανουέλ Μακρόν; Με ποιον μοιράζεται το βάρος των ευθυνών του; Με τη σύζυγό του και πρώην καθηγήτρια θεάτρου γυμνασίου, Brigitte;
Μάλλον όχι..
Σε απάντηση του στον δημοσιογράφο Τζαμίλ Αντερλίνι, ο οποίος συνόδευσε τον Γάλλο πρόεδρο πέρυσι σε ταξίδι του στην Κίνα, ο Μακρόν δήλωσε πως το μόνο άτομο που εμπιστεύεται, είναι ο εαυτός του!
Ο β΄γύρος των γαλλικών εκλογών βρήκε τον Μακρόν στη δεύτερη θέση, με τη Λεπέν να ακολουθεί στην Τρίτη μετά την ήτα της από τον Συνασπισμό της Αριστεράς, που βρέθηκε να κατέχει την πρώτη θέση αλλά χωρίς πλειοψηφία.
Σε αυτό το κλίμα το politico με τον Τζαμίλ Αντερλίνι έρχεται να σκιαγραφήσει το προφίλ του Γάλλου προέδρου μέσα από την προσωπική του εμπειρία μαζί του, αλλά και από μαρτυρίες ανθρώπων του στενού κύκλου του.
«Ένα υπέροχο μυαλό», αλλά και «μια μοναχική φιγούρα, τραγική, της οποίας η παράξενη προσωπικότητα έχει προκαλέσει χάος και σφαγή στη γαλλική πολιτική».
Σύμφωνα με στενό σύμβουλο του, «Ο Μακρόν δεν ακούει κανέναν», προσθέτοντας, «πραγματικά μισεί να χάνει».
«Είναι μεγάλος σαγηνευτής, θέλει να σαγηνεύσει τους πάντες», είπε ένα άλλο μέλος του εσωτερικού του κύκλου. «Αλλά μεγάλο μέρος της Γαλλίας έχει προσωπικό, βίαιο μίσος γι’ αυτόν. . . Είναι πολύ νέος, πολύ όμορφος και πολύ έξυπνος για πολλούς Γάλλους – και είναι στο DNA μας να θέλουμε να αποκεφαλίσουμε τον ηγέτη μας».
Οι παραπάνω δηλώσεις σίγουρα μας επιτρέπουν να βγάλουμε ορισμένα συμπεράσματα για την κατάσταση του Μακρόν απο το βράδυ της Κυριακής και έπειτα, όπου ο γαλλικός λαός έσπασε τα ρεκόρ συμμετοχής, αψηφώντας τις δημοσκοπήσεις και δίνοντας την ψήφο τους σε μια αριστερή συμμαχία με μεγάλο ποσοστό ακροαριστερών βουλευτών, αφήνοντας τον κεντρώο συνασπισμό του Μακρόν στη 2η θέση.
Μάλλον και ο ίδιος ο Μακρόν προχώρησε σε πρόωρες εκλογές υπερεκτιμώντας τα χαρακτηριστικά χαμαιλέοντα που λέγεται από τον κύκλο του πως διαθέτει, θεωρώντας πως οι ικανότητες αποπλάνησής του θα καταφέρουν να σαγηνεύσουν και τον γαλλικό λαό, βγάζοντας τον από «κάθε πολιτικά δύσκολη θέση».
Ίσως ο Μακρόν θα μπορούσε να βρει κάποια παρηγοριά στην ήττα του ακροδεξιού κόμματος της Λεπέν, αλλά και στο γεγονός πως παραμένει το κεντρικό δραματικό πρόσωπο στο δράμα που λέγεται γαλλική πολιτική σκηνή.
«Δεν έχει σχεδόν καθόλου φίλους»
Συνεχίζοντας με τη σκιαγράφηση του politico: «Έχει τη φαντασία του Ντε Γκωλ, αλλά όχι τη βαρύτητα», σύμφωνα με άτομο που συνεργάστηκε στενά με τον Μακρόν παλιότερα, προσθέτοντας πως «Ίσως η προκήρυξη πρόωρων εκλογών να ήταν το σωστό πολιτικό ένστικτο, αλλά δεν θα λειτουργήσει για έναν μεγάλο λόγο – ο Μακρόν μισείται από τη Γαλλία με ένα φαύλο πάθος».
«Είναι ένας άνθρωπος με διαστρικό εγώ, βαθιά ανασφαλής. ‘Ένα ευγενικό, γοητευτικό και ζεστό άτομο χωρίς σχεδόν καθόλου φίλους. Ένας πολιτικός λιανικής πώλησης που δεν μπορεί να συνδεθεί ή να σχετιστεί με το γαλλικό κοινό.
Γιατί οι άνθρωποι, ειδικά «ο λαός» της Γαλλίας, τον μισούν τόσο πολύ; Όπως λέει ένας από τους ειδικούς συναδέλφους μου, είναι παράξενος – θεωρείται αλαζόνας, ελιτιστής, και ξένος προς τους Γάλλους.»
Ξεκινώντας, πιάνει την ανορθόδοξη σχέση του με τη Μπριζίτ, γιατί πολλές φορές φαίνεται στον γαλλικό λαό ψεύτικος και ανειλικρινής.
«Φαίνεται λιγότερο ανθρώπινος, υπερβολικά τέλειος, σαν ανθρωποειδές ρομπότ που παριστάνει το ανθρώπινο μέρος λίγο λάθος»
«Πράγματι, μπορεί μερικές φορές να φαίνεται σαν να παριστάνει τον χαρακτήρα του προέδρου της Γαλλίας», με φωτογραφίσεις που προσομοιάζουν σε παιχνίδι μεταμφίεσης, είτε αξύριστος σε στρατιωτικό φούτερ με κουκούλα σε μίμηση του Ζελένσκι, είτε παριστάνοντας τον μποξέρ.
Σύμφωνα με ψυχολόγο φίλο του δημοσιογράφου «Πάντα ποζάρει. Η ψυχολογία του είναι συναρπαστική και ανησυχητική».
Μάλιστα ο Αντερλίνι αποκαλύπτει πως στο ταξίδι του στην Κίνα, κατά τη διάρκεια της πτήσης ο Μακρόν άλλαξε τρείς φορές ρούχα, και κάθε σύνολο συνεπαγόταν και διαφορετική συμπεριφορά, γλώσσα σώματος και ρητορικό ύφος.
Ο στρατηγικός ναρκισσισμός του
Ο Μακρόν θεωρούσε πως ήταν ο μόνος που θα μπορούσε να αποτρέψει τον Πούτιν από την εισβολή στην Ουκρανία
«Η Γαλλία πίστευε μέχρι την τελευταία στιγμή ότι ο Πούτιν δεν θα εισβάλει στην Ουκρανία», όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης με πρόσβαση σε κορυφαίες ενημερώσεις των μυστικών υπηρεσιών.
Γεμάτος ύβρη και περιφρόνηση απέναντι στις πληροφορίες των ΗΠΑ, σε άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, ακόμη και σε δικούς του διπλωμάτες, ο Μακρόν ταξίδεψε στη Μόσχα με σκοπό να αποπλανήσει τον Πούτιν ώστε να υποχωρήσει.
Αντ’ αυτού, ο Πούτιν τον έβαλε να κάτσει στην άλλη άκρη ενός κωμικά μεγάλου τραπεζιού, ταπεινώνοντας τον και τονίζοντας έτσι την απόσταση μεταξύ τους.
«Ο Πούτιν ήταν άλλο ένα αποτυχημένο σχέδιο», είπε ένας από τους συμβούλους του.
Σε μια άλλη αποτυχία του Μακρόν, ο στρατηγικός ναρκισσισμός του, η υπερβολική πίστη στις ικανότητές του χάρη στην οποία πήγε σχετικά απροετοίμαστος να συναντήσει τον Xi Jinping, και η απεγνωσμένη επιθυμία του να αγαπηθεί από το ακροατήριο του, τον έκαναν να προχωρήσει σε κάθε είδους σημαντικές ρητορικές παραχωρήσεις, συμπεριλαμβανομένου και του κρίσιμου θέματος της Ταιβάν – ενός δημοκρατικού, αυτοδιοικούμενου έθνους που το Πεκίνο απειλεί να απορροφήσει με τη βία.
Αντιμέτωπη η Γαλλία με την άνοδο της ακροδεξιάς
Όπως και σε άλλες αποφάσεις του, έτσι και σε αυτή της προκήρυξης πρόωρων εκλογών, διακρίνουμε το μεγάλο εγώ του γάλου προέδρου, αφού η μοιραία για τον ίδιο απόφαση πάρθηκε δίχως να συμβουλευτεί κανέναν, εκτός φυσικά του εαυτού του.
Η συμβολή του Εμανουέλ Μακρόν στον διχασμό του γαλλικού εκλογικού σώματος, καθώς και στην ώθηση προς την ακροδεξιά και την άκρα Αριστερά ήταν μεγάλη.
Παλιότερα ο Μακρόν προσπαθούσε να αποσπάσει την ψήφο του κοινού λέγοντας πως μόνο έτσι θα αποφευχθεί αυτό που περιγράφει ως η φρίκη μιας ακροδεξιάς κυβέρνησης νεοφασιστών. «Μπορεί να απέφυγε αυτό το αποτέλεσμα αυτή τη φορά, αλλά έχει κατακερματίσει περαιτέρω τη Γαλλία και έχει αφήσει τη χώρα ακόμη πιο ακυβέρνητη.»
Ο δημοσιογράφος του politico κλείνει το πορτρέτο του Μακρόν λέγοντας: «Η έντονη εντύπωσή μου είναι ότι ο Μακρόν παραμένει ο πρόθυμος φοιτητής θεάτρου που προσπαθεί να αποπλανήσει όλο το κοινό για το οποίο παίζει. Όταν δεν παίρνει την αγάπη που ποθεί, δοκιμάζει έναν διαφορετικό χαρακτήρα, μια διαφορετική ερμηνεία.»
Στενός σύμβουλος του Μακρόν δήλωσε στον δημοσιογράφο πως «ο Μακρόν σχεδόν ποτέ δεν κοιμάται και αισθάνεται φυλακισμένος στο Μέγαρο των Ηλυσίων, την επίσημη κατοικία του στο κέντρο του Παρισιού.
«Έτσι περπατά γύρω από την πόλη τη νύχτα μόνος του»
Πηγή: politico