Το μετεκλογικό τοπίο στην Ελλάδα με αφορμή και όσα συμβαίνουν διεθνώς περιγράφει στο AnatropiNews ο Σύμβουλος επικοινωνίας, Παναγιώτης Φραντζής. Μιλά για τον τρόπο που λειτούργησαν οι ευρωκλογές, τις αδυναμίες της ΝΔ και την κρίση της «κεντροαριστεράς».
Συνέντευξη στον Χρόνη Διαμαντόπουλο
-Οι ευρωεκλογές λειτούργησαν ως αφετηρία για τη δημιουργία σειράς εξελίξεων στο σύστημα των κομμάτων. Εντός της ΝΔ, υπάρχει σαφής αμφισβήτηση πολλών επιλογών του Μαξίμου από βουλευτές και κορυφαία στελέχη του κόμματος. Στον ΣΥΡΙΖΑ και στο ΠΑΣΟΚ από κάποια στελέχη ξεκίνησε μια συζήτηση για την λεγόμενη «κεντροαριστερά». Και συγχρόνως αμφισβήτηση των πολιτικών επιλογών των προέδρων των δύο κομμάτων. Που οδηγούνται οι πολιτικές εξελίξεις;
Το ιδιαίτερα πρωτότυπο εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου προξένησε σεισμικές δονήσεις σε όλο το πολιτικό σύστημα. Και τα τρία συστημικά κόμματα καλούνται να ακούσουν τη βάση τους, να ανοίξουν έναν σοβαρό διάλογο όπου θα ακούγονται χωρίς λογοκρισία όλες οι φωνές. Μετά από αυτή την επίπονη διαδικασία, θα είναι εφικτό να αναδιατυπωθεί η πολιτική τους στρατηγική και να ξεκαθαριστεί η πολιτική τους ταυτότητα. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Αυτό εξαρτάται από το διεθνές περιβάλλον, την πορεία της οικονομίας, τα αποτελέσματα και τα λάθη της κυβέρνησης, και την ποιότητα των διαδικασιών που θα ακολουθήσουν τα κόμματα. Αυταρχικές συμπεριφορές, κλειστές πολιτικές διαδικασίες, κλειστά αυτιά θα εντείνουν τα φαινόμενα κρίσης και παρακμής. Απεναντίας, όσο πιο οργανωμένα και συντεταγμένα πραγματοποιηθεί ο διάλογος και όσο πιο δημοκρατικά αποφασιστούν τα επόμενα βήματα, υπάρχει χώρος για επιστροφή των πολιτών στην πολιτική. Η ΝΔ αναμένεται να δώσει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας. Είδαμε τις επισκέψεις του Κ. Μητσοτάκη σε αμαξοστάσια και νοσοκομεία. Περιμένουμε να δούμε περισσότερες κινήσεις σε συνέχεια και του μετώπου που άνοιξε η κοινή εμφάνιση Σαμαρά-Καραμανλή.
-Μπορεί αυτό συνέβη στην Ελλάδα σε συνδυασμό με τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών σε άλλες χώρες να πυροδοτήσει ευρύτερες εξελίξεις; Π.χ. να δούμε πρόωρες εκλογές;
Τίποτα δεν αποκλείεται. Εγκυροι πολιτικοί αναλυτές έχουν τονίσει τη δυσκολία να βγει η τετραετία μετά το αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου το οποίο επέφερε ισχυρότατο πλήγμα στη ΝΔ. Για να έχει πιθανότητες η ΝΔ να κερδίσει τις επόμενες εκλογές με ένα καλό ποσοστό, είναι αναγκασμένη να κάνει σοβαρές αλλαγές στην πολιτική της και όχι απλώς να επιταχύνει στην ίδια κατεύθυνση, όπως τονίστηκε ήδη με μεγάλη σαφήνεια από τον Κώστα Καραμανλή στην εξαιρετικά σημαντική ομιλία του στο Πολεμικό Μουσείο. Επιπλέον, ο Κ. Καραμανλής, περισσότερο από τον Αντώνη Σαμαρά, αναδεικνύει το πρόβλημα της Ευρώπης, και την παγίδευσή της στον πόλεμο που απειλείται να κλιμακωθεί στο έδαφός της. Μια σοβαρή εξέλιξη στα εθνικά θέματα, ή στο μέτωπο του πολέμου, θα φέρουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη μπροστά στις ευθύνες της. Τότε οι εκλογές θα είναι αναπόφευκτες και οδυνηρές για τη ΝΔ. Είδαμε πώς ηττήθηκε ο Μακρόν στη Γαλλία. Η αγωνία των Γάλλων που δεν τα καταφέρνουν να βγάλουν τον μήνα στράφηκε σε μεγάλο βαθμό προς την άκρα δεξιά. Παράλληλα, εκεί εκφράζεται μια στάση εναντίωσης στην Ε.Ε. και στον πόλεμο στην Ουκρανία που φέρνει περισσότερη ακρίβεια και φτώχεια. Συζητάμε πολύ για Αριστερά και Κεντροαριστερά. Αν η Αριστερά, στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δεν μελετήσει σοβαρά τα μηνύματα των εκλογών, αν δεν αποκτήσει λαϊκή και δυναμική φυσιογνωμία, θα έχουμε δυσάρεστες ειδήσεις. Το ΠΑΣΟΚ είχε λαϊκή φυσιογνωμία και την έχασε. Το ΚΚΕ διατηρεί επικοινωνία με λαϊκές δυνάμεις. Όμως, αυτός που σήμερα έχει τη μεγαλύτερη άνοδο, και μια σημαντική διείσδυση στα λαϊκά στρώματα είναι ο Βελόπουλος.
-Η πιθανή αλλαγή ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ τι θα σηματοδοτήσει; Απλά μια στροφή προς τα «δεξιά» ή προς «αριστερά»; Δηλαδή ο νέος πρόεδρος θα κληθεί να επιλέξει με ποιον θα συμμαχήσει;
Το ΠΑΣΟΚ σήμερα κινείται στην περιοχή του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς. Διαφοροποιείται από τη ΝΔ κυρίως στα θέματα της λειτουργίας των θεσμών, ενώ σηκώνει τους τόνους για το κόστος ζωής, το σύστημα υγείας, τη διαφθορά. Δεν ακούγεται πολύ δυνατά η πολιτική του στα διεθνή θέματα, στην εξωτερική πολιτική, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία δεν υπήρχε στις προεκλογικές ομιλίες του Νίκου Ανδρουλάκη. Αν τις αντιπαραβάλουμε με την πρόσφατη ομιλία Καραμανλή θα καταλάβουμε γιατί η Κεντροδεξιά έχει πλεονέκτημα στα εθνικά θέματα, στη μεγάλη πολιτική.
Ποιες είναι οι πολιτικές θέσεις των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος; Η αντιπαράθεση αφορά μόνο στα προσωπικά χαρακτηριστικά τους; Σε κανονικές συνθήκες υποψηφιότητες όπως αυτή του Χάρη Δούκα και της Νάντιας Γιαννακοπούλου έχουν πιθανά μεγαλύτερη διείσδυση σε ακροατήρια που ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν τη ΝΔ. Όμως, οι συνθήκες δεν είναι και τόσο κανονικές για να δημιουργήσουν αποτελέσματα οι ρητορικές για ενεργειακές κοινότητες και πράσινα κτίρια.
Πάντως, με δεδομένη τη φθίνουσα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ, τα προβλήματα στρατηγικής φυσιογνωμίας και τον αυταρχικό τρόπο της ηγεσίας του, το ΠΑΣΟΚ έχει σημαντικό πλεονέκτημα εφόσον προχωρήσει συντεταγμένα και δημοκρατικά στην ανάδειξη ηγεσίας. Οι δημοσκοπήσεις του Νοεμβρίου μπορεί ακόμα και να κλείσουν τη συζήτηση για συμπόρευση ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ. Μέχρι εκεί μπορούμε να δούμε αυτή τη στιγμή. Αλλά δεν πρέπει να χάνουμε τη μεγάλη εικόνα.
- Tα τα πιο δυστυχισμένα στην Ευρώπη – Σε ποια θέση βρίσκεται η Ελλάδα;
- Ο Τραμπ προτείνει την… προσάρτηση του Καναδά στις ΗΠΑ: Πολλοί Καναδοί θα λάτρευαν να είναι η 51η Πολιτεία
- Μακρόν: «Το τέλος της Ιστορίας δεν ήλθε – Ελλοχεύουν κίνδυνοι για την Ευρώπη και τη Γαλλία»
- Με το… δεξί μπήκε ο Ολυμπιακός στο 2025
- Στεγαστική κρίση και γενεές Υ και Ζ στην Ελλάδα