Η Μπάρμπορα Κρεϊτσίκοβα κατάφερε μετά από μία σπουδαία ανατροπή να πάρει την πρόκριση στον πρώτο της τελικό Γουίμπλεντον. Η 28χρονη Τσέχα νίκησε με 3-6, 6-3, 6-4 την κάτοχο του τίτλου το 2022, Έλενα Ριμπάκινα, στα ημιτελικά του φημισμένου Γκραν Σλαμ.
Η Κρεϊτσίκοβα έχασε γρήγορα την επαφή με την Ριμπάκινα στο πρώτο σετ, όταν βρέθηκε να χάνει με το… καλησπέρα, 5-1, ενώ… παραδόθηκε με 6-3.
Ωστόσο η πρωταθλήτρια του Ρολάν Γκαρός το 2021 ανέβασε στροφές από το δεύτερο σετ, εξαργύρωσε όλα τα κρίσιμα μπρέικ και όχι μόνο ισοφάρισε σε 1-1, αλλά τελικά πήρε την πολυπόθητη πρόκριση με 2-1.
Στον τελικό η Κρεϊτσίκοβα θα αντιμετωπίσει την επίσης… πρωτάρα σε μάχη τίτλου στο Γουίμπλεντον, Γιασμίν Παολίνι, η οποία νωρίτερα πήρε τον… μαραθώνιο του κεντρικού κορτ με την Ντόνα Βέκιτς και έγινε η πρώτη Ιταλίδα που φτάνει στην καταληκτική αναμέτρηση του Γκραν Σλαμ.
Εκτός Ολυμπιακών Αγώνων τέθηκαν ο Ασλάν Καράτσεφ και η Βερόνικα Κουντερμέτοβα.
Η ισπανική As εξηγεί ότι και οι δύο Ρώσοι αθλητές του τένις δεν θα δώσουν το «παρών» στο κορυφαίο αθλητικό γεγονός του πλανήτη (26/7 – 11/8) για πολιτικούς λόγους.
Οι προαναφερθέντες θα έπρεπε να συμμετάσχουν ως ουδέτεροι στο Ολυμπιακό τουρνουά τένις, μέλη μιας ομάδας που θα περιλαμβάνει τους Ρώσους και τους Λευκορώσους που έχουν περάσει τα πολιτικά κριτήρια ουδετερότητας, όπως ο Ντανιίλ Μεντβέντεφ, ο Ρομάν Σαφιούλιν, ο Πάβελ Κότοβ, η Καταρίνα Αλεξαντρόβα, η Μίρα Αντρέεβα και η Ντιάνα Σνάιντερ.
Η ρωσική ομοσπονδία τένις υπέβαλε αιτήσεις συμμετοχής τους, οι οποίες απορρίφθηκαν τόσο από τη ΔΟΕ όσο και από τη Διεθνή Ομοσπονδία (ITF).
Θεωρούν ότι οι ομοσπονδίες (Ρωσίας και Λευκορωσίας) συνδέονται με το καθεστώς Πούτιν και τον πόλεμο, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Πρόκειται για μία κατάσταση, μέσα από την οποία ο αθλητισμός της Ρωσίας υφίσταται απανωτά «χτυπήματα» πριν από κορυφαίες διεθνείς διοργανώσεις λόγω των απαιτήσεων που επιβάλλονται από τις ομοσπονδίες και, όπως μπορεί κανείς να διαπιστώσει, πολλοί αθλητές «κόβονται» από τους αγώνες.
Αυτά τα κριτήρια περιλαμβάνουν τη μη ύπαρξη συνδέσεων με τον πόλεμο, τον στρατό, συμβόλων ή ανακοινώσεων.
Η πιο σημαντική περίπτωση αφορά την Κουντερμέτοβα, η οποία έφτασε και μέχρι το νο9 της WTA, ενώ τώρα βρίσκεται στο νο38.
Απορρίφθηκε η αίτησή της, διότι αγωνιζόταν με στολή που έφερε το λογότυπο της Tatneft, μιας ρωσικής εταιρείας πετρελαίου και φυσικού αερίου, η οποία βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων της ΕΕ.
Ο Καράτσεφ, από την άλλη, είναι ο «ασημένιος» Ολυμπιονίκης των Αγώνων του Τόκιο στο μικτό διπλό και δεν βρεθεί ούτε αυτός στο Παρίσι.
Άλλοι αθλητές, όπως ο Κάρεν Χατσάνοφ, δεν θα συμμετάσχουν επίσης στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού, μετά τη δημοσίευση που έκανε φορώντας τον σταυρό του Αγίου Γεωργίου, μια διάκριση του ρωσικού στρατού.
Δεν υπέβαλε αίτηση για να αγωνιστεί, αρνούμενος να υπερασπιστεί το μετάλλιο που κέρδισε στους προηγούμενους Αγώνες.
Η Μίρα Αντρέεβα θα συμμετάσχει, μετά από τα ποσταρίσματα που έκανε σε αναρτήσεις του Facebook, που περιείχαν φιλορωσικά αστεία που γελοιοποιούσαν τα όσα βιώνει η Ουκρανία μετά την εισβολή των Ρώσων στα εδάφη της.
Η ρωσική ομοσπονδία τένις κατηγορεί το γαλλικό υπουργείο εξωτερικών για τους αποκλεισμούς των αθλητών της.