«Σε μια φανταστική χώρα αναφέρεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης όταν μιλάει σε ξένα τηλεοπτικά δίκτυα. Όπως σήμερα στη συνέντευξή του στο CNN, όπου ισχυρίστηκε ότι η εξαήμερη εργασία που καθιέρωσε η κυβέρνησή του ισχύει για ελάχιστους εργαζόμενους», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ σε ανακοίνωση του.
Προσθέτει ότι «στην ίδια μάλιστα συνέντευξη έφτασε στο σημείο να υποστηρίξει ότι στην Ελλάδα έχουμε σχεδόν καθιερώσει την… 4ήμερη εργασία». Ο ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζει ότι «η ειδυλλιακή κατάσταση που περιέγραψε ο Πρωθυπουργός για τους εργαζόμενους στη χώρα (σχεδόν τους είπε ότι “live your myth in Greece”), δυστυχώς ισχύει μόνο για τον ίδιο και τους ισχυρούς φίλους του».
Σημειώνει ότι «οι Έλληνες εργαζόμενοι και εργαζόμενες γνωρίζουν βέβαια ότι η αντεργατική ρύθμιση για την 6ήμερη εργασία είναι εδώ, ότι η ελαστικοποίηση και η εντατικοποίηση της εργασίας είναι ο κανόνας, ότι έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να μπορούμε να μιλάμε για αξιοπρεπείς μισθούς και σοβαρή κρατική παρέμβαση απέναντι στις εργοδοτικές αυθαιρεσίες».
Τα όσα είπε για την εξαήμερη εργασία στο αμερικανικό δίκτυο ο πρωθυπουργός, σχολίασε και ο τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Γιώργος Γαβρήλος.
«Ο κ. Μητσοτάκης, μετά την εξαπάτηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών για την επιδότηση ρεύματος, εξαπατά και τους μισθωτούς», σημείωσε, εξηγώντας πως «ο Ν. 5053/2023, ο γνωστός Νόμος Γεωργιάδη, θεσπίζει την 6ήμερη απασχόληση στο σύνολο του λιανικού εμπορίου και της βιομηχανίας, χωρίς να αφήνει περιθώρια άρνησης στους εργαζομένους. Με το άρθρο μάλιστα 26, επεκτείνει την εφαρμογή της και σε όλες τις επιχειρήσεις πενθήμερης εργασίας, εφόσον επικαλεστούν φόρτο εργασίας».
Όπως αναφέρει ο κ. Γαβρήλος, «είναι προφανές πως ο κ. Μητσοτάκης, μπροστά στην διεθνή κατακραυγή για την κυβέρνησή του, δεν διστάζει να διαστρεβλώσει για μια ακόμη φορά την αλήθεια, διαψεύδοντας με fake news και δήθεν κατηγορηματικές δηλώσεις, τα όσα οι εργαζόμενοι βιώνουν ήδη στην χώρα μας: το τέλος του 8ώρου και της πενθήμερης εργασίας».
«Η ΝΔ επιβάλει έναν εργασιακό Μεσαίωνα στην Ελλάδα, ενάντια στις ευρωπαϊκές πρακτικές, την ώρα που φτωχοποιεί τον κόσμο της εργασίας και τον υποβαθμίζει με σκοπό την αύξηση των κερδών των μεγαλο-εργοδοτών»., σημειώνει καταληκτικά.