Οι χώρες της Ευρωζώνης θα επιμείνουν στις πολιτικές που “ματώνουν” τις κοινωνίες και στρώνουν το δρόμο στην ακροδεξιά καθώς, όπως φαίνεται, θα χρειαστεί να μειώσουν τις καθαρές κρατικές δαπάνες περισσότερο από ό,τι περίμεναν για το επόμενο έτος με στόχο να συμμορφωθούν με τους νέους δημοσιονομικούς κανόνες της ΕΕ, δήλωσαν τη Δευτέρα (15 Ιουλίου) οι υπουργοί Οικονομικών της ομάδας των 20 κρατών μελών.
Σε δήλωση που δημοσιεύθηκε το βράδυ μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, οι υπουργοί ανέφεραν ότι η εφαρμογή του αναθεωρημένου πλαισίου διακυβέρνησης του μπλοκ «θα οδηγήσει σε συρρικνωτική δημοσιονομική στάση για τη ζώνη του ευρώ στο σύνολό της το 2025».
Η δήλωση πρόσθεσε ότι μια τέτοια περιοριστική πολιτική είναι «κατάλληλη» δεδομένης της ανάγκης να «ενισχυθεί η δημοσιονομική βιωσιμότητα» και να συμβάλει στη διασφάλιση της συνεχιζόμενης μείωσης των πληθωριστικών πιέσεων.
Το έγγραφο της Δευτέρας έχει μια πολύ μικρή αλλά εξαιρετικά σημαντική διαφορά από μια προηγούμενη δήλωση του Eurogroup που δημοσιεύθηκε τον Μάρτιο, η οποία έκανε λόγο για την ανάγκη για «μια συνολική ελαφρώς συσταλτική δημοσιονομική στάση» σε ολόκληρη την ευρωζώνη το 2025.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόνοχιου δήλωσε ότι η αλλαγή οφείλεται στο γεγονός ότι περισσότερα κράτη μέλη, από όσα υπολογίζονταν αρχικά, αναμένεται να επιτύχουν δημοσιονομική συμμόρφωση σε μια τετραετία και όχι σε μια επταετία.
«Αυτό που απλά συνέβη από τον Μάρτιο μέχρι τώρα είναι ότι η Επιτροπή έδωσε τις συστάσεις της και η εκτίμησή μας είναι ότι αν αυτές οι συστάσεις εφαρμοστούν, πράγμα που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει, θα οδηγήσει σε μια πιο συσταλτική προσέγγιση από ό,τι σε μια ήπια συσταλτική», δήλωσε.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τον περασμένο μήνα ότι θα κινήσει τις λεγόμενες «διαδικασίες υπερβολικού ελλείμματος (ΔΥΕ)» κατά του Βελγίου, της Γαλλίας, της Ιταλίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας και της Σλοβακίας, τα ελλείμματα των οποίων ξεπέρασαν το 3% του ετήσιου ΑΕΠ το 2023.
Η Ρουμανία, η οποία αναμένεται να παρουσιάσει το μεγαλύτερο έλλειμμα του μπλοκ φέτος και είναι η μόνη χώρα της ΕΕ που υπόκειται σε διαδικασία ΔΥΕ, διαπιστώθηκε ότι «δεν έχει λάβει αποτελεσματικά μέτρα» για να βελτιώσει τη συνολική δημοσιονομική της θέση.
Τις παρατηρήσεις του Ντόνοχιου επανέλαβε και ανώτερος αξιωματούχος της ΕΕ, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο της ανωνυμίας.
«Νομίζω ότι είναι δίκαιο να πούμε ότι τουλάχιστον οι ανάγκες προσαρμογής δεν είναι μικρότερες από ό,τι φαίνονταν τον Μάρτιο».
«Πολλά εξαρτώνται από το αν οι χώρες θα υποβάλουν αιτήσεις παράτασης. Έτσι, αν η προσπάθεια προσαρμογής κατανεμηθεί σε επτά χρόνια, τότε η αρχική προσπάθεια θα είναι μικρότερη και θα είμαστε πιο κοντά στο ‘ήπια συσταλτικό’ [το επόμενο έτος]. Ενώ αν το κάνουν σε τέσσερα χρόνια, τότε νομίζω ότι μπορούμε με ασφάλεια να αφήσουμε τη λέξη ‘ήπια’»,δήλωσε ο αξιωματούχος.
Οι νέοι δημοσιονομικοί κανόνες της ΕΕ, οι οποίοι τέθηκαν σε ισχύ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους, διατηρούν τα αρχικά όρια του ελλείμματος και του χρέους του 3% και του 60% του ετήσιου ΑΕΠ, αντίστοιχα, που είχαν κατοχυρωθεί στο Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης (ΣΣΑ) του μπλοκ τη δεκαετία του 1990. Ωστόσο, χαλαρώνουν τη δέσμευση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης για μείωση του εθνικού υπερβάλλοντος χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ κατά 1/20 κάθε χρόνο.
Αντίθετα, τα κράτη μέλη που παραβιάζουν τα δύο όρια πρέπει να ακολουθούν ατομικά προσαρμοσμένα δημοσιονομικά σχέδια που συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα οποία περιγράφουν λεπτομερώς τους τρόπους με τους οποίους μπορούν να προσεγγίσουν τη δημοσιονομική συμμόρφωση εντός τεσσάρων ετών ή, εάν τα επίπεδα χρέους είναι μέτρια και γίνουν συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις, εντός επτά ετών.
Αποχρώσεις του δημοσιονομικού προσανατολισμού
Πριν από τη συνεδρίαση, ο Επίτροπος Οικονομίας Πάολο Τζεντιλόνι και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Κρίστιαν Λίντνερ προσέφεραν διακριτικά αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το τι θα περιείχε η ενδεχόμενη δήλωση του Eurogroup.
Ο Τζεντιλόνι, ο οποίος προέρχεται από το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας, επανέλαβε ότι μια «ελαφρώς συσταλτική δημοσιονομική στάση» το επόμενο έτος θα ήταν «σύμφωνη με το καθήκον μας να συμβάλουμε στη μείωση του πληθωρισμού, και επίσης συνάδει με τους δημοσιονομικούς κανόνες που αρχίζουμε να εφαρμόζουμε».
Αντίθετα, ο Λίντνερ (FDP/Renew) – γνωστό δημοσιονομικό γεράκι – απέσυρε το επίρρημα «ελαφρώς» από την διατύπωση. «Υποστηρίζουμε αυτή τη σύσταση για μια περιοριστική δημοσιονομική πολιτική, η οποία ταιριάζει επίσης με τους νέους και αυστηρότερους δημοσιονομικούς κανόνες», δήλωσε.
Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν έντονες ανησυχίες όχι μόνο για την ικανότητα της Ευρώπης να χρηματοδοτεί κρίσιμες ψηφιακές και πράσινες επενδύσεις, αλλά και για την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η ευρωζώνη αναμένεται να αναπτυχθεί φέτος με ρυθμό μόλις 0,8% – λιγότερο από το μισό του μέσου ρυθμού των προηγμένων οικονομιών.
Φορολογική στήριξη υψηλότερη από ό,τι δικαιολογείται;
Παράλληλα, η δήλωση του Eurogroup έρχεται μόλις δύο εβδομάδες αφότου το Ευρωπαϊκό Δημοσιονομικό Συμβούλιο (EFB), το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ΕΕ, προέτρεψε τις χώρες της ευρωζώνης να εφαρμόσουν μια «σημαντική περιοριστική ώθηση» το 2025.
«Η δημοσιονομική στήριξη στη ζώνη του ευρώ θα παραμείνει σημαντική, πολύ πάνω από αυτό που δικαιολογείται από τις μακροοικονομικές προοπτικές», δήλωσε το EFB, προσθέτοντας ότι οι χώρες της ευρωζώνης προβλέπεται τώρα να μειώσουν τις δαπάνες τους μόλις κατά 0,1% του ετήσιου ΑΕΠ το επόμενο έτος.
Το Διοικητικό Συμβούλιο ανέφερε ότι οι χώρες με «πολύ υψηλά επίπεδα χρέους», συμπεριλαμβανομένης της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας -της δεύτερης, τρίτης και τέταρτης μεγαλύτερης οικονομίας της ΕΕ- θα πρέπει «να καταβάλουν πρόσθετη προσπάθεια για να μειώσουν τα υποκείμενα δημοσιονομικά τους ελλείμματα».
Το συνολικό δημοσιονομικό έλλειμμα της ευρωζώνης θα μειωθεί στο 2,8% το επόμενο έτος, από 3,6% το 2023, σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες οικονομικές προβλέψεις της Επιτροπής.
Τα συνολικά επίπεδα χρέους, εν τω μεταξύ, προβλέπεται να παραμείνουν στο περσινό επίπεδο του 90% του ετήσιου ΑΕΠ, προτού ανέβουν στο 90,4% το 2025 – πολύ πάνω από το όριο του 60% του μπλοκ.
Πηγή: Euractiv
- Ανακάλυψη της προσωπογραφίας του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου: “Ξεπερνά τις αρχαιολογικές επιτυχίες, έχει εθνική σημασία για εμάς”
- Σύζυγος αστυνομικού της Βουλής: «Περιέγραφε τους βιασμούς των παιδιών μας για να με κάνει να ζηλέψω»
- ΗΠΑ: Πάνω από 5.000 αναφορές για «άγνωστης προέλευσης» drones σε 6 πολιτείες
- Συνεχίζεται η έκθεση-αφιέρωμα «Νομίζω ήρθε η ώρα ν’ ακούσουμε…» στην Πινακοθήκη Γκίκα
- Έναρξη προθεσμιών για την υποβολή αιτήσεων συμμετοχής στα Προγράμματα Υποτροφιών του Ιδρύματος Μποδοσάκη