«Γενικότερα θα πρέπει οι οργανισμοί και τα άτομα να έχουν μια κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, που σημαίνει, ότι θα πρέπει να έχουμε μια διαρκή επαγρύπνηση. Τέλειο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει».
Για το παγκόσμιο «μπλακ άουτ» μίλησε στην εκπομπή «UPDATE» του ΕΡΤNews και τον Θάνο Σιαφάκα ο Αντιστράτηγος εν αποστρατεία και πρώην Διευθυντής Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ, Γιώργος Παπαπροδρόμου.
Σχετικά με το γεγονός ότι δεν υπάρχει απόλυτη ασφάλεια στον κυβερνοχώρο κ. Παπαπροδρόμου απαντά: «Αυτό είναι δεδομένο για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα θέματα του κυβερνοχώρου, της συνδεδεμένης αυτής πραγματικότητας και αφορά όλο τον πλανήτη.
Να βάλουμε λίγο τα πράγματα στη σειρά. Στην πρώτη ανακοίνωση που έβγαλε η επίσημη αρχή κυβερνοασφάλειας της Αυστραλίας, το συγκεκριμένο πρόβλημα αφορούσε επιχειρήσεις και οργανισμούς, τα πληροφοριακά συστήματα, των οποίων επηρεάστηκαν και είχαμε ουσιαστικά αυτή την κατάρρευση, θα έλεγα πρόσκαιρη.
Το θέμα είναι ότι γενικότερα θα πρέπει οι οργανισμοί και τα άτομα να έχουν μια κουλτούρα κυβερνοασφάλειας, που σημαίνει, ότι θα πρέπει να έχουμε μια διαρκή επαγρύπνηση. Τέλειο σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει».
Αναφορικά με τα κενά που υπήρξαν αναφέρει: « Προφανώς υπήρχαν αστοχίες, αλλά από την εταιρεία αυτή που λειτουργεί για λογαριασμό του τεχνολογικού κολοσσού, η επίσημη ανακοίνωση που έχουν είναι ότι δεν το συνδέουν με κάποιο περιστατικό κυβερνοασφάλειας. Το περιορίζουν και αναζητούν τη λύση.
Μόλις σήμερα η Ομάδα Ανταπόκρισης Κυβερνοπεριστατικών της χώρας μας που λειτουργεί στο ΓΕΕΘΑ, εξέδωσε σχετική ανακοίνωση ενημέρωσης για τους οργανισμούς και τις επιχειρήσεις».
Για τις κυβερνοεπιθέσεις στο Κτηματολόγιο ο κ. Παπαπροδρόμου υπογραμμίζει: «Αφορά μια σειρά, μια κλιμάκωση επιθέσεων που σύμφωνα και με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, ξεκίνησε πριν από περίπου μια εβδομάδα. Για τους ανθρώπους που ασχολούνται με τα θέματα κυβερνοασφάλειας, αυτό είναι μια καθημερινότητα και πολλά πράγματα δεν φτάνουν στην επιφάνεια γιατί ακριβώς δεν καταλήγουν να είναι πρόβλημα.
Ασχολούμαστε με την κυβερνοασφάλεια όταν αναδεικνύεται το πρόβλημα και εκεί αναζητούμε τις λύσεις και το πώς θα το διαχειριστούμε».
Ψηφιακή παιδεία
Την σημασία της ψηφιακής παιδείας τόνισε ο πρώην Διευθυντής Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της ΕΛΑΣ: «Θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για άτομα και οργανισμούς η ψηφιακή παιδεία και η απόκτηση των δεξιοτήτων, η έρευνα και η καινοτομία.
Κάτι το οποίο είναι προτεραιότητα σήμερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αφορά και τη χώρα μας και θεωρώ ότι μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα και δεν πρέπει να μας πτοούν και να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε αυτά τα περιστατικά, να μετριάσουμε τις επιπτώσεις.
Αντιλαμβάνεστε και να μπορεί να υπάρχει μια λογική αδιάλειπτης λειτουργίας».
Αναφορικά με την ανησυχία σε ζητήματα άμυνας, που δημιουργούν τα περιστατικά κυβερνοεπιθέσεων ο κ. Παπαπροδρόμου αναφέρει: «Νέοι οργανισμοί είναι στις κρίσιμες υποδομές μιας χώρας. Σήμερα η άμυνα έχει αλλάξει έννοια, έχει διευρυνθεί και ταυτίζεται με τα θέματα της ασφάλειας και της κυβερνοασφάλειας. Δεν είναι απλό, είναι σύνθετο το θέμα και εδώ απαιτούνται σοβαρές λύσεις».