Η απόφαση του Τζο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την επαναδιεκδίκηση της προεδρίας των ΗΠΑ έμοιαζε για έναν ουδέτερο παρατηρητή μετά την καταστροφική του εμφάνιση απέναντι στον Ντόναλντ Τραμπ στο τηλεοπτικό ντιμπέιτ σχεδόν αναπόδραστη.
Η εικόνα του στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ έκανε τα πράγματα ακόμα χειρότερα, αφού οι ηγέτες της Συμμαχίας με κόπο κατάφεραν να κρύψουν την ανησυχία τους για την ικανότητα του ακόμα προέδρου των ΗΠΑ να τα βγάλει πέρα απέναντι στον άνθρωπο που σχεδόν κανένας σύμμαχος δεν επιθυμεί να έχει απέναντί του την ερχόμενη τετραετία.
Έντονες διαβουλεύσεις
Η ασθένεια του προέδρου (covid) και η απόσυρσή του στο Ντελαγουέρ ήταν μια καλή ευκαιρία για να αρχίσει να αναθεωρεί ο 81 ετών πολιτικός τη μέχρι προχθές πεισματική του στάση. Προφανώς σε αυτό συνέβαλαν και κάποιες συζητήσεις με συνεργάτες του, αλλά και δημόσιες δηλώσεις έμμεσης ή άμεσης αμφισβήτησης της πνευματικής και σωματικής του κατάστασης. Η φήμη για παράδειγμα, ότι και ο Μπαράκ Ομπάμα δεν έδειχνε πια τόσο σίγουρος για τον πρόεδρο, δεν μπορεί να πέρασε απαρατήρητη στο προεκλογικό στρατηγείο του προέδρου. Σύμφωνα με τα αμερικανικά ΜΜΕ σημαντικό ρόλο στην απόφασή του έπαιξε και το οικογενειακό του περιβάλλον, με το οποίο συζήτησε τα πιθανά σενάρια για την αιτιολόγηση της παραίτησής του. Βασικό ζητούμενο να διασφαλιστεί το κύρος και η αξιοπρέπεια του σημερινού προέδρου για τους επόμενους πεντέμισι μήνες, την ώρα που οι διεθνείς εξελίξεις τρέχουν, και τα δύο μεγάλα πολεμικά μέτωπα παραμένουν ανοικτά.
Η ανακοίνωση της παραίτησής του είναι φυσικά μια δραματική στιγμή στη σύγχρονη ιστορία των ΗΠΑ, αλλά γίνεται δεκτή με ανακούφιση, τόσο από την πλειοψηφία των Δημοκρατικών, όσο και από τους Συμμάχους της Ουάσινγκτον.
Οι προκλήσεις της επόμενης μέρας
Έχει αρκετό χρόνο η Καμάλα Χάρις για να κερδίσει τον Τραμπ;Εικόνα: Brendan McDermid/REUTERS
Υπάρχουν όμως και αρκετά ερωτήματα πέραν των πρακτικών, που αφορούν τα χρήματα που έχουν συγκεντρωθεί για την προεκλογική του καμπάνια, αλλά και την τύχη των συνεργατών του, υπεύθυνων της εκστρατείας. Κάποιοι από αυτούς θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από την Kάμαλα Χάρις, που έτσι κι αλλιώς ήταν μέλος της «ομάδας» ως τρέχουσα, αλλά και υποψήφια αντιπρόεδρος. Βεβαίως ορισμένοι είχαν βρεθεί στην επώδυνη θέση να πρέπει να διαψεύδουν μέχρι την τελευταία στιγμή ακόμα και την οποιαδήποτε σκέψη του προέδρου για αποχώρηση από την κούρσα.
Η βασική ανησυχία είναι αν ο χρόνος είναι αρκετός για να χτιστεί το προφίλ της νέας υποψηφιότητας της Kάμαλα Χάρις. Οι εκτιμήσεις πάνω σε αυτό διχάζονται, την ώρα που ο αντίπαλός του μοιάζει να τρέχει με… υπερβολική ταχύτητα, μετά και την απόπειρα εναντίον του. Είναι επίσης ένα ερώτημα αν η διάδοχός του στην κούρσα θα επιλέξει να διαφοροποιηθεί από αποφάσεις του προέδρου, σε θέματα όπως η στάση του απέναντι στους Παλαιστινίους που είχαν πληγώσει την εικόνα του κυρίως στα μάτια νεαρότερων ψηφοφόρων.
Όλα αυτά θα απαντηθούν, ή μάλλον πρέπει να απαντηθούν, μέσα στο αμέσως επόμενο διάστημα. Αλλά βεβαίως η τελική και αμετάκλητη απάντηση θα δοθεί στις 5 Νοεμβρίου από το εκλογικό σώμα.
Πηγή: DW – Κώστας Αργυρός