Δάνειο της ΕΤΕπ ύψους 390 εκατ. ευρώ προς τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, κορυφαία ενεργειακή εταιρεία της Ελλάδας, για τη δημιουργία νέων ηλιακών πάρκων σε όλη τη χώρα. • Η χρηματοδοτική στήριξη της ΕΤΕπ θα συνεισφέρει στην υλοποίηση των επενδυτικών σχεδίων της εταιρείας στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, άνω των 500 εκατ. ευρώ, για την επόμενη τετραετία. • Σχέδιο δημιουργίας φωτοβολταϊκών πάρκων προς ενίσχυση της δυναμικότητας παραγωγής ανανεώσιμης ενέργειας της Ελλάδας.
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕπ) χορηγεί στην ελληνική εταιρεία ενέργειας, ΔΕΠΑ Εμπορίας Α.Ε., δάνειο συνολικού ύψους 390 εκατ. ευρώ για την κατασκευή και λειτουργία πάρκων ηλιακής ενέργειας σε όλη τη χώρα. Η χρηματοδότηση της ΕΤΕπ καλύπτει το 75% του κόστους των νέων φωτοβολταϊκών εγκαταστάσεων, το οποίο μπορεί να ανέρθει εώς 521 εκατ. ευρώ.
Τα νέα φωτοβολταϊκά πάρκα θα κατασκευαστούν στη δυτική Μακεδονία, τη Θεσσαλία και την κεντρική Ελλάδα. Με την υλοποίηση του έργου από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα προστεθούν στο δίκτυο της χώρας συνολικά περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας, ισοδύναμης με την ενέργεια που χρειάζονται 278.000 νοικοκυριά για ένα έτος.
Η ΕΤΕπ, μέσω της χρηματοδότησής της, στηρίζει νέες επενδύσεις σε περιφέρειες συνοχής όπου το κατά κεφαλήν εισόδημα είναι χαμηλότερο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Με αυτόν τον τρόπο, επιβεβαιώνει τη δέσμευσή της στη δίκαιη ανάπτυξη και τη σύγκλιση των επιπέδων διαβίωσης.
«Το δάνειο αυτό θα βοηθήσει τη ΔΕΠΑ Εμπορίας στα νέα της σχέδια. Συγχαρητήρια και στις δύο πλευρές για αυτή τη συμφωνία» ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Υπουργός Οικονομικών, κ. Κωστής Χατζηδάκης.
«Η σημερινή υπογραφή της δανειακής σύμβασης μεταξύ Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και ΔΕΠΑ Εμπορίας αποτελεί την αφετηρία για την υλοποίηση μιας σημαντικής επένδυσης για την Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω των 500 εκατ. ευρώ. Από την κατασκευή και τη λειτουργία πάρκων ηλιακής ενέργειας, που προβλέπει το έργο, θα προστεθούν στο δίκτυο της χώρας περίπου 800 MW ανανεώσιμης ενέργειας. Τα οφέλη από επενδύσεις όπως η παρούσα, που συμβάλλει στην περαιτέρω διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα της Ελλάδας, είναι πολλαπλά. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται η μείωση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας για τους καταναλωτές και βέβαια η ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας και κατ’ επέκταση η τόνωση της ενεργειακή ανεξαρτησίας της χώρας μας» δήλωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Θόδωρος Σκυλακάκης.
«Η αύξηση των ενεργειακών επενδύσεων είναι καίριας σημασίας για τη βελτίωση της αξιοπιστίας του δικτύου, την αξιοποίηση των προοπτικών ανάπτυξης της ηλιακής ενέργειας στην Ελλάδα και τη συμβολή στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας» δήλωσε ο Ιωάννης Τσακίρης, αντιπρόεδρος της ΕΤΕπ. «Το πράσινο και βιώσιμο μέλλον της Ευρώπης περνά μέσα από έργα σαν αυτό. Τα σπίτια μας, οι χώροι εργασίας μας, καθώς και άλλα κτίρια, πρέπει να τροφοδοτούνται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Τα φωτοβολταϊκά πάρκα αυτού του τύπου θα συμβάλλουν σημαντικά στο να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της μεγαλύτερης χρήσης ανανεώσιμης, βιώσιμης ενέργειας».
Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουλίου στην Αθήνα, ο κ. Τσακίρης υπέγραψε τις δανειακές συμβάσεις με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ΔΕΠΑ Εμπορίας, κ. Κωνσταντίνο Ξιφαρά και τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου, κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο.
«Η υπογραφή της δανειακής σύμβασης με την ΕΤΕπ αποτελεί ορόσημο για τη ΔΕΠΑ όσον αφορά την υλοποίηση των σχεδίων μας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, τα οποία ευθυγραμμίζονται με τους στόχους της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση. Η χρηματοδότηση ενισχύει το στρατηγικό σχέδιο που αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια για την προώθηση έργων ηλιακής ενέργειας. Εστιάζουμε στη βιωσιμότητα και την ενεργειακή ασφάλεια, καθώς και στο να συνδράμουμε στην ενεργειακή μετάβαση της Ελλάδας προωθώντας, παράλληλα, τους ευρωπαϊκούς στόχους για το κλίμα», δήλωσε ο Κωνσταντίνος Ξιφαράς εκ μέρους της διοίκησης της ΔΕΠΑ.
Επιταχύνοντας τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας σε όλη την Ελλάδα και την ΕΕ
Αυτές οι συμφωνίες χρηματοδότησης αποτελούν ένα ακόμα κομμάτι του ειδικά σχεδιασμένου πακέτου στήριξης της ΕΤΕπ στο RepowerEU. Πρόκειται για ένα σχέδιο πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο έχει στόχο να μειώσει την εξάρτηση από τις εισαγωγές ορυκτών καυσίμων, να επιταχύνει την πράσινη μετάβαση και να βοηθήσει τα κράτη-μέλη να επιτύχουν κλιματική ουδετερότητα έως το 2050.
Αξιοποιώντας τη στήριξη της ΕΤΕπ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα
Από το 1964, η ΕΤΕπ έχει χρηματοδοτήσει μακροπρόθεσμες ενεργειακές επενδύσεις με μια σειρά από Έλληνες ενεργειακούς εταίρους, όπως μεταξύ άλλων η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού (ΔΕΗ), ο Διαχειριστής Ελληνικού Δικτύου Διανομής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΔΕΔΔΗΕ), ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ) και η Metlen.
Την περασμένη δεκαετία, η τράπεζα διέθεσε χρηματοδοτήσεις άνω των 4,3 δισ. ευρώ για ενεργειακές επενδύσεις στην Ελλάδα, οι οποίες αφορούν, μεταξύ άλλων, σημαντικές βελτιώσεις στην ηλεκτρική διασύνδεση των ελληνικών νησιών με το κεντρικό δίκτυο, την αξιοποίηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την επιτάχυνση της ενεργειακής απόδοσης.