Η Ιμάνε Κελίφ από την Αλγερία προκρίθηκε στα ημιτελικά, καθώς κέρδισε τον αγώνα της απέναντι στη Λούκα Χαμόρι για την πυγμαχία γυναικών στους Ολυμπιακούς Αγώνες 2024.
Σε έναν αγώνα τριών γύρων, η Ιμάνε Κελίφ κέρδισε ομόφωνα σε ένα στάδιο κατάμεστο από συμπατριώτες της, οι οποίοι γιούχαραν τη Λούκα Χαμόρι από την πρώτη στιγμή που μπήκε στο ρινγκ.
Η Χάμορι έδωσε το χέρι της στην Κελίφ και την αγκάλιασε, λέγοντάς της μπράβο για την πρόκριση στην επόμενη φάση των Ολυμπιακών Αγώνων.
Σύμφωνα με την Telegraph, στην πρώτη της αντίδραση η Ιμάνι Κελίφ ευχαρίστησε τον κόσμο του γηπέδου και στη συνέχεια, ξέσπασε σε κλάματα αφού απομακρύνθηκε από την ομάδα της.
Προερχόμενη από ένα φτωχό χωριό, σχεδόν 300 χιλιόμετρα από το Αλγέρι, η πυγμάχος Ιμάνι Κελίφ, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο μιας διαμάχης σχετικά με το φύλο κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, ξεπέρασε τα εμπόδια και τις προκαταλήψεις για να μπορέσει να εξασκήσει το άθλημά της.
Με πλεκτά μαλλιά, ψηλή (1,79 μ.), η 25χρονη Ιμάνι Κελίφ, είπε, χαμογελώντας, την ιστορία της σε μορφή παραμυθιού, ένα μήνα πριν τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο γαλλόφωνο δημόσιο κανάλι Canal Algérie:
«Το χωριό μας ήταν περίπου 10 χλμ. από το κέντρο της πόλης (από το Τιαρέτ, 280 χλμ νοτιοδυτικά του Αλγερίου). Πήγα από το χωριό στην πόλη. Από την πόλη στην πρωτεύουσα. Από την πρωτεύουσα στα ξένα», εκμυστηρεύτηκε.
Το ποδόσφαιρο την ανάγκασε να γίνει πυγμάχος
Προερχόμενη από μια μέτρια οικογένεια στην ημι-έρημη περιοχή του Τιαρέτ, τόνισε τις δυσκολίες του ταξιδιού της σε «ένα χωριό συντηρητικών ανθρώπων»:
«Προέρχομαι από μια συντηρητική οικογένεια, η πυγμαχία δεν ήταν ένα άθλημα που ασκούνταν ευρέως από τις γυναίκες, ειδικά στην Αλγερία», είπε στο Canal Algérie.
Έπαιζε ποδόσφαιρο με τα αγόρια από το χωριό της, αλλά η ικανότητά της να τα ξεπερνά μερικές φορές την έβαζε σε καβγάδες. Κάτι που την οδήγησε στην πυγμαχία.
Πουλώντας παλιοσίδερα και κουσκούς
Σε άλλη συνέντευξη για τη Unicef, της οποίας είναι πρέσβειρα, τόνισε ότι έπρεπε να πουλήσει παλιοσίδερα και της μητέρα της το σπιτικό κουσκούς, για να πληρώσει τα εισιτήρια του λεωφορείου από το χωριό τους στο Τιάρε.
«Το παιδί μου είναι ένα δυνατό και θαρραλέο κορίτσι»
Ο πατέρας της δεν ενέκρινε την επιλογή της να ασχοληθεί με την πυγμαχία, αλλά έγινε ένας από τους μεγαλύτερους θαυμαστές της.
Σε έναν ανταποκριτή του γαλλικού πρακτορείο (AFP), αυτός ο 49χρονος άνεργος οξυγονοκολλητής εκμυστηρεύτηκε την περηφάνια του στην κόρη του, «ένα παράδειγμα μιας Αλγερινής γυναίκας, μιας από τις ηρωίδες της Αλγερίας».
Επαινώντας «την ισχυρή της θέληση στη δουλειά και στην προπόνηση», παραμέρισε τους υπαινιγμούς για το φύλο της: «Το παιδί μου είναι κορίτσι, μεγάλωσε ως κορίτσι, είναι ένα δυνατό και θαρραλέο κορίτσι».
«Τα εμπόδια με έκαναν πιο δυνατή»
Το 2022, η Ιμάνι εκμυστηρεύτηκε στο αλγερινό πρακτορείο APS ότι είχε σκεφτεί να εγκαταλείψει την πυγμαχία «επειδή η οικογένειά μου δεν αποδέχτηκε την ιδέα και λόγω του τρόπου με τον οποίο η κοινωνία με θεωρούσε ότι έκανα κάτι λάθος».
Αλλά «όλα αυτά τα εμπόδια με έκαναν πιο δυνατή και ήταν επιπλέον κίνητρο για να πραγματοποιήσω το όνειρό μου», πρόσθεσε.
«Όλα άλλαξαν προς το καλύτερο»
Στους Αγώνες του Τόκιο το 2021, έφτασε στους προημιτελικούς (-63 κιλά), νικώντας τελικά από την Ιρλανδή κέλι Χάρλινγκτον.
«Όλα άλλαξαν προς το καλύτερο, ειδικά όταν η σημαία της χώρας μου κυμάτιζε και ο ύμνος της παιζόταν σε πολλές χώρες σε όλο τον κόσμο» μετά τις νίκες της, εξήγησε.