Κλιμακώνουν με εκατέρωθεν προειδοποιήσεις, ρητές και υπόρρητες, τη ζοφερή πολεμική ατμόσφαιρα, Ιράν και Ισραήλ.
Ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου προειδοποιεί ότι το κράτος του Ισραήλ βρίσκεται σε πολυμέτωπο πόλεμο «ενάντια στον άξονα του κακού του Ιράν» και αυτή την φορά δηλώνει ότι οι προετοιμασίες είναι τόσο στην άμυνα όσο και στην επίθεση.
Οι τελευταίες πληροφορίες, το βράδυ της Δευτέρας, ανέφεραν ότι το το Ισραήλ εξετάζει το ενδεχόμενο προληπτικού χτυπήματος κατά του Ιράν ενώ προειδοποιεί ότι θα στοχεύσει ακόμη και τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις εάν η Τεχεράνη χτυπήσει αμάχους.
Τα δυνάμει επιθετικά σχέδια του Ισραήλ προανήγγελε, ως ένα βαθμό, ο υπουργός Άμυνας της χώρας Γιόαβ Γκάλαντ δηλώνοντας ότι ο στρατός θα πρέπει να είναι έτοιμος για μια «γρήγορη μετάβαση στην επίθεση».
Κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο υπόγειο κέντρο διοίκησης της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας στο Τελ Αβίβ, ο Γκάλαντ ανέφερε: «Οι εχθροί μας εξετάζουν προσεκτικά τα βήματά τους χάρη στις ικανότητες που επιδείξατε τον τελευταίο χρόνο. Ωστόσο, πρέπει να προετοιμαστούμε για όλες τις πιθανότητες, συμπεριλαμβανομένης της γρήγορης μετάβασης στην επίθεση».
Στο εσωτερικό του Ισραήλ φαίνεται πάντως πως προετοιμάζονται – σύμφωνα με το αμερικανικό NBC – για πολυήμερα κύματα Ιρανικών επιθέσεων με πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ενώ σύμφωνα με τους Times of Israel εξετάζεται το ενδεχόμενο προληπτικού χτυπήματος κατά του Ιράν, εάν υπάρξουν αδιάσειστα στοιχεία ότι η Τεχεράνη ετοιμάζεται να εξαπολύσει επίθεση.
Όλο και περισσότερες χώρες της Δύσης κάνουν έκκληση στους πολίτες τους να εγκαταλείψουν τον Λίβανο «όσο ακόμη υπάρχουν εμπορικές πτήσεις.
Την ίδια ώρα το Ιράν συγκαλεί, ουσιαστικά, μία πανισλαμική διάσκεψη προκειμένου να λάβει αυξημένη νομιμοποίηση στα επόμενα βήματά του.
Σχολιάζει επ’ αυτού ο Guardian: Το Ιράν, προσπαθεί να πιέσει τα αραβικά κράτη να υποστηρίξουν το δικαίωμά του να προχωρήσει σε αντίποινα κατά του Ισραήλ, συγκαλώντας έκτακτη συνεδρίαση του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας (OIC) για την Τετάρτη.
Και αυτό διότι πολλοί ηγέτες στον Κόλπο είναι μεν πρόθυμοι να καταδικάσουν τις ενέργειες του Ισραήλ, αλλά έχουν επίσης ζητήσει από το Ιράν να επιδείξει αυτοσυγκράτηση. Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί στην έδρα του OIC στην Τζέντα της Σαουδικής Αραβίας.
Χτύπημα εντός 48 ωρών βλέπουν οι ΗΠΑ
Θεωρητικά, είναι πιθανόν το Ιράν να περιμένει την έκβαση της συνόδου του OIC για να ξεκινήσει τα σχεδιαζόμενα αντίποινα.
Ωστόσο οι αμερικανικές εκτιμήσεις, όπως τις διατύπωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, είναι ότι το Ιράν θα εξαπολύσει μια σειρά συντονισμένων χτυπημάτων σε χρονικό παράθυρο 48 ωρών από χθες.
Όπως ανέφερε το Axios, επικαλούμενο πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν εκμυστηρεύθηκε χθες Δευτέρα σε ομολόγους του από τις χώρες της G7 ότι η Ουάσιγκτον θεωρεί πως μια ιρανική επίθεση στο Ισραήλ θα μπορούσε να ξεκινήσει μέσα στις επόμενες 24 έως 48 ώρες.
Σύμφωνα με τις πηγές αυτές, ο Μπλίνκεν συνομίλησε με τους ομολόγους του εν μέσω των προσπαθειών των ΗΠΑ να αποκλιμακώσουν την ένταση στην περιοχή και να αποτρέψουν το ξέσπασμα ενός ολοκληρωτικού πολέμου.
Προετοιμασίες για ολοκληρωτικό πόλεμο
Οι συνοριακές πόλεις στο βόρειο Ισραήλ έχουν επίσης τεθεί σε συναγερμό, καθώς οι αξιωματούχοι προετοιμάζονται επίσης για το ενδεχόμενο ενός ολοκληρωτικού πολέμου με τη Χεζμπολάχ.
Οι δήμαρχοι φέρεται να έλαβαν έναν «επικαιροποιημένο οδηγό» από τις IDF που αναλύει πώς θα μπορούσε να μοιάζει το ξέσπασμα του πολέμου. Μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για τριήμερη διακοπή της ηλεκτροδότησης, διακοπές στην παροχή νερού, αποσυνδεδεμένων σταθερών γραμμών για έως και οκτώ ώρες, διακοπή των επικοινωνιών κινητής τηλεφωνίας για έως και 24 ώρες και των σταθερών γραμμών για οκτώ ώρες, όπως ανέφεραν οι Times of Israel.
Προβλέπεται επίσης ότι έως και το 40% του εργατικού δυναμικού του Ισραήλ ενδέχεται να μην είναι σε θέση να εργαστεί κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης.
Το έγγραφο δεν περιλαμβάνει πάντως εκτιμώμενο χρονοδιάγραμμα για το πόσο αναμένεται να διαρκέσει μια τέτοια σύγκρουση.
Ρωσική επίσκεψη στην Τεχεράνη
Το αεροδρόμιο της Τεχεράνης ακύρωσε πολλές εισερχόμενες και εξερχόμενες πτήσεις το βράδυ της Κυριακής, υποδηλώνοντας ότι φοβάται ότι τα πολιτικά αεροσκάφη μπορεί να εμπλακούν σε στρατιωτική δραστηριότητα.
Ο γραμματέας του Συμβουλίου Ασφαλείας της Ρωσίας, Σεργκέι Σόιγκου, έφτασε στην Τεχεράνη τη Δευτέρα για συνομιλίες με την ιρανική ηγεσία, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου Μασούντ Πεζεσκιάν. Ο Σόιγκου, που προηγουμένως ήταν υπουργός Άμυνας της Ρωσίας, απομακρύνθηκε από τη θέση αυτή από τον Βλαντίμιρ Πούτιν, αλλά παραμένει κεντρικός παράγοντας της αμυντικής συνεργασίας της Ρωσίας με το Ιράν.
Το Ιράν προσπαθεί να παρουσιάσει τα σχεδιαζόμενα πυραυλικά πλήγματα ως απαραίτητα για να προσπαθήσει να αποκαταστήσει την περιφερειακή αποτροπή μετά την αποτυχία των ΗΠΑ να ελέγξουν το σύμμαχό τους Ισραήλ.
Σε συνάντηση με ξένους διπλωμάτες, ο εκτελών χρέη υπουργού Εξωτερικών, Ali Bagheri, δήλωσε: «Όλοι μας έχουμε ηθικό καθήκον και ευθύνη να μην παραμείνουμε σιωπηλοί μπροστά στην κατοχή, τον εκτοπισμό και τη γενοκτονία του παλαιστινιακού έθνους». Πρόσθεσε: «Η αδιαφορία και ο κατευνασμός μπροστά στο κακό και την αδικία είναι ένα είδος ηθικής αμέλειας και προκαλεί την εξάπλωση του κακού».