Την οργή των ελλήνων κτηνοτρόφων προκαλούν οι συνεχιζόμενες εισαγωγές και μάλιστα με “καπέλο” από τη Ρουμανία , χώρα απ’ όπου ξεκίνησε η εξάπλωση της πανώλης των αιγοπροβάτων τη στιγμή που αυτοί είναι αναγκασμένοι να τα σφάζουν και να τα καταστρέφουν!
Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία (12/8/2024) του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας (ΟΚΑΑ) τα ρουμάνικα αρνιά στη χονδρική φτάνουν από 9,50 ευρώ/κιλό έως 11,20 ευρώ/κιλό, όταν η αντίστοιχη περσινή τιμή ήταν στα 8 ευρώ/κιλό με 8,8 ευρώ/κιλό.
Να “σπάσει” η απαγόρευση για το νησί μας και να επαναλειτουργήσουν τα σφαγεία ζητούν κτηνοτρόφοι και Περιφέρεια.
«Δεν μπορούν να μένουν κλειστά τα σφαγεία σε όλη την Κρήτη με μόλις 2 κρούσματα, κι αυτά πριν από αρκετές ημέρες. Να ανοίξουν τώρα, δεν μπορούμε να περιμένουμε μέχρι την ερχόμενη Δευτέρα»…
Ηχηρά μηνύματα για την άμεση επαναλειτουργία των σφαγείων στους τρεις από τους τέσσερις νομούς της Κρήτης εντός της εβδομάδας αυτής, δηλαδή να “σπάσει” τουλάχιστον για την Κρήτη το πανελλαδικό απαγορευτικό στη μετακίνηση και σφαγή αιγοπροβάτων που έχει θεσπιστεί από την κυβέρνηση μέχρι τη Δευτέρα 19 Αυγούστου, εστάλησαν σε χθεσινή νέα ευρεία σύσκεψη που συγκαλέστηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, με φόντο τις εξελίξεις γύρω από την πανώλη των μικρών μηρυκαστικών.
Ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Σταύρος Τζεδάκης συγκάλεσε τη νέα αυτή σύσκεψη στο μέγαρο της Περιφέρειας, υπό τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη, με τη συμμετοχή της διευθύντριας της Κτηνιατρικής της Π.Ε. Ηρακλείου Σοφίας Λαμπρινίδη, των βουλευτών Φραγκίσκου Παρασύρη, Μανόλη Χνάρη, Παύλου Πολάκη και κτηνοτρόφων.
Από την πλευρά των εκπροσώπων του κτηνοτροφικού κόσμου ήχησαν “καμπανάκια” αγωνίας για την τύχη της κρητικής κτηνοτροφίας, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο εύλογα και στις κοινωνικές εκδηλώσεις που θα ξεκινήσουν δυναμικά στο νησί μας αμέσως μετά τον Δεκαπενταύγουστο.
«Η πίεση ασκείται προς την κατεύθυνση να ανοίξουν τα σφαγεία αυτήν την εβδομάδα που διανύουμε. Δε γίνεται να περιμένουμε μέχρι τη Δευτέρα», ανέφερε στην εισήγησή του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, με την Περιφέρεια Κρήτης να συντάσσεται με το αίτημα των κτηνοτρόφων για άμεση επαναλειτουργία των σφαγείων.
Όπως γνωστοποίησε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης, η Περιφέρεια Κρήτης περιμένει αυτή τη στιγμή τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων δύο ημερών, συγκεκριμένα του διημέρου 8-9 Αυγούστου που εκκρεμούν να βγουν και ετοιμάζει ήδη μια φόρμουλα επαναλειτουργίας των σφαγείων στους νομούς Λασιθίου, Ρεθύμνου και Χανίων με ειδικό αυστηρό πρωτόκολλο που έχουν αναλάβει να συντάξουν τα αρμόδια υπηρεσιακά στελέχη.
Σημειώνεται ότι με τα μέχρι τώρα δεδομένα και εν αναμονή των αποτελεσμάτων των ελέγχων της 8ης και της 9ης Αυγούστου, μέχρι και τις 7 Αυγούστου που πραγματοποιήθηκαν οι έλεγχοι σε ακτίνα 10 χλμ. από τα 2 μοναδικά κρούσματα που εντοπίστηκαν σε επίπεδο Κρήτης, σε ποιμνιοστάσια σε Εθιά και Παρανύμφους του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, δεν έχει εντοπιστεί κανένα άλλο κρούσμα πανώλης σε αιγοπρόβατα.
Βεβαίως, τον καθοριστικό και τελικό λόγο για την επαναλειτουργία των σφαγείων στην Κρήτη θα τον έχει η κυβέρνηση, διότι, όπως έχουμε δει μέχρι τώρα, οι αποφάσεις κινούνται σε ένα οριζόντιο πλαίσιο.
Θυμίζουμε ότι έχει δοθεί παράταση στην απαγόρευση μετακίνησης και σφαγής αιγοπροβάτων σε πανελλαδικό επίπεδο μέχρι τις 19 Αυγούστου και παρά τα αρνητικά δείγματα των κρουσμάτων σε επίπεδο Κρήτης. Οι κτηνοτρόφοι ήλπιζαν δικαίως ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν τα σφαγεία, τουλάχιστον στις τρεις Περιφερειακές Ενότητες όπου δεν είχαν καταγραφεί καθόλου κρούσματα και ασκούσαν πιέσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, όπως το έκανε και η Περιφέρεια Κρήτης καταθέτοντας σχετικό αίτημα. Ωστόσο, δεν υπήρξε κάποια διαφοροποίηση για την Κρήτη και προσώρας ισχύει κανονικά η απαγόρευση σφαγής, που έχει σκορπίσει απογοήτευση και αγωνία στον κτηνοτροφικό κόσμο.
«Αν δεν ανοίξουν τα σφαγεία, θα είναι μια σοβαρή καταστροφή. Με μόνο 2 κρούσματα, τα οποία εισήχθησαν από τη Γαλλία, αρνιά εξευγενισμένης ράτσας, που αρχικά ήρθαν στη Λάρισα, θεωρώ ότι είναι μεγάλο λάθος να μην ανοίγουν τα σφαγεία στην Κρήτη. Το κομμάτι του Δεκαπενταύγουστου δυστυχώς έχει χαθεί. Μην το συζητάμε. Να δούμε για τα υπόλοιπα», ανέφερε, μεταξύ άλλων, δίνοντας το στίγμα, ο κτηνοτρόφος-έμπορος κρέατος Κώστας Μαρής.
«Είμαστε ένα βήμα μπροστά και κάνουμε τα πάντα για να μην έχουμε πρόβλημα. Γι’ αυτό λοιπόν, από τη στιγμή που δεν έχουμε νέα κρούσματα, θέλουμε να ανοίξουν τα σφαγεία. Να ανοίξουν στους 3 νομούς που δεν έχει προκύψει κανένα πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή αναμένουμε τα αποτελέσματα 2 ακόμα ημερών και έχουμε κάνει αίτημα προς το αρμόδιο υπουργείο να ανοίξουν τα σφαγεία», επεσήμανε ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Σταύρος Τζεδάκης.
Διαδοχικές συσκέψεις σε Δυτική Ελλάδα, Κρήτη, Θράκη και Θεσσαλία πραγματοποιήθηκαν και αυτή την εβδομάδα στις περιφέρειες όπου έχουν επιβεβαιωθεί κρούσματα της πανώλης, με επικεφαλής τον γενικό γραμματέα του ΥΠΑΑΤ, Γιώργο Στρατάκο, που έχει αναλάβει εδώ και περίπου έναν μήνα, με εντολή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Τσιάρα, τον συντονισμό όλων των εμπλεκόμενων φορέων και των κτηνιατρικών κλιμακίων, που έχουν ριχτεί στη «μάχη» για την αντιμετώπιση της νόσου.
Σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία που γνωστοποίησε στην «ΥΧ» ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΑΤ, Γιώργος Στρατάκος (σ.σ. τα οποία ίσχυαν μέχρι την ώρα που γραφόταν το ρεπορτάζ), τα τελευταία κρούσματα πανώλης εντοπίστηκαν αυτή την εβδομάδα σε εκτροφές που βρίσκονται σε Αγρίνιο και Αστακό στην Αιτωλοακαρνανία, ενώ ο συνολικός τους αριθμός ανέρχεται σε 40 κρούσματα σε όλη την επικράτεια. Σύμφωνα με τον κ. Στρατάκο, ήδη έχουν οδηγηθεί προς θανάτωση 18.335 αιγοπρόβατα.
Σε ό,τι αφορά τα μέτρα απαγόρευσης μεταφοράς και σφαγής των αιγοπροβάτων που έχουν επιβληθεί εδώ και δύο εβδομάδες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, άφησε να εννοηθεί ότι αυτά θα επεκταθούν και πέραν της δεύτερης εβδομάδας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Θα είναι ένας Δεκαπενταύγουστος που θα ζήσουμε χωρίς αρνί».
Ωστόσο, το ζήτημα αν θα δοθεί ή όχι παράταση στα μέτρα απαγόρευσης παραμένει ανοιχτό και αναμένεται να αποφασισθεί σήμερα, Παρασκευή (9/8), ανάλογα με τα αποτελέσματα του επιδημιολογικού ελέγχου που πραγματοποιείται από τις κτηνιατρικές υπηρεσίες.
Δεκαπενταύγουστος χωρίς αρνί
«Είμαι 57 ετών και δεν θυμάμαι να έχουμε γιορτάσει Δεκαπενταύγουστο χωρίς αρνιά» λέει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο κος Σάββας Κεσίδης, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών (Π.Ο.Κ.Κ.), σχολιάζοντας τη νέα παράταση των περιοριστικών μέτρων για τις μετακινήσεις και σφαγές ζώων λόγω της πανώλης των αιγοπροβάτων.
Ο ίδιος συμμερίζεται τις ανησυχίες των κτηνοτρόφων, λέγοντας ότι «τα μαντριά δεν είναι εύκολο να ξαναγίνουν», ενώ εκφράζει τον προβληματισμό του γιατί επιτρέπονται οι αθρόες εισαγωγές από τις «καθαρές» περιοχές της Ρουμανίας και δεν επιτρέπονται οι σφαγές από τις «καθαρές» περιοχές της χώρας μας, όπως είναι η Δυτική Μακεδονία.
Ερωτηθείς για τις τιμές των εισαγόμενων αρνιών, λέει ότι υπάρχουν σημαντικές αυξήσεις σε σχέση με πέρσι. «Από 8,5 ευρώ στην χονδρική πέρσι, εφέτος πληρώνουμε ακόμη και πάνω από 10 ευρώ το κιλό», σημειώνει ο κος Κεσίδης.
Μέσα σ’ όλα αυτά βάζει και μια καινούργια διάσταση, του προβλήματος: τις κρυφές σφαγές. «Σε πολλές περιοχές που δεν υπάρχουν κρούσματα της ζωονόσου δεν αποκλείεται να σφαχτούν αρνιά και να διοχετευτούν στην κατανάλωση χωρίς κτηνιατρικούς ελέγχους και δίχως να καταβληθεί ΦΠΑ, δηλαδή ερήμην των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης, Ανάπτυξης και Οικονομικών.
Την ίδια ώρα το αλαλούμ συνεχίζεται και στην εστίαση, με τον κο Γιάννη Δαβερώνη, πρόεδρο των Εστιατόρων Αττικής να δηλώνει στον ΟΤ, ότι οι καταστηματάρχες εν όψει Δεκαπενταύγουστου αντιμετωπίζουν προβλήματα επάρκειας. Ο ίδιος κάνει λόγο για ενδεχόμενες ανατιμήσεις μετά τις 20-25 Αυγούστου, την ώρα που η τουριστική σεζόν συνεχίζει να κινείται σε υψηλά επίπεδα και οι επιχειρηματίες του κλάδου προσπαθούν να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητα των υπηρεσιών τους.
Να ανοίξουν τα σφαγεία στις «καθαρές» περιοχές
Να ανοίξουν τα σφαγεία στις «καθαρές» περιοχές, όπου δεν υπάρχουν κρούσματα πανώλης και να γίνει άρση της απαγόρευσης της σφαγής τονίζει ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) Γιάννης Φασουλιάς. Όπως επισημαίνει αυτό μπορεί να γίνει εφαρμόζοντας όλους τους προβλεπόμενους κανόνες υγιεινής και ασφάλειας και με την παρουσία και επίβλεψη κτηνιάτρων να οδηγούνται προς σφαγή.
Πάντως σε κάθε περίπτωση ο κ. Φασουλάς τονίζει ότι οι περιορισμοί θα πρέπει να λήξουν στις 19 Αυγούστου, υπογραμμίζοντας το γεγονός ότι «η πολιτεία δεν πρέπει να ακολουθεί τον εύκολο δρόμο και να κλείνει όλη τη χώρα, αλλά να ακολουθήσει τον δύσκολο, ο οποίος είναι να βρει λύσεις μαζί με τους παραγωγούς – επιχειρηματίες. Αυτή η νόσος θα περάσει όμως πρέπει να είμαστε έτοιμοι για την επόμενη που θα έρθει. Θα είναι προετοιμασμένη η κυβέρνηση; Θα μας ακούσουν; Αυτό μας ανησυχεί;».
Ζωτικής σημασίας η προστασία της παραγωγής
«Αυτή την στιγμή η αγορά του κρέατος ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση και όπως την περίοδο της πανδημίας του κορωνοϊού έτσι και τώρα μπήκαν σε καραντίνα και τα ζώα. Σε αυτή την περίπτωση όμως, η πολιτεία πήρε μια απόφαση να κλείσει τη χώρα όχι για να προστατέψει την υγεία του καταναλωτή, καθώς η ζωονόσος δεν μεταδίδεται στους ανθρώπους, αλλά για να προστατέψει τους κτηνοτρόφους και τα κοπάδια τους», επισημαίνει στον Οικονομικό Ταχυδρόμο ο πρόεδρος της Εθνικής Διεπαγγελματικής Οργάνωσης Τομέα Κρέατος και Κτηνοτροφίας (ΕΔΟΤΟΚΚ) Γιάννης Φασουλιάς, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας η προστασία της παραγωγής και της αγοράς κρέατος όχι μόνο για την οικονομία αλλά και για την διασφάλιση της επισιτιστικής επάρκειας της χώρας.
Όπως επισημαίνει «υπάρχει και μια αδυναμία, καθώς το ζήτημα δεν είναι να γίνει η διάγνωση και να γίνει lock down αλλά να υπάρχει πρόληψη». Παράλληλα, τονίζει ότι υπάρχει έλλειψη οργάνωσης από την πλευρά της πολιτείας, καθώς τα τελευταία χρόνια και παρά την έκκληση των κτηνοτρόφων, εμπόρων και βιομηχάνων να παρθούν συγκεκριμένα μέτρα πρόληψης, αυτή είναι απούσα. «Έχουμε επανειλημμένως προτείνει ότι οι κτηνίατροι θα πρέπει να επιστρέψουν στα κοπάδια και οι γεωπόνοι στα χωράφια. Οι κτηνίατροι θα πρέπει να συνδιοικούν τις κτηνοτροφικές μονάδες μαζί με τους παραγωγούς, να επιβλέπουν, να επιμορφώνουν και να συμβουλεύουν για τις καλές και σύγχρονες γεωργικές πρακτικές», τόνισε ο κ. Φασουλάς.
Πηγή: Οικονομικός Ταχυδρόμος, ypaithros.gr, arcadiaportal.gr