Ο Στίβεν Χόκινγκ είχε κάνει μερικές τρομακτικές «προβλέψεις» για το τέλος του κόσμου, κάποιες από τις οποίες είχαν αμφισβητηθεί έντονα από τα ΜΜΕ.
Για χρόνια ο Χόκινγκ καλούσε τους ανθρώπους να αρχίσουν να κοιτάζουν άλλους πλανήτες για μόνιμη εγκατάσταση, αφήνοντας πίσω τη Γη, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα Unilad, θυμίζοντας ότι το 2016, μιλώντας στο BBC, είχε αναφέρει χαρακτηριστικά:
«Αν και η πιθανότητα μιας καταστροφής στον πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή, αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται σχεδόν βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή 10.000 χρόνια».
Ο ίδιος προειδοποιούσε ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές μας, αναφέροντας πως υπάρχει ένα «σημείο καμπής» όπου η ζημιά θα είναι μη αναστρέψιμη.
«Αν και η πιθανότητα μιας καταστροφής στον πλανήτη Γη σε ένα δεδομένο έτος μπορεί να είναι αρκετά χαμηλή, αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου και γίνεται σχεδόν βεβαιότητα στα επόμενα χίλια ή 10.000 χρόνια»
Ο Στίβεν Χόκινγκ μοιράστηκε τις σκέψεις του για το πώς θα μπορούσε να τελειώσει ο κόσμος
«Αν μας επισκεφθούν εξωγήινοι…»
Στον Χόκινγκ, δεν άρεσε η ιδέα η ανθρωπότητα να προσπαθήσει να έρθει σε επαφή με πιθανούς εξωγήινους πολιτισμούς που θα μπορούσαν να υπάρχουν πέρα από το ηλιακό μας σύστημα και προέτρεπε τους επιστήμονες να μην το επιδιώξουν.
«Αν μας επισκεφτούν εξωγήινοι, το αποτέλεσμα θα είναι όπως όταν ο Κολόμβος έφτασε στην Αμερική, κάτι που δεν πήγε καλά για τους ιθαγενείς της Αμερικής», είχε πει μιλώντας στο Discovery Channel το 2010.
«Αρκεί να κοιτάξουμε τον εαυτό μας για να δούμε πως η νοήμονα ζωή μπορεί να εξελιχθεί σε κάτι που δεν θα θέλαμε να συναντήσουμε», είχε συμπληρώσει καυστικά.
O Στίβεν Χόκινγκ είχε προειδοποιήσει ότι η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να τερματίσει την ανθρωπότητα
Ο Χόκινγκ φοβόταν επίσης ότι η προηγμένη τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να αποδειχθεί μοιραία για την ανθρωπότητα. Ειδικότερα, όπως θυμίζει η ίδια πηγή, είχε πει στο BBC το 2014 ότι «η ανάπτυξη πλήρους τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσε να σημάνει το τέλος της ανθρώπινης φυλής».
Ο ίδιος ο Χόκινγκ, ο οποίος έπασχε από την ασθένεια του κινητικού νευρώνα με αμυοτροφική πλευρική σκλήρυνση (ALS), χρησιμοποιούσε ένα νέο για την εποχή του σύστημα, για να μιλάει.
Ανησυχούσε, όμως, ότι οι προηγμένες μορφές τεχνητής νοημοσύνης θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τους ανθρώπους.
Μην χάνετε τον ύπνο σας…
Πάντως – για να μην χάνετε τον ύπνο σας-, δεν συμφωνούν όλοι με τις θεωρίες του Χόκινγκ για το πώς ο κόσμος μπορεί να φτάσει στο τέλος του, όπως αναφέρει το unilad.
Για παράδειγμα ο καθηγητής Sir Martin Rees είχε σχολιάσει για τον Χόκινγκ: «Είχε ισχυρή κοινή λογική και ήταν έτοιμος να εκφράσει ισχυρές πολιτικές απόψεις. Ωστόσο, ένα μειονέκτημα της εμβληματικής του προσωπικότητας ήταν ότι τα σχόλιά του τράβηξαν υπερβολική προσοχή ακόμα και σε θέματα όπου δεν είχε ιδιαίτερη εξειδίκευση – για παράδειγμα τη φιλοσοφία ή τους κινδύνους από εξωγήινους ή ευφυείς μηχανές».
Ο Σεθ Σόστακ, από το Ινστιτούτο Seti στην Καλιφόρνια, εξάλλου, μιλώντας στον Guardian, είχε χαρακτηρίσει «αδικαιολόγητο» τον φόβο του Χόκινγκ για τους εξωγήινους. «Αυτός είναι ένας αδικαιολόγητος φόβος. Αν ενδιαφέρονται για πόρους, έχουν τρόπους να βρίσκουν βραχώδεις πλανήτες που δεν εξαρτώνται από το αν υπάρχουμε εμείς ή όχι. Θα μπορούσαν να μας είχαν εντοπίσει πριν από ένα δισεκατομμύριο χρόνια», είπε.