Σε νέα 24ωρη απεργία, την Πέμπτη, προσανατολίζονται ΕΣΗΕΑ και εργαζόμενοι στον ραδιοσταθμό Στο Κόκκινο, μαζί με εκείνους στην «Αυγή», καθώς η κατάσταση μοιάζει να έχει τελματώσει, στο ραδιόφωνο αρχίζουν να διαμορφώνονται συνθήκες, όπως υποστηρίζεται, αποδόμησης, οι εργαζόμενοι είναι 1,5 μήνα απλήρωτοι, ενώ νέα ένταση αναπτύχθηκε το Σαββατοκύριακο όταν το απόγευμα του Σαββάτου ο ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Μουρατίδης επιχείρησε να κάνει εκπομπή, παρά την απεργιακή κινητοποίηση στον σταθμό που είχε κηρύξει η ΕΣΗΕΑ, και επιτέθηκε φραστικά σε εργαζόμενη.
Αύριο, Τρίτη (μετά το μεσημέρι το πιθανότερο) αναμένεται σε γενική συνέλευση των εργαζομένων να εξεταστεί νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη στον ραδιοσταθμό στην οποία θα συμμετάσχουν και οι εργαζόμενοι σε εφημερίδα και ιστοσελίδα.
Όσοι εργάζονται στον Κόκκινο είναι ήδη ενάμιση μήνα απλήρωτοι με αρκετούς από αυτούς να μην έχουν λάβει ούτε το επίδομα άδειας. Στην περίπτωση που έως την 1η Σεπτεμβρίου δεν έχουν λάβει δεδουλευμένα του προηγούμενου διμήνου δυνητικά, βάση του νόμου, μπορούν να προσβάλουν τις συμβάσεις τους και να διεκδικήσουν αποζημιώσεις.
Στο μεταξύ η διεύθυνση του σταθμού επιθυμεί, όπως λέγεται, 1η Σεπτεμβρίου να παρουσιάσει το πρόγραμμα για τη νέα σεζόν, αλλά με τα τρέχοντα δεδομένα εκφράζονται αμφιβολίες «καθώς τα κενά είναι πολλά και αυτή τη στιγμή υπάρχουν τρίωρες εκπομπές στην πρωινή ζώνη και μουσική από το απόγευμα κι έπειτα».
Το Σάββατο εξάλλου, αναπτύχθηκε ένταση στον ραδιοσταθμό όταν ο Νίκος Μουρατίδης πήγε για την προγραμματισμένη εκπομπή του. Αν και ενημερώθηκε, από εργαζόμενη από το προσωπικό ασφαλείας του σταθμού, ότι είναι σε εξέλιξη απεργιακή κινητοποίηση της ΕΣΗΕΑ, εκείνος, σύμφωνα με καταγγελία, δήλωσε πως δεν είχε ενημερωθεί, ότι δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ και ζήτησε να κάνει κανονικά την εκπομπή του.
Στην επισήμανση ότι η κινητοποίηση γίνεται επειδή οι εργαζόμενοι στα σταθμό είναι απλήρωτοι εκείνος φέρεται να είπε πως ο ίδιος πληρώνεται και κατά την ίδια καταγγελία χρησιμοποίησε απαξιωτικό λόγο για τους εργαζόμενους, τα σωματεία των ΕΣΗΕΑ και ΕΠΗΕΑ.
Εκπομπή δεν βγήκε τελικά στον αέρα και η ένταση αποκλιμακώθηκε έπειτα από παρέμβαση της διοίκησης του ραδιοσταθμού και στοχευμένη στάση εργασίας (την Κυριακή) των ΕΣΗΕΑ, ΕΠΗΕΑ,ΕΤΕΡ.
Για το περιστατικό τοποθετήθηκε και ο διευθυντής του σταθμού, Αδάμ Γιαννίκος, με ανάρτηση του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τονίζοντας ότι «σε καμία περίπτωση δεν ακολουθώ/ακολουθούμε τακτικές απεργοσπασίας, αλλιώς εγώ ο ίδιος θα έκανα την εκπομπή μου το ίδιο πρωί (που δεν την έκανα, ακολουθώντας την απόφαση της ΕΣΗΕΑ, σε αντίθεση με το παράδειγμα του ΣΚΑΪ, όπου ο δημοσιογράφος/διευθυντής είχε σπάσει την απεργία)». Στην ανάρτηση του σημειώνει πως για τα περιστατικό ενημερώθηκε από μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ το οποίο «με προσβλητικό τρόπο», όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, ζητούσε να μάθει αν θα έκανε εκπομπή ο Νίκος Μουρατίδης. Ο Αδαμ Γιαννίκος σημειώνει επίσης, πως από τη θέση του καταβάλλει προσπάθεια για να καλυφθούν οι οικονομικές εκκρεμότητες προς τους εργαζόμενους στο σταθμό και διέψευσε ότι ενώ εκείνοι παραμένουν απλήρωτοι ο ραδιοφωνικός παραγωγός πληρώνεται κανονικά.
Ανάρτησε ο Αδαμ Γιαννίκος στο Facebook: «Χθες το απόγευμα μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ με πήρε τηλέφωνο και με προσβλητικό τρόπο απαιτούσε να του πω αν θα κάνει εκπομπή ο κ. Νίκος Μουρατίδης, (ο οποίος δεν είναι μέλος της ΕΣΗΕΑ). Το εν λόγω μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ στην ίδια τηλεφωνική επικοινωνία αναφέρθηκε σε γνωστή περίπτωση απεργοσπασίας στον ΣΚΑΪ, κατηγορώντας με ότι ακολουθούμε ίδιες πρακτικές.
Η απάντησή μου στην απαράδεκτη αυτή αιτίαση ήταν ότι σε καμία περίπτωση δεν ακολουθώ/ακολουθούμε τακτικές απεργοσπασίας, αλλιώς εγώ ο ίδιος θα έκανα την εκπομπή μου το ίδιο πρωί (που δεν την έκανα, ακολουθώντας την απόφαση της ΕΣΗΕΑ, σε αντίθεση με το παράδειγμα του ΣΚΑΪ, όπου ο δημοσιογράφος/διευθυντής είχε σπάσει την απεργία). Επέμεινα ότι δεν προτρέπω κανέναν να σπάει απεργίες και επισήμανα στο μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ότι δεν προσφέρει καλές υπηρεσίες όταν, εν προκειμένω, επικαλείται ως επιχείρημα τον ΣΚΑΪ, μιας και εκεί οι συγκεκριμένοι απεργοσπάστες δημοσιογράφοι έχουν κερδίσει δικαστικά την υπόθεση κατά της ΕΣΗΕΑ, (άρα, αντί κάποιοι να παίζουν παιχνίδια σε βάρος του Κόκκινου, να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη γενικότερη κατάσταση στον δημοσιογραφικό κλάδο).
Στην άρνησή μου να κάνω για ένα τέτοιο θέμα κουβέντα δια τηλεφώνου, χωρίς να ακολουθείται εκ μέρους του μέλους του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ καμία θεσμική διαδικασία, το εν λόγω μέλος απάντησε ότι είμαι εκτός τόπου και χρόνου και θα συγκρατηθεί να μην με χαρακτηρίσει. Η δική μου απόκριση ήταν «αυτή την επίδειξη μαγκιάς να την κάνει στον ΣΚΑΪ», τον οποίο πρώτος/η επικαλέστηκε. Φυσικά, για το προκείμενο ζήτημα -κάνει ή δεν κάνει εκπομπή ένας μουσικός παραγωγός στο Κόκκινο το σαββατοκύριακο- απάντησα στο εν λόγω μέλος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ ότι θα ενημερωθεί αρμοδίως. Αρμοδίως, λοιπόν, συζήτησα το θέμα με τον αντιπρόεδρο της ΕΣΗΕΑ.
Σήμερα το πρωί, σάιτ που έχει αναλάβει εργολαβικά την κατασυκοφάντησή μου, γράφει ότι «ο Γιαννίκος επικαλείται τη δικαστική απόφαση που έκανε σημαία του ο Άρης Πορτοσάλτε. Να τους χαίρονται εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ». Τη σειρά μετά πήραν τα τρολ των social media.
Άραγε, ποια πρέπει να είναι η απάντηση σε όλον αυτόν τον πόλεμο;
Τόσο η διοίκηση του σταθμού όσο κι εγώ ζητήσαμε από τον κ. Νίκο Μουρατίδη να μην κάνει εκπομπή. Αργότερα το βράδυ, η ΕΣΗΕΑ «κατόπιν αιτήματος των συναδέλφων δημοσιογράφων και διοικητικών υπαλλήλων» προκήρυξε στάση εργασίας σήμερα 18:00-20:00, δηλαδή στις ώρες που κάνει τα σαββατοκύριακα εκπομπή ο κ. Νίκος Μουρατίδης.
Ίσως να έχουν πέσει στην αντίληψή σας κάτι χρονογραφήματα που προειδοποιούν για «μουρατιδοποίηση (sic)» της απογευματινής ενημερωτικής ζώνης του σταθμού. Βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
Τελευταίο αλλά πολύ σημαντικό: αυτό που γράφεται ότι ο Μουρατίδης πληρώνεται, ενώ οι άλλοι εργαζόμενοι στον σταθμό παραμένουν απλήρωτοι, είναι τερατώδες ψέμα – άλλο ένα στη σειρά των ψεμάτων που διακινούνται και αναπαράγονται εμμονικά και διαρκώς για το Κόκκινο. Δυστυχώς, οι εργαζόμενοι στο Κόκκινο παραμένουμε όλοι απλήρωτοι για τον μήνα Ιούλιο.
Ως διευθυντής του Κόκκινου διαβεβαιώνω ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια για να ξεπεραστεί αυτή η δυσκολία όσο το δυνατόν συντομότερα».