Πονοκέφαλο για τις οικογένειες με παιδιά που σπουδάζουν αποτελεί για ακόμη μια χρόνια η εύρεση φοιτητικής στέγης, τόσο στην Αθήνα, όσο και στην Θεσσαλονίκη, καθώς το ράλι τιμών στα ενοίκια συνεχίζεται χωρίς «φρένα».
Τα περισσότερα σπίτια είναι απλησίαστα με πολλούς φοιτητές να συμπληρώνουν το μηχανογραφικό δελτίο επιλέγοντας πανεπιστημιακές σχολές κοντά στον μόνιμο τόπο κατοικίας τους, καθώς οι οικογένειές τους αδυνατούν να καλύψουν τα ενοίκια και άλλες λειτουργικές δαπάνες.
Με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις (τα Airbnb) να έχουν περιορίσει την διαθεσιμότητα ακινήτων, η φοιτητική στέγη αποτελεί πονοκέφαλο για τους γονείς και τα παιδιά που πέτυχαν την εισαγωγή τους στα πανεπιστήμια ενώ η κατάσταση πηγαίνει χειρότερα από χρόνο σε χρόνο.
Συγκεκριμένα από το 2017 μέχρι σήμερα, οι τιμές των ενοικίων στις φοιτητικές περιοχές του νομού Αττικής έχουν αυξηθεί κατά 75%. Η Πάτρα καταγράφει τη δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση με 63%, ενώ η Θεσσαλονίκη ακολουθεί με αύξηση 55% για διαμερίσματα έως 50 τ.μ.
Τα τελευταία 5 χρόνια υπάρχουν όλο και λιγότερα διαθέσιμα ακίνητα κατάλληλα για φοιτητές κι αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο την κατάσταση, λέει o Λευτέρης Ποταμιάνος, πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών-Αττικής.
Το αποτέλεσμα είναι πως οι τιμές των ενοικίων έχουν ξεφύγει. Ενδεικτικό είναι ότι σε σχέση με πέρσι τα μισθώματα για ένα διαμέρισμα έως 65 τ.μ. στην Κυψέλη, που θεωρούνταν στο πρόσφατο παρελθόν μια φτηνή περιοχή, έχουν αυξηθεί πάνω από 16%, φθάνοντας στα 9,5 ευρώ ανά τ.μ. μηνιαίως.
Το ίδιο συμβαίνει και στα Κάτω Πατήσια όπου με ενοίκιο 7-8,5 ευρώ ανά τ.μ. τα μόνα σπίτια που μπορεί να βρει κάποιος/α είναι παλιά διαμερίσματα ενεργειακής κλάσης Ζ ή Η.
Μάλιστα και σε αυτές τις περιπτώσεις, οι προς ενοικίαση κατοικίες εξακολουθούν να συγκαταλέγονται στις «φτηνές» λύσεις, αφού η μέση ζητούμενη τιμή των ενοικίων για τα ανακαινισμένα μικρά σπίτια στην πλειονότητα των περιοχών της Αττικής δεν πέφτει κάτω από 10 ευρώ ανά τ.μ.
Στο ίδιο μοτίβο κινείται και η Θεσσαλονίκη. Η τιμή του φοιτητικού σπιτιού σε αρκετές περιοχές της συμπρωτεύουσας και των προαστίων της βρίσκεται κοντά στα 10 ευρώ ανά τ.μ. με εξαίρεση το κέντρο (πάνω από 10 ευρώ/τ.μ.), ενώ ως οικονομικότερες περιοχές αναδεικνύονται οι περιοχές του Ευόσμου και της Σταυρούπολης.
Ανάλογη είναι η κατάσταση και στις δημοφιλείς φοιτητουπόλεις στην επαρχία.
Στην Πάτρα το μέσο ενοίκιο έχει φτάσει στα 8,6 ευρώ ανά τ.μ., σύμφωνα με τα στοιχεία από τις αγγελίες στο δίκτυο του Spitogatos αυξημένες σχεδόν 11% σε σχέση με πέρσι.
Στο Ηράκλειο της Κρήτης οι τιμές των μισθωμάτων των μικρών σπιτιών έχουν ανέβει πάνω από 11% σε σύγκριση με το 2023, φθάνοντας κατά μέσο όρο στα 10 ευρώ ανά τ.μ.
Στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι χαμηλότερες μέσες ζητούμενες τιμές φοιτητικών σπιτιών καταγράφηκαν στη Λαμία και στο Αγρίνιο, ενώ οι υψηλότερες καταγράφονται σε σημεία έντονου τουριστικού ενδιαφέροντος, όπως η Κέρκυρα και το Ρέθυμνο.
Φοιτητική στέγη: Οι τιμές των ενοικίων στην Αττική
- Στο κέντρο της Αθήνας, το 90% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων κοστίζουν πάνω από 400 ευρώ το μήνα.
- Στα δυτικά προάστια, το 80% των διαθέσιμων ακινήτων ενοικιάζεται επίσης πάνω από 400 ευρώ το μήνα.
- Στα νότια προάστια, το 90% των ακινήτων προς μίσθωση κοστίζουν άνω των 400 ευρώ το μήνα.
- Στον Πειραιά, το 60% των διαθέσιμων προς μίσθωση ακινήτων υπερβαίνει τα 400 ευρώ το μήνα.
Οι υψηλότερες τιμές ενοικίασης στην Αθήνα εντοπίζονται σε περιοχές όπως το Κολωνάκι – Λυκαβηττός, το Μετς, το Κουκάκι, η Δάφνη, το Γουδί και τα Ιλίσια.
Περιοχές όπως το Κουκάκι, ο Νέος Κόσμος και αρκετές περιοχές του ιστορικού κέντρου της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, εμφανίζουν μειωμένη διαθεσιμότητα σπιτιών (λόγω βραχυχρόνιας μίσθωσης) και αυξημένες τιμές.
Ο Θεμιστοκλής Μπάκας, Πρόεδρος του Πανελλαδικού Δικτύου E-Real Estates, ανέλυσε στο OPEN TV την κατάσταση της αγοράς φοιτητικών κατοικιών ενόψει της νέας ακαδημαϊκής χρονιάς, και τα συμπεράσματα είναι απογοητευτικά.
Πέρυσι, αυτήν την περίοδο, η διαθεσιμότητα φοιτητικών κατοικιών με ενοίκιο έως 300 ευρώ ήταν στο 2,89% (10% το 2022). Φέτος, τα στοιχεία δείχνουν ότι η αναζήτηση κατοικιών άνω του 1ου ορόφου, έως 50 τ.μ., με ζητούμενο μίσθωμα έως 300 ευρώ στην Αθήνα, ειδικά στις φοιτητικές περιοχές, έχει σχεδόν εξαφανιστεί, αγγίζοντας το 0,8%.
Στη Θεσσαλονίκη, οι διαθέσιμες κατοικίες άνω του 1ου ορόφου και έως 50 τ.μ., με μίσθωμα έως 300 ευρώ, αντιστοιχούν μόλις στο 8,92% (11,31% το 2023, 12,6% το 2022) των συνολικών διαθέσιμων ακινήτων αυτής της κατηγορίας.
Στη συμπρωτεύουσα, οι τιμές για ένα ακίνητο 30–45 τ.μ. κυμαίνονται από 300 έως 600 ευρώ το μήνα, ενώ για ένα ακίνητο 50–60 τ.μ., οι τιμές κυμαίνονται από 450 έως 750 ευρώ το μήνα.
Στην Πάτρα, μπορεί κανείς να βρει σπίτι έως 25 τ.μ. με 270 ευρώ το μήνα, ενώ τα μεγαλύτερα διαμερίσματα 50–60 τ.μ. κοστίζουν περίπου 600 ευρώ το μήνα. Στις συνοικίες, όπως τα Ζαρουχλέικα και το Ψαροφάι, ακίνητα 40–50 τ.μ. ενοικιάζονται από 300 έως 400 ευρώ το μήνα.
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) έχει επανειλημμένα ζητήσει από τους υπουργούς Παιδείας να δώσουν προτεραιότητα στη βοήθεια των πρωτοετών φοιτητών και των γονιών τους στην εύρεση αξιοπρεπών και αποτελεσματικών λύσεων στέγασης.
Σύμφωνα με τον Γραμματέα Ενημέρωσης της Ομοσπονδίας, τα σημαντικά ζητήματα που προκύπτουν σχετικά με τη φοιτητική στέγη στην Ελλάδα είναι:
- Αύξηση τιμών ενοικίων: Οι τιμές για κατοικίες κατάλληλες για φοιτητική μίσθωση έχουν καταγράψει συνεχείς αυξήσεις από το 2017 σε πολλές περιοχές της χώρας.
- Περιορισμένη διαθεσιμότητα: Υπάρχει περιορισμένη προσφορά κατοικιών τόσο στον ιδιωτικό τομέα όσο και στις κρατικές φοιτητικές εστίες. Η αύξηση των αποδόσεων και της ζήτησης για βραχυχρόνιες τουριστικές μισθώσεις έχει οδηγήσει πολλά μικρά ακίνητα προς αυτή την κατεύθυνση, περιορίζοντας τη διαθεσιμότητα για φοιτητές.
- Αναξιοποίητα κενά ακίνητα: Χιλιάδες κενά ακίνητα, είτε δημόσια, τραπεζικά είτε ιδιωτικά, παραμένουν αναξιοποίητα, αν και θα μπορούσαν να προσφέρουν λύση στο πρόβλημα της διαθεσιμότητας.
- Νέα τάση επιλογής σχολών και συγκατοίκησης: Αυξάνεται η τάση επιλογής πανεπιστημιακών σχολών κοντά στην κύρια κατοικία των φοιτητών, κυρίως σε αστικά κέντρα, καθώς και η προτίμηση στη συγκατοίκηση, λόγω του αυξημένου επιδόματος φοιτητικής στέγης.
Ο 10λογος της σωστής επιλογής
Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ) μέσω της ιστοσελίδας (www.pomida.gr) δίνει σε νέους φοιτητές και γονείς τις ακόλουθες 10 συμβουλές:
- Μην πανικοβάλλεστε. Δεν χρειάζεται να μισθώσετε κατοικία από την πρώτη στιγμή, ούτε τα μαθήματα αρχίζουν την επομένη της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων!
- Μην ψάχνετε για σπίτι έξω από την πύλη του Πανεπιστημίου, (σύνηθες λάθος των γονέων). Λίγους δρόμους ή λίγες στάσεις πιο κάτω, υπάρχουν πολλά σπίτια που σας περιμένουν, ανακαλύψτε τα.
- Οργανώστε την αναζήτησή σας και μην σπεύσετε να καταλήξετε στο πρώτο που θα δείτε, κλείστε όμως αμέσως το πρώτο που σας κάνει!!!!
- Αν σας ζητήσουν μίσθωμα που υπερβαίνει τα οικονομικά σας, μη το δεχτείτε, γιατί θα βρείτε σίγουρα αυτό που ζητάτε λίγο παραπέρα.
- Δεν υπάρχει περιορισμός ούτε ως προς το ποσό της εγγύησης, ούτε ως προς τον αριθμό των προκαταβαλλομένων μισθωμάτων.
- Οργανώστε τη συγκατοίκησή σας με άλλους γνωστούς σας φοιτητές/τριες, σε δυάρια, τριάρια και γενικά μεγάλα διαμερίσματα, τα οποία πάντοτε ενοικιάζονται πολύ φτηνότερα από τα μικρότερα.
- Ελέγξτε προσεκτικά και χωρίς βιασύνη το σπίτι που βρήκατε καθώς και την κατάσταση στην οποία βρίσκεται αυτό. Αν είναι βράδυ ζητείστε να το δείτε και με το φως της ημέρας.
- Συμπληρώστε και υπογράψτε έγγραφο μισθωτήριο, τόσο εσείς όσο και ο ενδιαφερόμενος γονέας σας, αλλά προσοχή, μην καταβάλετε ποτέ μισθώματα ή προκαταβολές αν δεν βεβαιωθείτε ότι αυτός που σας τα ζητά είναι πράγματι ο ιδιοκτήτης του σπιτιού που νοικιάζετε.
- Μακριά από τα δήθεν “γραφεία πληροφοριών”, τα οποία υπόσχονται ότι αν τους προκαταβάλλετε κάποιο ποσό, θα σας βρουν αμέσως σπίτι όπως το θέλετε. Τις περισσότερες φορές οι “πληροφορίες” τους είναι παρωχημένες και χωρίς καμιά αξία.
- Απευθυνθείτε μόνον σε επίσημα μεσιτικά γραφεία, στα οποία δεν προκαταβάλετε κανένα ποσό ως αμοιβή, παρά μόνον όταν υπογράψετε μισθωτήριο και παραλάβετε το σπίτι.