Οι εποχή των “παχειών αγελάδων” έχει περάσει και για τις startups καθώς όπως όλα δείχνουν το “πάρτι” τελειώνει και ο ενθουσιασμός και η αισιοδοξία που επικρτούσαν επί μία σχεδόν 20ετία δίνουν τη θέση τους στις κατεστραμμένες ελπίδες, τις καταρρακωμένες φιλοδοξίες και τα παθήματα που δεν έγιναν μαθήματα.
Το άλμα στις πτωχεύσεις οφείλεται στο γεγονός ότι «ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εταιρειών συγκέντρωσε ασυνήθιστα μεγάλο ποσό χρημάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2022», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες τους.
«Ζήσαμε σε ένα τρελό περιβάλλον συγκέντρωσης κεφαλαίων». Αλλά, «τα κίνητρα των VC και των ιδρυτών των νεοφυών επιχειρήσεων δεν ευθυγραμμίζονταν πάντα». Ο Πίτερ Γουόκερ, επικεφαλής της Carta, που παρέχει υπηρεσίες σε ιδιωτικές εταιρείες, προχωρά στην ανατομία μιας κατάρρευσης.
Πλέον οι επενδύσεις των VC (Venture Capital ) σε αναδυόμενες εταιρείες έχουν μειωθεί κατακόρυφα, και τα λουκέτα αυξάνονται ραγδαία.
Με τις startup να παλεύουν με τις αυξήσεις των επιτοκίων και τον επιχειρηματικό δανεισμό να έχει μειωθεί μετά την κατάρρευση της Silicon Valley Bank οι χρεοκοπίες νεοφυών επιχειρήσεων στις ΗΠΑ – κυρίως στον κλάδο της τεχνολογίας – αυξήθηκαν κατά 60% τον τελευταίο χρόνο, αναφέρουν οι Financial Times.
Καθώς ξεμένουν από τα μετρητά που συγκέντρωσαν κατά τη διάρκεια της τεχνολογικής έκρηξης του 2021-22, απειλούνται εκατομμύρια θέσεις εργασίας, ενώ σοβαρός είναι ο κίνδυνος οι συνέπειες να επεκταθούν στην ευρύτερη οικονομία.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Carta, 254 από τους πελάτες της χρεοκόπησαν το πρώτο τρίμηνο. Το ποσοστό των πτωχεύσεων είναι πάνω από επτά φορές υψηλότερο από το 2019.
Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία το 90% των startups αποτυγχάνουν. Σε όλους σχεδόν τους κλάδους, το μέσο ποσοστό αποτυχίας για το πρώτο έτος ανέρχεται στο 10%, Ωστόσο, από το δεύτερο μέχρι και τον πέμπτο χρόνο εργασιών, ένα 70% των των νεοφυών επιχειρήσεων θα αποτύχει.
Τα στατιστικά της αποτυχίας των startups
- Το ποσοστό αποτυχίας για νέες νεοφυείς επιχειρήσεις είναι επί του παρόντος 90% .
- Το 10% των νέων επιχειρήσεων δεν επιβιώνει τον πρώτο χρόνο.
- Οι ιδρυτές startup για πρώτη φορά έχουν ποσοστό επιτυχίας 18% .
- Το μέσο κόστος για την έναρξη μιας startup είναι 3.000 $ .
- Η μισθοδοσία είναι ένα από τα υψηλότερα κόστη που επιβαρύνει μια επιχείρηση.
- Το 34% των μικρών επιχειρήσεων που αποτυγχάνουν δεν έχουν την κατάλληλη προσαρμογή προϊόντος-αγοράς.
- Το 22% των startups που αποτυγχάνουν δεν έχουν σωστή στρατηγική μάρκετινγκ.
- Η μέση εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων λαμβάνει περισσότερες από 1.000 προτάσεις ετησίως.
- Περίπου το 30% των νεοφυών επιχειρήσεων με επιχειρηματική υποστήριξη καταλήγουν να αποτυγχάνουν.
- Περίπου το 75% όλων των startups fintech καταρρέουν μέσα σε δύο δεκαετίες.
- Οι νεοφυείς επιχειρήσεις στον κλάδο της τεχνολογίας έχουν το υψηλότερο ποσοστό αποτυχίας στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τις αποτιμήσεις μαμούθ, στις πτωχεύσεις
Τελευταία «απώλεια», η εταιρεία παροχής τεχνολογίας στον τομέα των χρηματοοικονομικών εφαρμογών Tally.
Ο πάροχος εργαλείων διαχείρισης πιστώσεων αποτιμήθηκε στα 855 εκατ. δολάρια το 2022 συγκεντρώνοντας περισσότερα από 170 εκατ. δολάρια από μεγάλες εταιρείες VC
Ο ιδρυτής της Tally, Τζέισον Μπράουν, ανέφερε σε ανάρτησή του στο LinkedIn ότι η εταιρεία «δεν μπόρεσε να εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση για τη συνέχιση των δραστηριοτήτων μας».
Η Tallly προστίθεται στην λίστα των εταιρειών υψηλού προφίλ που έβαλαν λουκέτο τον τελευταίο χρόνο.
Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται η ιστοσελίδα live-streaming Caffeine, η οποία συγκέντρωσε περισσότερα από 250 εκατ. δολάρια από επενδυτές, η νεοφυής επιχείρηση υγειονομικής περίθαλψης Olive, η οποία αποτιμήθηκε το 2021 στα 4 δισ. δολάρια, και η εταιρεία διακίνησης εμπορευμάτων Convoy, που το 2022 αποτιμήθηκε στα 3,8 δισ. δολάρια.
Η εταιρεία ενοικίασης γραφείων WeWork, η οποία μπήκε στο χρηματιστήριο το 2021, κατέρρευσε τον Νοέμβριο, ενώ είχε αντλήσει από τη SoftBank περίπου 16 δισ. δολάρια από δάνεια και μετοχές.
Τα «λουκέτα» εντάσσονται στο πλαίσιο των επώδυνων προσπαθειών προσαρμογής των νεοσύστατων επιχειρήσεων μετά τις αυξήσεις των επιτοκίων το 2022.
Morgan Stanley: «Ασυνήθιστα μεγάλο ποσό χρημάτων»
Το άλμα στις πτωχεύσεις οφείλεται στο γεγονός ότι «ένας ασυνήθιστα μεγάλος αριθμός εταιρειών συγκέντρωσε ασυνήθιστα μεγάλο ποσό χρημάτων κατά τη διάρκεια της περιόδου 2021-2022», ανέφεραν οι αναλυτές της Morgan Stanley σε πρόσφατο σημείωμα προς τους πελάτες τους.
Σύμφωνα με τη Morgan Stanley, οι εταιρείες που χρηματοδοτούνται από VC απασχολούν 4 εκατ. άτομα στις ΗΠΑ, δημιουργώντας «κινδύνους για την υπόλοιπη οικονομία» σε περίπτωση που η αύξηση των πτωχεύσεων δεν επιβραδυνθεί.
Η αναπτυξιακή πορεία «θυσία» στην επιβίωση
Ο Γουοκερ δήλωσε ότι σημειώθηκε «τεράστια πτώση» στον αριθμό των εταιρειών που είναι σε θέση να αντλήσουν ξανά χρήματα μέσα σε διάστημα δύο ετών από τον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής τους. Αυτό είναι ιδιαίτερα επιβαρυντικό για τις νεοσύστατες επιχειρήσεις που έχουν μειώσει τα έξοδα για να επιβιώσουν τα τελευταία δύο χρόνια, θυσιάζοντας την αναπτυξιακή τους πορεία.
«Οι συμβουλές άλλαξαν … Τα VC [σας] έλεγαν να αναπτυχθείτε πάση θυσία σήμερα για να είστε κερδοφόροι αύριο», σημείωσε ο επικεφαλής της Carta «Πλέον αν έχετε περιορίσει την ανάπτυξή σας με περικοπές, τότε ίσως δεν είστε επιχείρηση ενδιαφέροντος VC».